Του Φώτη Χαχούλη*

Διαβάζοντας όλες τις επαρχιακές εφημερίδες και τον τοπικό Τύπο, ο αναγνώστης διαπιστώνει την μεγάλη διαφορά που υπάρχει από τις ειδήσεις όπως εμφανίζονται στα τοπικά τηλεοπτικά μέσα. Ο προφορικός λόγος στέλνει ειδήσεις κατά το δοκούν και όπως θέλει ο εκφωνητής, εκφράζοντας την βούληση του κάθε τηλεοπτικού σταθμού και του ιδιοκτήτη που επιδιώκει σκοπούς που δεν γνωρίζει το κοινό που κάθεται αναπαυτικά στο σαλόνι και ακούει όσα προέρχονται πολλές φορές από αχυρένια μυαλά.
Αντίθετα, στις εφημερίδες και ιδιαίτερα στον επαρχιακό Τύπο που είναι πολύ κοντά στα τοπικά δρώμενα, όσα γράφονται στα σχετικά άρθρα προσεγγίζουν με περισσότερη ειλικρίνεια τα γεγονότα στην πραγματική έννοια, διάσταση και πραγματικότητα. Είναι απορίας άξιον να μιλάνε για μειώσεις σε ενεργειακές τιμές 100% και από την άλλη να διαπιστώνεται ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου.
Κερδοσκοπία μέγιστη και απάτη συνοδεύουν το μέχρι σήμερα καλάθι της νοικοκυράς. Στα σούπερ μάρκετ κάθε εβδομάδα η νοικοκυρά βλέπει τις τιμές να ανεβαίνουν και αντίθετα να κατεβαίνουν οι ποσότητες, το μέγεθος, η ποιότητα κλπ. Τέτοια απάτη πρώτη φορά βλέπουν οι Έλληνες όταν 200 και πλέον είδη μείωσαν βάρος κλπ. Άραγε που είναι οι φορείς ελέγχου αθέμιτου ανταγωνισμού; Φορείς για φανφάρες και ιδέες και υπουργούς με γραβάτες και πράσινες ορχιδέες! Η λέξη ντροπή χάθηκε και έρχονται εκλογές…
Η είδηση που έρχεται από τα δημοτικά δρώμενα στον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων είναι ότι εγκρίθηκε το τεχνικό πρόγραμμα και ετοιμάζεται ο προϋπολογισμός. Δεν βιάζονται όμως αφού ο δήμαρχος υπέγραψε εντολή να καταβληθούν ανεξάρτητα από προϋπολογισμό οι πάγιες δαπάνες μισθοδοσίας, εργοδοτικών εισφορών, ΙΚΑ, κρατήσεων τηλεφω- νικά, τράπεζες κλπ, περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ.
Ακούμε ότι δεν υπάρχει προσωπικό στον Δήμο και ότι παράλληλα δεν υπάρχουν υπάλληλοι και γκρινιάζουν. Αυτό όμως δεν το βλέπω στις δαπάνες. Είμαι περίεργος και καχύποπτος γιατί βλέπω ότι για 15 κωδικούς μισθοδοσίας υπάρχουν συνολικά 861.500 ευρώ. Διαβάζω για υπόλοιπα, ΙΚΑ, εργοδοτικές εισφορές, φόροι, κρατήσεις 988.000 ευρώ και για τράπεζα υποχρεώσεις, τηλέφωνα, θέρμανση 180.000 ευρώ. Στις αποδοχές 861.500 ευρώ που είναι για όλους τους υπαλλήλους, από αυτά 99.000 ευρώ είναι για αιρετούς (δήμαρχο, αντιδημάρχους, πρόεδρο) άλλες 99.000 ευρώ για προέδρους τοπικών κοινοτήτων και 60.000 ευρώ για τέσσερις ειδικούς συνεργάτες. Σύνολο 258.000 ευρώ.
Η μεγάλη διαφορά των 600.000 ευρώ πάει στους 11 τακτικούς, συν 10 τεχνικούς, συν 9 κοινωφελούς – ΚΔΑΠ. Και πόσοι άλλοι εργάζονται δεν φαίνονται; Πόσοι είναι αυτοί οι έκτακτοι; Υπάρχει η μεγάλη απορία όσων διάβασαν την προχθεσινή απόφαση. Άρα υπάρχει προσωπικό αλλά πού είναι και ποιο έργο παράγει; Ας κάνει μια ανάρτηση ο Δήμος με όλους τους εργαζόμενους και τον τόπο εργασίας εκάστου! Δεν ξέρω τι απάντηση θα δώσουν αλλά εκεί στο διαδίκτυο διαβάσαμε «τα εν οίκω μη εν Δήμω» και «ιμένα μη μπλέκς, φώναξε τ’ Νίκου και τ’ Δήμου να τσ’ τα πεις». Η ντοπιολαλιά τα εκφράζει συνοπτικά και όπως πρέπει.
Ανταπάντησα ότι και τα «εν Δήμω μη εν οίκω» γιατί υπάρχει στον Δήμο κρυψίνοια και στον οίκο άγνοια και περισσή αδιαφορία. Δυστυχώς στα Τζουμέρκα η συμμετοχή των δημοτών είναι μηδενική. Τελικά δεν ασχολούνται σοβαροί άνθρωποι με την αυτοδιοίκηση γιατί από αυτά που βλέπουν καθημερινά φεύγουν μακριά απογοητευμένοι. O Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων αριθμεί μερικές χιλιάδες επιστημόνων, όχι εκατοντάδων. Ζήτημα να έλθουν μετρημένοι στα δάχτυλα των δύο χεριών. «Άπαπα παιδί μ’. Δεν θέλω να ασχοληθώ με τα κοινά. Θέλω να έρχομαι στο χωριό και να έχω το κεφάλι μου ήσυχο. Θέλω να τα έχω καλά με όλους».
Αυτή η πάγια τακτική και η παρουσία όταν γίνεται καμία συγκέντρωση με περισσή εκπεμπόμενη κακόπιστη κριτική είναι τα χαρακτηριστικά του ορεινού δημότη.
Έτσι το τοπίο της αυτοδιοίκησης λυμαίνονται τα ίδια πρόσωπα που αποκαλούνται σωτήρες για δεκαετίες και κάθε φορά κατέβαιναν με νέες παρέες καφενείων για την κατάληψη εξουσίας. Χωρίς γνώση, χωρίς αυτοκριτική ικανοτήτων, χωρίς περίσκεψη για τον σοβαρό θεσμό της αυτοδιοίκησης, με περισσή ελαφρότητα κατηφορίζουν, κατεβαίνουν ένας – ένας για δήμαρχοι. Η σημερινή Δημοτική Αρχή στις εκλογές είχε μειοψηφία επτά συμβούλων και πρόσθεσε έναν ανεξάρτητο. Γίνανε οκτώ. Τελικά έγιναν ανεξάρτητοι δύο αντιδήμαρχοι και ο δημοτικός σύμβουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου και έμεινε με πέντε συμβούλους.
Κατάφερε και ελάμβανε όλες τις αποφάσεις χωρίς κανένα πρόβλημα. Σε ερώτησή μου γιατί φύγανε οι τρεις από τους οκτώ, μου απάντησε ότι ήταν αποτυχημένοι και ανίκανοι για το αξίωμα που είχαν πάρει, δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν και έφυγαν. Όλοι οι αποχωρήσαντες σκοπεύουν να κατέβουν πλέον ως υποψήφιοι δήμαρχοι για να σώσουν τον τόπο τους. Ο προϋπολογισμός του Δήμου από 10 εκατομμύρια ανεβαίνει στα 18 με την προσθήκη 6,5 εκατ. για αγροτική οδοποιία και λοιπά έργα. Η επιλογή των τριών εκατ. ευρώ από τα έξι εκατ. ευρώ του προγράμματος «Τρίτση» ήταν να γίνουν οι γιδόστρατες για Λεκανάκι και Κωστηλάτα. Προηγούνται τα γίδια και τα πρόβατα και έπονται οι άνθρωποι. Στο επόμενο φύλλο περισσότερες ειδήσεις για όλους αυτούς που αποφασίζουν και θέλουν να συνεχίσουν την διακυβέρνηση.
Καλημέρα και έρχονται σοβαρές ειδήσεις που θα προκαλέσουν δυσαρέσκειες.
*Ο Φώτης Χαχούλης είναι δικηγόρος και διετέλεσε πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Κεντρ. Τζουμέρκων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ