Τρεις συνολικά αγωγές στο Μονομελές Πρωτοδικείο Άρτας, στρεφόμενες κατά 108 φυσικών προσώπων-συμπολιτών μας, καθώς και κατά του Δήμου Αρταίων, αλλά και δανειστριών Τραπεζών, έχει ασκήσει το ΤΕΘΑ (Ταμείο Εθνικής Άμυνας), το οποίο υπάγεται στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και είναι ΝΠΔΔ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου που υπογράφει ο πρόεδρός του Μιχάλης Κ. Νικολάου, σημειώνεται: «Με τις αγωγές του δε αυτές, ισχυρίζεται ότι ακίνητα ευρισκόμενα κοντά στην ευρύτερη περιοχή του αμυντικού Στρατώνα και που καταχωρήθηκαν στο Εθνικό Κτηματολόγιο υπέρ των καταγραφέντων ιδιωτών, ανήκουν ιδιοκτησιακά στον στρατιωτικό αυτόν φορέα, ως αποτελούσες στο παρελθόν κατεχόμενες στρατιωτικές εκτάσεις, που κατά νόμο ανήκαν αρχικά στο Ελληνικό Δημόσιο και στη συνέχεια (από του έτους 1929) περιήλθαν στην κυριότητα του νομικού τούτου προσώπου.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Άρτας εξετάζοντας το περιεχόμενο των τριών αυτών αγωγών, χωρίς να υπεισέρχεται στις νομικές διατάξεις που επικαλείται το ΤΕΘΑ, και που σε τελική ανάλυση θα κριθούν από την δικαιοσύνη, εκφράζει τις βαθύτατες ανησυχίες του για την κίνηση αυτή μιας Δημόσιας Αρχής, που επιτελείται ακριβώς λίγο πριν από την οριστικοποίηση των κτηματολογικών εγγραφών. Τούτο δε, καθόσον, κατ’ ουσίαν ζητείται η ανατροπή μιας υφισταμένης επί σειρά δεκαετιών πραγματικής κατάστασης, που συνεπάγεται τον εξανδραποδισμό των σημερινών κατόχων των αντίστοιχων ακινήτων, αφού επιπλέον: α) Τους οδηγεί σε ατέρμονους δικαστικούς αγώνες, που συνεπάγονται σημαντικό οικονομικό κόστος. β) Δεσμεύει υπέρμετρα και πέραν των συνταγματικών προβλέψεων, τις ιδιοκτησίες, μέχρις εκδόσεως αμετακλήτου αποφάσεως, αφού παρεμποδίζεται τόσο η διάθεση, όσο και η αξιοποίησή τους.
Ειδικότερα, όπως προκύπτει και από το κείμενο των εν λόγω δικογράφων, στην πλειοψηφία, πρόκειται περί ακινήτων, που έχουν οικοδομηθεί, ορισμένων μάλιστα με τη λήψη στεγαστικών δανείων, εξού και η συμμετοχή Τραπεζών στις δίκες αυτές ως εναγομένων.
Για τους λόγους, λοιπόν, αυτούς, ο Δικηγορικός Σύλλογος Άρτας, πρωταρχικά δηλώνει ότι δεν μπορεί να μείνει αμέτοχος στο τεράστιο κοινωνικό θέμα που ανοίγεται και δηλώνει ότι θα παρακολουθεί συνεχώς από κοντά την όλη υπόθεση, οπότε σε συνεργασία με τους πληρεξουσίους δικηγόρους των συμπολιτών μας θα παράσχει κάθε δυνατή νομική υποστήριξη».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ