Εντονα διαμαρτύρεται για την απαράδεκτη, όπως την χαρακτηρίζει, συμπεριφορά της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας προς τον αντιδήμαρχο Βαγγέλη Γιωτόπουλο, ο Δήμος Βορείων Τζου- μέρκων.
Σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Ο αντιδήμαρχος βρέθηκε στις 24 Ιανουαρίου στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, εκπροσωπώντας τον δήμαρχο και τον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων για να παραστεί και να εκφράσει τις απόψεις στην συνεδρίαση της επιτροπής ΠΕΣΠΑ, που θα εξέταζε το θέμα κατασκευής υδροηλεκτρικού σταθμού στον Μελισσουργιώτικο ποταμό, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου, θέμα για το οποίο ήδη το Δημοτικό αλλά και το Περιφερειακό Συμβούλιο είχαν γνωμοδοτήσει αρνητικά.
Η επιτροπή μετά από τρίωρη αναμονή (!) αρνήθηκε να δεχτεί τον αντιδήμαρχο και η απόφαση ελήφθη χωρίς να δοθεί η δυνατότητα στον Δήμο να εκφράσει τις απόψεις του.
Καταγγέλλοντας για μία ακόμη φορά την απαράδεκτη αυτή συμπεριφορά, θέλουμε να επισημάνουμε: Πρώτον, το πλαίσιο αδειοδότησης των ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), έτσι όπως μέχρι σήμερα ισχύει, αγνοεί εντελώς την τοπική αυτοδιοίκηση, την οποία επιλεκτικά “θυμάται” στο τελευταίο στάδιο της διαδικασίας, ζητώντας απλώς την διατύπωση γνώμης (η οποία μάλιστα δεν είναι δεσμευτική), μέσα σε ένα ασφυκτικά μικρό χρονικό διάστημα και μάλιστα όχι επί της ουσίας, αλλά μόνο επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου.
Η παραπάνω διαδικασία σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ουσιαστική διαβούλευση για έργα, τα οποία, προκειμένου ιδιαίτερα για την δική μας περιοχή, έχουν μικρή ή μεγάλη επίδραση στο περιβάλλον, ένα φυσικό περιβάλλον που αποτελεί για την περιοχή μας το συγκριτικό της πλεονέκτημα. Η όλη διαδικασία της διαβούλευσης είναι προφανώς προσχηματική, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση η Αποκεντρωμένη Διοίκηση το τερμάτισε. Αρνήθηκε επιδεικτικά ακόμα και να ακούσει τις έτσι κι αλλιώς μη δεσμευτικές απόψεις μας, αφού οι “σοφοί” της επιτροπής, ήδη είχαν πάρει τις αποφάσεις τους.
Δεύτερον, μόλις πριν λίγες ημέρες ο νέος γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κάλεσε στο γραφείο του τους δημάρχους της Περιφέρειας σε συναντήσεις γνωριμίας και μας εξέφρασε την πρόθεσή του να συνεργαστεί αρμονικά και εποικοδομητικά μαζί μας. Πριν “αλέκτορα φωνήσαι” μας έδειξε τον τρόπο που εννοεί τη συνεργασία μας».
Την ανακοίνωση – διαμαρτυρία υπογράφει ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Ιωάννης Σεντελές

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ