Οι γάτες στην αρχαία Αίγυπτο λατρευόταν ως θεές. Τόσο οι ίδιες όσο και οι Αιγύπτιοι δεν το έχουν ξεχάσει αυτό.
Μέσα στη φημισμένη αγορά του Αλ Χαλίλι, στο Κάιρο, οι γάτες κυκλοφορούν ανενόχλητες. Μέσα στα μαγαζιά, έξω στα σοκάκια, πάνω στην πραμάτεια των καταστημάτων. Δεν ενοχλούν και δεν ενοχλούνται από κανέναν. Υπάρχει μια άτυπη συμφωνία ανάμεσα στους ανθρώπους και σ’ αυτές.
Εικάζεται ότι στην Αρχαία Αίγυπτο, προκειμένου να διατηρήσουν ανέπαφα τα σιτηρά τους από τα τρωκτικά, οι άνθρωποι εξημέρωσαν αρχικά τη γάτα. Η γάτα ως θηρευτής έτρωγε τα επιβλαβή τρωκτικά. Προστάτευαν τις καλλιέργειες και τις αποθήκες τους.
Έκτοτε αυτή η αγαστή συνύπαρξη δεν διαταράχθηκε ποτέ. Η θεά Μπαστέτ είναι μια γάτα, μια μαύρη καλλονή στολισμένη με χρυσάφια και κοσμήματα.
Όμορφο αιλουροειδές που με περισσή χάρη περιέφερε το λυγερό κορμί της στον κόσμο των ανθρώπων. Ζούσε στο σκοτάδι γιατί δεν άντεχε το φως. Η θεά αυτή ήταν η προασπίστρια του μεγαλύτερου των θεών και ονομαζόταν το «Μάτι του Ρα». Έγινε η πολεμίστριά του και κυνηγούσε τον Απόφι, τον θεό ερπετό για αιώνες.
Στο Αλ Χαλίλι υπάρχει το φημισμένο καφέ Φισάουι, όπου σύχναζε ο νομπελίστας συγγραφέας Ναγκίμπ Μαχφούζ και άλλοι όμοιοί του λογοτέχνες. Όλη η ατμόσφαιρα με τα καφασωτά παράθυρα και τις γάτες να περιφέρονται ανάμεσα στα πόδια σου, είναι ίδια με του προηγουμένου αιώνα.
Το άλλο πασίγνωστο καφέ της μοναδικής τραγουδίστριας Ουμ Καλσούμ έχει επίσης δεκάδες γάτες ανάμεσα στα τραπέζια των επισκεπτών. Οι σερβιτόροι προσφέρουν τον αρωματικό καφέ και το παραδοσιακό τσάι. Ανάμεσα στους αργιλέδες με αρώματα μήλου και στους καπνούς, οι γάτες αποτελούν και αυτές το απαραίτητο σκηνικό. Σαν σκηνικό από ταινία. Είναι μέρος της παράδοσής τους.
Όμορφες και επιβλητικές. Πονηρές και ατρόμητες. Επίγειες θεές μέσα στα πολύβουα σκεπαστά σοκάκια δίνουν χρώμα στην καθημερινότητα των Αιγυπτίων και συνυπάρχουν μαζί τους.
Είναι ντίβες και το γνωρίζουν. Το ακροβατικό περπάτημά τους όλο χάρη και νάζι τους δίνει τον αέρα του μοντέλου σε πασαρέλα. Το άγρυπνο βλέμμα τους προφυλάσσει και διώχνει την κακή ενέργεια. Οι γάτες σε όλο τους το μεγαλείο!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ