ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – προσθήκη για την αποκατάσταση της προστασίας πρώτης κατοικίας στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Πολιτισμού, κατέθεσε ο βουλευτής Άρτας του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Γκόκας (φωτο) και οι υπόλοιποι βουλευτές του κόμματος.
«Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης – αναφέρουν – τα νοικοκυριά μπορούσαν να προστατεύσουν την κύρια κατοικία τους, ρυθμίζοντας τα χρέη τους ανάλογα με τις πραγματικές τους δυνατότητες. Δηλαδή ο υπερχρεωμένος οφειλέτης, ενώ είχε περιέλθει χωρίς δόλο σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής, είχε τη δυνατότητα να προστατεύσει την κύρια κατοικία του, αποπληρώνοντας με χαμηλό επιτόκιο το δάνειο θέτοντάς το σε μακρόχρονη ρύθμιση.
Όμως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έθεσε ημερομηνία λήξης στην προστασία πρώτης κατοικίας του νόμου ΠΑΣΟΚ, αναπληρώνοντάς την στη συνέχεια από το πρόσκαιρης ισχύος και αποτυχημένο σχήμα του νόμου 4605/2019. Με την σειρά της η σημερινή κυβέρνηση κατήργησε ολοσχερώς το νόμο του 2010 (επί ΠΑΣΟΚ), θεσπίζοντας έναν πτωχευτικό κώδικα που εστίαζε στην ταχύτερη δυνατή ρευστοποίηση της περιουσίας του οφειλέτη, συμπεριλαμβανομένης της κατοικίας».
Οι βουλευτές που κατέθεσαν την τροπολογία υπογραμμίζουν επίσης ότι «οι τράπεζες πλέον πραγματοποιούν μαζικές πωλήσεις δανείων, αντί να διευκολύνουν τους δανειολήπτες με αποτέλεσμα να επισπεύδονται χιλιάδες πλειστηριασμοί ύστερα από τον πτωχευτικό κώδικα της κυβέρνησης, ο οποίος εφαρμόζεται εδώ και 18 μήνες.
Οι δανειολήπτες ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο εκτεθειμένοι και απροστάτευτοι στους μαζικούς πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, καθώς ακόμα και η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αποφάσισε με ταχύτατους ρυθμούς οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις να επισπεύδουν τους πλειστηριασμούς.
Η τροπολογία του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής σκοπό έχει την επανεισαγωγή της προστασίας της κύριας κατοικίας για κάθε φυσικό πρόσωπο ανεξαρτήτως επαγγελματικής ιδιότητας, το οποίο βρίσκεται σε αποδεδειγμένη αδυναμία πληρωμής, ώστε να αποφευχθούν τραγικά αδιέξοδα των ευάλωτων νοικοκυριών”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ