ΕΡΩΤΗΣΗ για τα «λάθη και τις ανακρίβειες τα οποία έχουν εντοπιστεί κατά τον επανυπολογισμό των συντάξεων των αποστράτων αξιωματικών» προς τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Οικονομικών και Εργασίας, κατέθεσε ο βουλευτής Άρτας του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Γκόκας, την οποία συνυπογράφουν και άλλοι συνάδελφοί του από το κόμμα.
«Κατά την διαδικασία του επανυπολογισμού διαπιστώθηκαν λάθη και ανακρίβειες στα συντάξιμα χρόνια και τον υπολογισμό των κρατήσεων, εις βάρος πάντα των συνταξιούχων» επισημαίνεται χαρακτηριστικά. Οι βουλευτές ρωτούν τους υπουργούς σε ποιες ενέργειες θα προβούν ώστε να αποκατασταθούν τα σφάλματα και να αποδοθούν στους απόστρατους.

Για το ΤΕΘΑ
Με άλλη ερώτησή του ο Χρήστος Γκόκας αναφέρεται στις αγωγές του Ταμείου Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ) εναντίον κατοίκων της Άρτας (περιοχή Βαλαώρα), διεκδικώντας τμήματα από τις ιδιοκτησίες που βρίσκονται κοντά στο στρατόπεδο «ΒΕΡΣΗ».
«Το ΤΕΘΑ» επισημαίνει ο βουλευτής «ισχυρίζεται ότι κατά την κατοχική περίοδο 1941-1944 καταπατήθηκε μέρος του στρατοπέδου βορειοανατολικά, βόρεια και βορειοδυτικά από ιδιώτες και ανεγέρθησαν αυθαιρέτως κτίρια. Ισχυρίζεται επίσης ότι το έτος 1954, η Μεραρχία προέβη σε συγκρότηση σχετικής επιτροπής για την επιτόπου εξέταση της υφιστάμενης κατάστασης και προς αποφυγήν προστριβών αποφασίστηκε η προσαρμογή των ορίων του στρατοπέδου. Ωστόσο, σύμφωνα με την αγωγή συνεχίστηκαν οι καταπατήσεις και συνεπώς μέρος των ιδιοκτησιών κατοίκων της πόλης, θα πρέπει να αποσπαστούν και να αναγνωρισθεί το ΤΕΘΑ ως ιδιοκτήτης αυτών».
Στην ίδια ερώτηση, αναφέρει: «Οι κάτοικοι αυτοί νέμονται και κατέχουν τις εκτάσεις, ως κύριοι δικαιούχοι, τουλάχιστον από 50ετίας. Οι περισσότερες έχουν περιέλθει σε κληρονόμους των αρχικών ιδιοκτητών…». Οπότε η ερώτησή του συνίσταται στα εξής: «Σε ποιές ενέργειες προτίθεται να προβούν οι υπουργοί (Εθνικής Άμυνας, Δικαιοσύνης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας) ώστε να βρεθεί μια δίκαιη λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι συγκεκριμένοι πολίτες».

Για πτηνοτροφία
Με αναφορά του, εξάλλου, προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών, ο Χρήστος Γκόκας αναδεικνύει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της πτηνοτροφίας, επικαλούμενος ως προς αυτό την διαμαρτυρία του Συλλόγου Πτηνοτρόφων Δυτικής Ελλάδας, ο οποίος εδρεύει στην Άρτα.
Εκτός από τον πόλεμο στην Ουκρανία, που όπως επισημαίνει, έχει προκαλέσει ασφυξία στους πτηνοτρόφους από τις μεγάλες αυξήσεις στο κόστος παραγωγής, αναφορά κάνει στην ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση), η οποία προέβλεπε την ενίσχυση των πτηνοτρόφων για αγορά ζωοτροφών, όμως στην πράξη ένα μεγάλο μέρος των παραγωγών αυτών αποκλείστηκε από την χορήγησή της και προσθέτει: «Και τροποποιήσεις που ακολούθησαν από την εν λόγω ΚΥΑ δεν είχαν θετική κατάληξη για τους δικαιούχους, καθώς οι λόγοι αποκλεισμού που προέρχονται είτε από προβληματικό τρόπο διατύπωσης της ΚΥΑ είτε από τεχνικά αίτια, εξακολούθησαν να υφίστανται και να αποκλείουν τους πτηνοτρόφους, των οποίων οι επιχειρήσεις κινδυνεύουν».

Για μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Αναφορά έκανε επίσης ο ίδιος προς τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σχετικά με την ανάγκη πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Ηπείρου. Επισημαίνει ότι «οι μικρές, μικρομεσαίες και μεσαίες επιχειρήσεις της εν λόγω Περιφέρειας αντιμετωπίζουν πράγματι, σημαντικές δυσκολίες για να αποκτήσουν πρόσβαση σε χαμηλότοκα τραπεζικά δάνεια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ