Αρχές Ιανουαρίου 2023 ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον κ. Κουτσούμπα. Δεν γνωρίζω ποιος είχε την πρωτοβουλία για τη συνάντηση αυτή.
Παρακολούθησα όμως από την τηλεόραση συνομιλία των δύο ανδρών κατά την οποία ο κ. Μητσοτάκης αποκάλυψε στον κ. Κουτσούμπα τρεις πι- θανές ημερομηνίες των «πρώτων» εκλογών για τις 26 Μαρτίου 2023, 2 Απριλίου 2023 και 9 Απριλίου 2023.
Μάλιστα ο πρωθυπουργός έκανε και ένα σχόλιο λέγοντας στον Γενικό Γραμμετέα του ΚΚΕ «πιστεύω να είστε έτοιμοι για τις εκλογές». Δεν νομίζω ότι ο κ. Κουτσούμπας πήγε να πληροφορη- θεί από πρώτο χέρι την πιθανή ημερομηνία των εκλογών προκειμένου να μην … αιφνιδιαστεί το κόμμα του. Άλλος ήταν ο λόγος αυτής της συνάντησης και το πρώτο δείγμα φάνηκε με τις δηλώσεις του κ. Κουτσούμπα που ακολούθησαν: «Δεν πρόκειται να μετάσχουμε σε κυβέρνηση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ». Αυτό ήθελε να ακούσει ο κ. Μητσοτάκης με τον πλέον επίσημο τρό- πο για να γνωρίζουν οι αμφιταλαντευόμενοι ψηφοφόροι ότι οι «άλλοι» δεν πρόκειται να συνασπιστούν και επομένως πρέπει να δώσουν σ’ αυτόν αυτοδυναμία.
Έτσι έχει τα νώτα του εξασφαλισμένα ότι, λαού θέλοντος, δεν πρόκειται να συγκροτηθεί κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις προσεχείς εκλογές με την απλή αναλογική που να περιλαμβάνει και το ΚΚΕ, πιστεύοντας ότι με τον τρόπο αυτό αν πάμε σε δεύτερες εκλογές θα πετύχει αυτοδυναμία.
Όλα αυτά κινούνται βέβαια στη σφαίρα του πιθανού και θα εξαρτηθούν από τα ποσοστά των κομμάτων στις προσεχείς εκλογές, πόσα κόμματα θα μπουν στο κοινοβούλιο και πιο θα είναι το ποσοστό των κομμάτων τα οποία θα μείνουν εκτός.
Πάντως η δήλωση Κουτσούμπα ότι δεν θα μετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί σαφή στήριξη στη δεξιά και τον κ. Μητσοτάκη και αυτό αποδεικνύεται από τον χρόνο που έγινε η δήλωση. Υπήρχε κάποιος ιδιαίτερος λόγος για το ΚΚΕ να το δηλώσει αυτό προ των εκλογών; Αυτή η δήλωση του κ. Κουτσούμπα βοηθάει ή ζημιώνει εκλογικά το κόμμα του; Το ΚΚΕ είναι γνωστό για τα πολιτικά παζάρια που κάνει.
Να θυμηθούμε από το όχι και τόσο μακρινό 1989 τη δήλωση του πρώην γραμματέα του Χαρίλαο Φλωράκη, ότι «θα πάμε και με τον διάβολο ακόμη για τη δημοκρατία» θέλοντας να δικαιολογήσει στον κόσμο της Αριστεράς τη στήριξή του στη Δεξιά και τον πατέρα Μητσοτάκη. Τουλάχιστον ο Φλωράκης με τη δίωξη του Ανδρέα Παπανδρέου προσδοκούσε εκλογικά οφέλη από το ΠΑΣΟΚ.
Ετούτος εδώ ο Γραμματέας τι περιμένει από το γιό Μητσοτάκη; Διερωτώμαι: Ο Μητσοτάκης κέρδισε από τον Κουτσούμπα με τη δήλωση που έκα- νε ο τελευταίος. Ο Κουτσούμπας τι κέρδισε από το Μητσοτάκη; Προσωπικά δεν πιστεύω ότι η δήλωση αυτή έγινε για να ωφεληθεί αποκλειστικά η ΝΔ. Κάποιο όφελος προσδοκά και το ΚΚΕ. Το πιο θα είναι αυτό θα φανεί σύντομα μέσα στους επόμενους 3 – 4 μήνες. Και κάτι ακόμη.
Οι κουμουνιστές και όσοι ψηφίζουν το ΚΚΕ, στηρίζουν 100% τη δήλωση του κ. Κουτσούμπα για μη συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ; Δηλαδή στην υποθετική περίπτωση που ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ έβγαζαν 151 βουλευτές, το τελευταίο θα έλεγε όχι σε κυβέρνηση συνεργασίας; Και τα συμφέροντα του ΛΑΟΥ που λέει ο κ. Κουτσούμπας θα πήγαιναν περίπατο; Θυμίζω ότι στις πρώτες εκλογές του 1990 και αφού είχε γίνει κυβέρνηση δεξιάς – κομμουνιστών με πρωθυπουργό τον Τζαννετάκη, ένα μεγάλο ποσοστό αριστερών ψηφοφόρων, πάνω από 2%, ψήφισε κατευθείαν ΠΑΣΟΚ. Πάει γυρεύοντας ο κ. Κουτσούμπας;
*Ο Γιώργος Χαλκιάς είναι επίτιμος δικηγόρος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here