ΤΑ Ιωάννινα πενθούν για τον δήμαρχό τους και μαζί όλοι όσοι τον γνώρισαν από κοντά, όσοι διάβασαν και έμαθαν για την πολυσχιδή δράση του. Για τον Μωυσή Ελισάφ πενθούν επίσης οι ασθενείς που τα προηγούμενα 40 χρόνια με την επιστημονική επάρκεια που τον διέκρινε έδωσε λύσεις. Πενθεί η ακαδημαϊκή κοινότητα διότι χάνει ένα επίλεκτο μέλος της αλλά και η αντίστοιχη Ισραηλιτική στην οποία προσέφερε πάρα πολλά. Δυστυχώς δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει το έργο του.
ΑΠΟ το ψήφισμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, μεταξύ άλλων, διαβάζουμε: «Ως Πανεπιστημιακός δάσκαλος ενέπνευσε τους φοιτητές του, τους νέους ιατρούς, με το ακαδημαϊκό ήθος του, την ακεραιότητα του χαρακτήρα του και την αγάπη του για την Επιστήμη της Ιατρικής…».

…ΚΑΙ κάτι πολύ σημαντικό επίσης από την ίδια ανακοίνωση: «Η αφοσίωσή του στον πάσχοντα συνάνθρωπο και την ανακούφισή του σε συνδυασμό με την υψηλού επιπέδου επιστημονική κατάρτιση και την εργατικότητά του, τον κατέταξαν στους πλέον αναγνωρισμένους του λειτουργήματος της Ιατρικής, διεθνώς… Ο Γιαννιώτης Ρωμανιώτης Γιατρός Μωυσής προσέδιδε αξία στην έννοια του Ανθρώπου, της Παιδείας και του Πολιτισμού».

ΚΑΙ καταλήγει: «Θα είναι πάντα μαζί μας στο Πανεπιστήμιο, στο Νοσοκομείο, στην Πόλη μας». Δυσαναπλήρωτο πράγματι το κενό που αφήνει πίσω του. Είναι από τις απώλειες που συναισθηματικά αγγίζουν όλους μας.

ΟΧΙ μόνο στην Άρτα αλλά παντού όπου δέχονταν πρόσκληση για συμμετοχή του σε εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα ο Μωυσής Ελισάφ ήταν εκεί. Ήταν από τα μέλη της Εβραϊκής κοινότητας που ευαισθητοποίησε την κοινή γνώμη απέναντι στο δράμα των ομόθρησκών του, αναδεικνύοντας παράλληλα το βδελυρό πρόσωπο του φασισμού και τη φρίκη που προκάλεσε ο χιτλερισμός με την εκατόμβη νεκρών στο Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Η φωνή του θα ηχεί για πάντα στ’ αυτιά μας.

ΤΟ ύστατο χαίρε στο δήμαρχο Ιωαννιτών Μωυσή Ελισάφ οι συνδημότες του αλλά και όλοι όσοι προσήλθαν στη νεκρώσιμη ακολουθία, το είπαν την Κυριακή στη Συναγωγή που βρίσκεται μέσα στο Κάστρο της πόλης. Απ’ ότι είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε οι ομόθρησκοί του που ζουν στα Ιωάννινα ανέρχονται σε 50 με 60. Για όλους αυτούς ήταν η κινητήρια δύναμή τους. Είθε να βρεθεί ο άνθρωπος που θα τον αναπληρώσει επάξια κρατώντας ζωντανή την Ισραηλιτική Κοινότητα, της οποίας υπήρξε πρόεδρος για πάνω από 17 χρόνια.

ΑΠΟ το αυτοδιοικητικό μέτωπο ουδέν νεότερον ενόψει εκλογών του Οκτωβρίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανακοίνωσε ακόμα το όνομα που θα επιλέξει για τη μάχη στο Δήμο Αρταίων. Την Βίκυ Σιαπάτη ή τον Πάνο Καραγιώργο; Στο ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να μπήκαν ακόμα σε τροχιά ουσιαστικής συζήτησης, ενώ όσον αφορά την Τζένη Ταπραντζή έχει πει ότι θα κατέλθει, όμως εκδήλωση σαν κι αυτή του Χριστόφορου Σιαφάκα για παράδειγμα δεν έκανε ώστε να το επισημοποιήσει. Ταύτα και μένω δηλαδή, που λένε και οι δικηγόροι.

ΚΑΙ κάτι επιπλέον περί των αυτοδιοικητικών. Ουδεμία συζήτηση έχει ανοίξει έως τώρα για το ενδεχόμενο συνεργασίας ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για κοινό υποψήφιο/υποψήφια δήμαρχο. Υπέρμαχος βέβαια αυτής της εκδοχής είναι ο Πάνος Καραγιώργος, μόνο που απ’ όσα είμαστε εις θέση να γνωρίζουμε δεν φαίνεται να περπατάει. Προσώρας φυσικά.

ΑΡΑ οι σίγουροι υποψήφιοι δήμαρχοι Αρταίων μέχρι στιγμής είναι: Ο νυν Χρήστος Τσιρογιάννης, ο Χριστόφορος Σιαφάκας και από την «Λαϊκή Συσπείρωση» (ΚΚΕ) ο Στράτος Καλλώνης. Και περιμένουμε να ανοίξουν τα χαρτιά τους ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, «Δημοτική Αναγέννηση» και «Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή». Μαζεύει ο καιρός…

ΚΑΙ πολύ περισσότερο βέβαια μαζεύει για τις εθνικές εκλογές που κατά τον πρωθυπουργό θα διεξαχθούν την… άνοιξη χωρίς να προσδιορίζει ακόμα ακριβή ημερομηνία. Η Άρτα έγινε διεδρική και επομένως τα ψηφοδέλτια θα απαρτίζονται από τέσσερις υποψηφίους, με μεγαλύτερη πιθανότητα να δούμε με δύο γυναίκες και δύο άνδρες. Στη ΝΔ, ωστόσο, στην εκλογική μάχη έχουν ήδη ριχτεί και οι δύο μετά τον Γιώργο Στύλιο που αυτοδικαίως κατέρχεται εκ νέου. Δηλαδή Ευστάθιος Γιαννούλης και Ντίνος Παπαδημητρίου. Ξέρουν κάτι περισσότερο που δεν γνωρίζει το εκλογικό σώμα;

ΔΙΟΤΙ αν κατέλθουν και οι δύο συν ο Γιώργος Στύλιος μένει μόνο μια θέση για υποψηφιότητα από το ωραίο φύλο. Την ίδια στιγμή επιμένουν οι πληροφορίες που λένε ότι το ψηφοδέλτιο θα συγκροτηθεί με δύο γυναίκες και δύο άνδρες. Κάπως έχουμε μπερδευτεί πάντως.

ΔΥΟ χρόνια, λόγω πανδημίας, έκανε να βγει στους δρόμους το Καρναβάλι Γυναικών Άρτας και το Σάββατο που έκανε ξανά την εμφάνισή του, τούδωσαν και κατάλαβε! Όλα σαν τον παλιό καλό καιρό. Μην πούμε και καλύτερα. Σιγά μη κάτσουν να σκάσουν!

ΛΑΟΘΑΛΑΣΣΑ, εν τω μεταξύ, και έξω από την παρέλαση με τους Αρτινούς να συμμετέχουν με τον τρόπο τους. Ζωντάνεψε για τα καλά όλη η πόλη, οπότε ο στόχος επετεύχθη. Σαράντα + για το Καρναβάλι Γυναικών που ρίζωσε για τα καλά δημιουργώντας την δική του παράδοση. Να παραμείνει έτσι στους αιώνες ώστε νάχουν να λένε οι γενιές που θα το κληρονομήσουν. Και του χρόνου.

ΚΑΙ τώρα οι Μπαντίδοι, έθιμο για το οποίο κάνει πολύ σοβαρή δουλειά ο «ΣΚΟΥΦΑΣ» και φυσικά το πατροπαράδοτο γαϊτανάκι. Μείνετε συντονισμένοι…

ΚΑΛΗΜΕΡΑ σας και πάντα ν’
ανταμώνουμε και να
ξεφαντώνουμε. Είναι ευεργετικό

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ