Η χώρα διοικείται από μια πολιτική μαφία. Η δράση της εκτείνεται από τα οικονομικά (διασπάθιση δημόσιου χρήματος) έως την πολιτειακή λειτουργία (παρακολουθήσεις).
Η διαφθορά κυριαρχεί, οι κολλητοί νέμονται την εξουσία και το κράτος δικαίου έχει καταλυθεί. Πάμπολλα τα παραδείγματα…Μια ανεξάρτητη Αρχή (ΑΔΑΕ) απέμεινε όρθια και αυτή επιχειρούν να την καταλύσουν. Να επισημάνω ότι ο γιός του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου είναι μετακλητός υπάλληλος της κυβέρνησης…
Έρχονται εκλογές. Και επειδή δεν υπάρχει εμπιστοσύνη σε κανέναν ηγετίσκο και προφανώς δεν θα προκύψει αυτοδυναμία, η πρόταση που προσυπογράφω είναι να συγκροτηθεί «κυβέρνηση ειδικού σκοπού» με όσες υγιείς πολιτικές δυνάμεις και πρόσωπα απέμειναν. Πρώτιστο και αδήριτο μέλημα μιας τέτοιας κυβέρνησης είναι να αποκατασταθεί το κράτος δικαίου και να σπάσουν οι αρμοί της διαπλοκής και της διαφθοράς ώστε να επουλωθεί η αξιοπιστία των θεσμών και η χώρα να ανακτήσει τη διεθνή υπόληψή της.
Είναι αδύνατον να λειτουργήσει η Δημοκρατία όταν οι πολίτες δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη σε βασικούς δημοκρατικούς πυλώνες και ταυτόχρονα η διεθνής κοινότητα μας χαρακτηρίζει χώρα «αρματολών και κλεφτών» που μάλιστα εξάγει και διαφθορά… Συνεπώς, στις επικείμενες εκλογές η διακύβευση δεν είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης αλλά η ίδια η Δημοκρατία. Και γι` αυτό στην προεκλογική περίοδο θα πρέπει να κυριαρχήσει ο πολιτικός διάλογος για το πως θα αποκαταστήσουμε τους θεσμούς και πως θα επέλθει αυτοκάθαρση στον πολιτικό βίο.
Απαιτείται προφανώς κοινωνική συναίνεση που θα αναγκάσει και τα ίδια τα κόμματα να συμμετάσχουν σε αυτόν τον διάλογο εκκινώντας από τις δικές τους εσωκομματικές διαδικασίες.
Αυτά τα είχε γράψει και ο Νίκος Γκάτσος το 1991, που και τότε ήταν παρεμφερής η κατάσταση… «Μας φλομώσαν οι παππούδες με ψευτιές και φούμαρα/ λες και είμαστε αλεπούδες που μασάνε κούμαρα/τότε θα ‘ρθουν άλλα χρόνια μ’ όνειρα κι οράματα / δίχως λόγους στα μπαλκόνια κι ανθιστά προγράμματα/ Μα για να σωθεί η Ελλάδα στους καιρούς τους ύστατους/ βρείτε κάπου έναν καιάδα και γκρεμοτσακίστε τους».
*Ο Κώστας Παπαθεοδώρου είναι δημοσιογράφος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ