ΔΕΗΣΕΙΣ για ακόμα μεγαλύτερη πτώση των θερμοκρασιών κάνουν οι παραγωγοί πορτοκαλιών ώστε να σώσουν οτιδήποτε αν σώζεται από τη φετινή μεγάλη χασούρα των προϊόντων τους.
Προς το παρόν, απ’ ότι τουλάχιστον μάς αναφέρεται από διάφορες πηγές που παρακολουθούν το θέμα, η πτώση δεν είναι τέτοια που θα μπορούσε να δικαιολογήσει την αναγγελία ζημιών, διότι το θερμόμετρο έφτασε έως τους μείον ένα και κατά τόπους μείον δύο βαθμούς Κελσίου. Την περασμένη Δευτέρα λόγω και της περιοδικής συννεφιάς ο παγετός υποχώρησε κάπως, γι’ αυτό και η προσοχή ήταν στραμμένη στις επόμενες ημέρες μέχρι και το τέλος της εβδομάδας, οπότε και σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπεται άνοδος της θερμοκρασίας.
Τις διακυμάνσεις αυτής της εβδομάδας, εν τω μεταξύ, περιμένει και ο ΕΛΓΑ ο οποίος απ’ ότι είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε παρακολουθεί το φαινόμενο ώστε να αποκτήσει μια σαφέστερη εικόνα. Απ’ ότι πάντως μάς αναφέρεται αναγγελίες ζημιών από παραγωγούς στους κατά τόπους ανταποκριτές του Οργανισμού δεν έχουν γίνει ακόμα, ίσως γιατί βλέπουν και οι ίδιοι ότι δεν έχουν επηρεαστεί οι καλλιέργειες.
Σε κάθε περίπτωση πάντως οι θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών θεωρούνται αρνητικές για τα πορτοκάλια, ωστόσο για να μπορούμε να μιλάμε για πρόκληση ζημιών το θερμόμετρο θα πρέπει να πέσει από τους μείον τρεις βαθμούς και κάτω με τον παγετό να έχει κάποια διάρκεια.
Το επόμενο διάστημα είναι πολύ κρίσιμο, με τους αγρότες να είναι «κολλημένοι» στις προγνώσεις του καιρού και στις κινήσεις των αέριων ψυχρών μαζών, καθότι επηρεάζονται από άλλες περιοχές όπου οι θερμοκρασίες έπεσαν αρκετά χαμηλά.
Για τα πορτοκάλια που κατά βάση απέμειναν για εμπορία η ζήτηση είναι περιορισμένη με τιμές – κοροϊδία. Όπως με τα ακτινίδια και τα μανταρίνια έτσι και με τα πορτοκάλια οι παραγωγοί αναγκάζονται να τα πωλούν όσο – όσο και σε πολλές περιπτώσεις «ξεκοπής». «Μπάτε μέσα και μαζέψτε και δώστε μου τόσα…» λένε στους εμπόρους. Ως εκ τούτου θα έβλεπαν ως μάννα εξ ουρανού έναν παγετό που αποδεδειγμένα θα επηρεάσει το προϊόν, συνάμα και την εμπορία του.
Όσο για τον ΕΛΓΑ Ηπείρου – Κέρκυρας, πληροφορούμαστε ότι έστω και με τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν τις τελευταίες ημέρες, παρουσία θα έχει στην Άρτα, προβαίνοντας στην δική του εκτίμηση για το αν τα πορτοκάλια έχουν πληγεί. Εικόνα, απ’ ότι μας αναφέρεται, μπορεί να έχει στα μέσα της προσεχούς εβδομάδας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ