Δεν μένει ικανοποιημένος από την απάντηση που έδωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος για το στρατόπεδο «Βέρση», μετά την ερώτησή του, ο βουλευτής Άρτας του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Γκόκας (φωτο), ο οποίος την χαρακτηρίζει αόριστη.
Στην ερώτησή του ο κ. Γκόκας, ανέφερε ότι το 584 Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού λειτουργούσε επί σειρά ετών στην Άρτα ως Κέντρο Εκπαίδευσης Υγειονομικού (ΚΕΥΓ) και στη συνέχεια ως Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ). Σημείωνε επίσης ότι η κατασκευή νέων κτιρίων και ο εκσυγχρονισμός των υπαρχουσών εγκαταστάσεων προσδίδουν σημαντικό πλεο- νέκτημα ώστε να αξιοποιηθεί και να επαναλειτουργήσει ως Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων.
«Επιπρόσθετα – όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του – τόνιζε την σημασία που έχει για την τοπική κοινωνία, αλλά και για την σημαντική στήριξη και ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας από την λειτουργία του». Η ερώτησή του εστιάζονταν στο γεγονός για το αν πρόκειται να λειτουργήσει και πάλι ως Κέντρο Κατάταξης Νεοσυλλέκτων, στο πλαίσιο επανασυγκρότησής τους.
«Ωστόσο – σύμφωνα με τον ίδιο – ο κ. υπουργός, πα- ρά τα συγκεκριμένα ερωτήματα που είχα θέσει περιορίστηκε σε μια γενική αναφορά για τους σκοπούς και τους στόχους του υπουργείου, χωρίς να απαντά στην ουσία των ερωτημάτων αυτών».
Μεταξύ των άλλων, ο υπουργός αναφέρει: «…Η αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Στρατού Ξηράς (ΣΞ), αποτελεί διαρκή επιδίωξη του υπουρ- γείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), προκειμένου αυτός να ανταποκρίνεται στις εκάστοτε διαμορφούμενες απειλές – προκλήσεις. Το ισχύον σύστημα κατάταξης και εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων (Ν/Σ) οπλιτών, εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια βελτιστοποίησης της επιχειρησιακής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), στην εξοικονόμηση πόρων και στην πλήρη αξιοποίηση ανθρωπίνου δυναμικού, μέ- σων και υποδομών. Εξάλλου, αντικειμενικός σκοπός του ΥΠΕΘΑ είναι η συνεχής αναβάθμιση του αξιόμαχου των ΕΔ και η επαύξηση της αποτρεπτικής τους ισχύος, στο πλαίσιο εκπλήρωσης της αποστολής του».
Επίσης – τονίζει ο κ. Γκόκας – αναφέρεται στην συνεργασία του ΥΠΕΘΑ με το ΓΕΕΘΑ-ΓΕΣ, για την αξιολόγηση της μέχρι σήμερα λειτουργίας του συστήματος κατάταξης νεοσυλλέκτων. Και προσθέτει: «Στην απάντηση του ο κ. υπουργός αναφέρει ότι η Στρατιωτική Ηγεσία παρακολουθεί, εξετάζει και αξιολογεί όλες τις σχετικές με την βελτίωση της διαδικασίας κατάταξης των στρατεύσιμων προτάσεις, λαμβάνοντας υπόψη την ορθολογική λειτουργία του συστήματος κατάταξης και εκπαίδευσης των νεοσύλλεκτων».
Ο βουλευτής Άρτας του ΠΑΣΟΚ καταλήγει με το παρακάτω σχόλιο: «Όπως προκύπτει από την απάντηση δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη αναφορά ή δέσμευση για τον σχεδιασμό που αφορά στη λειτουργία του στρατοπέδου “ΒΕΡΣΗ”, ούτε για τις προθέσεις του υπουργείου αναφορικά με την επαναλειτουργία Κέντρων Κατάταξης Νεοσυλλέκτων και την ενδεχόμενη ένταξή του στον κατάλογο αυτών των Κέντρων. Η απάντησή του είναι αόριστη και δεν προσφέρεται καμία συγκεκριμένη ενημέρωση για τους τοπικούς φορείς και τους πολίτες. Το θέμα παραμένει ανοικτό και απαιτεί εγρήγορση και προσπάθεια απ’ όλους για να μη χαθεί η ευκαιρία της λειτουργίας του ως Κέντρο Κατάταξης Νεοσυλλέκτων, εφόσον αυτά επαναλειτουργήσουν και σε κάθε περίπτωση για να συνεχί- σει το στρατόπεδο να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ