Στο αριθμ. 1095/18-1-2023 φύλλο του «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ» δημοσιεύθηκε άρθρο μου με το οποίο καλούσα τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Οικονόμου να παραιτηθεί για όσους βάσιμους λόγους ανέπτυξα.
Ίσως κάποιοι θεώρησαν σκληρή την κριτική μου απέναντί του ή ότι αυτή έγινε από αντιπολιτευτική διάθεση. Ατυχώς για τον κ. Οικονόμου, πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις φορές, με δικαίωσε απόλυτα για όσα έγραψα σε βάρος του. Έτσι, στην πρόσφατη συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη κατά την οποία το λόγο στους δημοσιογράφους έδινε ο κ. Οικονόμου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «έκλει- σε» την συνέντευξη χωρίς να δώσει το λόγο ούτε σε έναν αλλοδαπό δημοσιογράφο!
Αυτό είναι πρωτοφανές για μία χώρα που λέει ότι έχει ενταχθεί στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια όπου ισχύουν κανόνες ελευθεροστομίας και ορθής πληροφόρησης! Ο αποκλεισμός των δημοσιογράφων του ξένου τύπου σε ότι αφορά ερωτήσεις τους προς τον κ. Μητσοτάκη, είναι πράξη αντιδημοκρατική. Ούτε ο μικρόσωμος προπαγανδιστής του Γ΄ Ράιχ δεν θα είχε προβεί σε τέτοιο αποκλεισμό!
Και αν με ρωτήσετε τι θα είχε κάνει ο Γκαίμπελς σε τέτοια περίπτωση, θα σας απαντήσω απλά ότι δεν θα τους είχε καλέσει. Από τη στιγμή που καλείς στη συνέντευξη του πρωθυπουργού δημοσιογράφους ξένου Τύπου δεν μπορείς να μην τους δώσεις το λόγο να υποβάλλουν ερωτήσεις στον κ. Μητσοτάκη. Δεν γίνεται. Είναι καταφανής περιφρόνηση των θεσμών της αντικειμενικής πληροφόρησης των πολιτών. Ποια εικόνα θα σχηματίσουν για τη χώρα μας αυτοί που αποκλείστηκαν από τη συνέντευξη; Ότι τους κάλεσαν εδώ για να ακούσουν τις απαντήσεις του κ. Μητσοτάκη στις ελεγχόμενες ερωτήσεις των ελλήνων δημοσιογράφων; Είναι αυτό κράτος δικαίου; Είναι η Ελλάδα συντεταγμένη πολιτεία που σέβεται τους θεσμούς της ελευθεροτυπίας και της διαφάνειας; Τι θα πουν οι ξένοι δημοσιογράφοι στα Κανάλια ή στις εφημερίδες τους όταν επιστρέψουν στις πατρίδες τους; Ότι δεν τους έδωσε το λόγο ο κ. Οικονόμου; Είναι ντροπή.
Και εν πάση περιπτώσει, αν ο κ. Μητσοτάκης είναι τόσο ευάλωτος σε κρίσιμες ερωτήσεις κάποιων δημοσιογράφων, να μην κάνει συνεντεύξεις Τύπου. Διότι ή κάνεις συνέντευξη σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες ή δεν κάνεις τίποτε. Δίνω στη δημοσιότητα φωτογραφία από αυτή τη συνέντευξη. Ο κ. Οικονόμου όρθιος αναγγέλλει το πέρας της συνέντευξης ενώ από κάτω τον κράζουν (στο Video ακούγονται έντονες αποδοκιμασίες επειδή δεν έδωσε το λόγο σε δημοσιο- γράφους του εξωτερικού). Και αντί ο κ. Μητσοτάκης να παρέμβει τότε και να παρακινήσει τον κ. Οικονόμου να δώσει το λόγο σε έναν έως δύο αλλοδαπούς δημοσιογράφους έτσι για τα μάτια του κόσμου, ώστε να δείξει τουλάχιστον ότι δεν φοβάται τις ερωτήσεις τους, κοιτάζει τον κυβερνητικό εκπρόσωπο επιβραβεύοντας την απόφασή του να μη δώσει το λόγο σε κανέναν αλλοδαπό δημοσιογράφο.
Αυτό δείχνει ότι υπήρχε προηγούμενη έγκριση του κ. Μητσοτάκη για τον αποκλεισμό των ξένων δημοσιογράφων και είναι λυπηρό να συμπεριφέρεται με τέτοιο απαξιωτικό τρόπο ο πρωθυπουργός. Κατά τα άλλα είμαστε μέλος της «μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας» χρησιμοποιώντας τους θεσμούς της αλά-κάρτ. Μια λέξη αρμόζει σε όλα αυτά: ΠΑΡΑΚΜΗ.
*Ο Γιώργος Χαλκιάς
είναι επίτιμος δικηγόρος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ