ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ σαν κι αυτές της ΠΣΕ (Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας) τις έχει ανάγκη ο τόπος.
ΜΙΛΑΜΕ για την πρωτοβουλία της να πραγματοποιήσει συγκέντρωση στη Βουλή και να επιδώσει υπόμνημα με το οποίο, ύστερα από σειρά στοιχείων που παραθέτει, αποδεικνύει την εγκατάλειψη και τον μαρασμό σε πολλούς και κρίσιμους τομείς.
Η αναφορά της στην ερημοποίηση των χωριών βρίσκει νομίζουμε σύμφωνους όλους τους Ηπειρώτες που γίνονται μάρτυρες της δραματικής μείωσης του πληθυσμού χωρίς μάλιστα επιστροφή.
ΜΙΑ παρήγορη νότα, κυρίως στα ορεινά, έδιναν οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι μετά την ακρίβεια στις ζωοτροφές, την έλλειψη πολιτικής βούλησης για στήριξή τους, τις χαμηλές τιμές κρέατος και γάλακτος, άρχισαν να εγκαταλείπουν το επάγγελμα.
ΕΙΝΑΙ κάτι άλλωστε που φαίνεται μέσα και από τους επίσημους αριθμούς που δείχνουν δραματική μείωση του πληθυσμού των αιγοπροβάτων καθώς ολόκληρα κοπάδια οδηγούνται προς σφαγή διότι οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα.
ΑΛΛΑ δεν είναι μόνο τα έρημα χωριά που δίνει έμφαση η ΠΣΕ, εξίσου σημαντικές όσο και ενδιαφέρουσες είναι οι αναφορές και σ’ άλλους τομείς όπως της υγείας, της παιδείας, της ανάπτυξης κλπ, για τους οποίους οι δείκτες είναι αποκαρδιωτικοί.
ΕΚΤΟΣ από τον πρόεδρο της Βουλής, το υπόμνημα θα επιδοθεί και στα κοινοβουλευτικά κόμματα, που καθώς εκλογές έρχονται είναι ευκαιρία να το μελετήσουν σοβαρά, διότι πέραν των άλλων έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώσουν θέσεις και προτάγματα για το πώς περιοχές όπως η Ήπειρος μπορούν να κρατηθούν ζωντανές.
ΜΟΝΟ η μελέτη, ωστόσο, δεν αρκεί για να αισθανθεί υπερήφανα ο κάθε πολίτης της Ηπείρου που επέλεξε να μείνει στο χωριό ή στην πόλη του.
ΓΙΑ να αισθανθεί ότι η πολιτική δεν τον προσπερνά, ότι οι σχεδιασμοί εμπεριέχουν και τις δικές του ανάγκες, ότι εκπονούνται συγκεκριμένα προγράμματα, χρειάζονται αποδείξεις και κυρίως πράξεις.
ΑΝ πάντως συνεχιστεί το ίδιο… τροπάριο, σε λίγα χρόνια θα παραμείνουν μόνο οι πινακίδες για να δείχνουν σε ποια χωριά ζούσαν κάποτε άνθρωποι.
ΤΟ θέμα είναι μείζον, κυρίαρχο και πάρα πολύ σοβαρό για να αντιμετωπίζεται μόνο με υποσχέσεις που στο τέλος γίνονται ένα πελώριο ψέμα.
ΤΟ ερώτημα είναι αμείλικτο, και χωρίς να διατυπώνεται ευθέως από την ΠΣΕ, αφήνεται να εννοηθεί πεντακάθαρα: Θέλουμε την επιβίωση της υπαίθρου ή θα την αφήσουμε να μαραζώνει έως ότου ξεψυχήσει;
ΟΣΟΙ αποφασίσαμε να μείνουμε εδώ έχουμε απάντηση και εν πολλοίς η απάντηση αυτή συμπυκνώνεται στις αναφορές της ΠΣΕ, που ευτυχώς βγαίνει μπροστά και διεκδικεί μια ζωή με αξιοπρέπεια, με δικαιοσύνη και ισότητα, μια ζωή που οι ανάσες της εκτός από καθαρό οξυγόνο θα γεμίζουν με χαρά και ευτυχία…
Σημείωση: Το υπόμνημα επρόκειτο να επιδοθεί την περασμένη Τετάρτη, λόγω όμως της εξοδίου ακολουθίας για τον θάνατο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριου Σαντορινιού στην οποία, μεταξύ άλλων παρέστη και ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, αναβλήθηκε και πρόκειται να καθοριστεί νέα ημερομηνία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ