Του Φώτη Χαχούλη *

Μπήκαμε στο νέο χρόνο με την ελπίδα ότι κάτι θα γίνει. Ελπίζουμε δηλαδή ότι θα αλλάξει η μοίρα και η τύχη των ανθρώπων και όλοι δίνουμε ευχές κατευθυνόμενες στην υγεία, στην ειρήνη, στην αλληλεγγύη, στην καλύτερη κοινωνία. Για να γίνουν οι ευχές πραγματικότητα θα πρέπει όλοι εμείς που αποτελούμε την κοινωνία να αλλάξουμε εαυτούς, να κατευθύνουμε πιστεύω και ιδέες και να πραγματοποιήσουμε την αλλαγή (αν πιστεύουμε σ’ αυτή) από τους ίδιους εαυτούς μας.


Ο καθένας μας έχει προσωπική ευθύνη σ’ αυτή την κατάπτωση της μηδενισμένης κοινωνίας. Χρειάζεται να καθορίσουμε νέες αρχές, αξίες, ιδεώδη που συμβάλλουν στον ανθρωπισμό. Δυστυχώς, τα πρότυπα που προβάλλονται είναι ένα σάπιο κατεστημένο χωρίς αξία και καταρρέει όπως η αξία των κρυπτονομισμάτων. Έχει χαθεί ο ανθρωπισμός ως υπέρτατη αξία με κέντρο τον σωστό άνθρωπο. «Πάντων χρημάτων μέτρον ο άνθρωπος» ή «χαρίειν εστ’ άνθρωπος αν άνθρωπος ή».
Είναι χρονιά εκλογικών αναμετρήσεων σ’ όλα τα επίπεδα. Είναι η καλύτερη ευχή να ξεκινήσουμε από την κατάλληλη εκλογή προσώπων που θα επιτελέσουν τα καθήκοντα της εξουσίας με το νόμο και το δίκαιο, ώστε να αρχίσει να διαφαίνεται η ελπίδα του ανθρωπισμού.
Η απογραφή η ψηφιακή θα έδινε τελικά αποτελέσματα στα τέλη Δεκεμβρίου, αλλά δεν τα έδωσε. Για τις τοπικές κοινότητες δεν δόθηκαν στοιχεία και αναμένουμε το ΦΕΚ (Φύλλο Εφημερίδας Κυβερνήσεως). Μπέρδεμα τα θέματα, νόμιμου, μόνιμου, defacto πληθυσμού. Έπρεπε κριτήριο να είναι οι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια για τις εκλογές και όχι οι περαστικοί. Μεγάλο το λάθος του νομοθέτη.
Ακόμα μεγαλύτερο το λάθος η αδιαφορία των δημάρχων να μην μεριμνήσουν και επισημάνουν τις συνέπειες απογραφής ώστε να συνδράμουν. Η απώλεια έδρας δεν έχει σημασία για τον βουλευτή, έχει σημασία για την εκπροσώπηση του νομού, την διεκδίκηση και προώθηση των αιτημάτων. Τώρα ο νομός Άρτας πρώτος από το τέλος στην Ήπειρο. Ο κατήφορος και η ερήμωση ιδιαίτερα του ορεινού χώρου, θα συνεχισθεί.
Τα νέα από την διακυβέρνηση της Δημοτικής Αρχής στα Κεντρικά Τζουμέρκα είναι τα ίδια. «Τι έχεις Γιάννη, τ’ είχα πάντα» λέει ο θυμόσοφος λαός. Συνεχίζονται οι αναθέσεις με μεγάλο ενδιαφέρον και ταχύτητα και έτσι συνολικά τον μήνα Δεκέμβριο οι πάσης φύσεως αναθέσεις έφθασαν στο ποσό των 300.536,92 ευρώ ακριβώς. Όλα αυτά ανατέθηκαν τον μήνα Δεκέμβριο με κυριότερες τις μελέτες 77.500 ευρώ, την εκτέλεση έργων 56.324 ευρώ, δεξαμενές και καθαρισμοί 41.764 ευρώ και αγορές οικοδομικών υλικών, λάμπες, καθαρισμοί αναθέσεις σε εργολάβους περίπου 70.000 ευρώ. Για τους καθαρισμούς δρόμων είτε μια ώρα εργασθεί το μηχάνημα είτε μια ή δύο ημέρες πληρώνεται για πέντε. Έτσι και οι 28 αναθέσεις είναι για πέντε ημέρες όλες.
Η μεγάλη απορία είναι γιατί σε ορισμένες κοινότητες δεν βρέχει ο Θεός όπως στο Γραικικό, Κτιστάδες, Λεπιανά, Κυψέλη, Κάψαλα και δεν έχει γίνει κανένας καθαρισμός όλο το χρόνο. Μπορεί να το εξηγήσει κάποιος; Αυτά συμβαίνουν στη Δημοτική Αρχή κατά τον μήνα Δεκέμβριο που αποφασίζεται εκτέλεση έργων. Ελπίζω ότι σύντομα θα γίνει αφύπνιση από τη χειμερία νάρκη που βρίσκονται ορισμένοι σύμβουλοι και η κάθαρση, καθώς ο βαρύς χειμώνας έπεται. Και ο λογαριασμός της υστεροφημίας δεν θα αργήσει. «Μηδένα προ του τέλους μακάριζε».
Σκοτωμένο, τοποθεσία Δυτικών Τζουμέρκων, ένας μόνιμος απέραντος σκουπιδότοπος που αποτελεί προσβολή για ολόκληρη την περιοχή. Έχουμε γράψει κατ’ επανάληψη, έχουν γίνει αναφορές, καταγγελίες στο υγειονομικό, όμως το αποτέλεσμα και η αναίσθητη συμπεριφορά των υπεύθυνων της Δημοτικής Αρχής δεν έχει χαρακτηρισμό…
Εφημερίδα Θεοδώριανα. Μια επιμελημένη έκδοση που συντονίζει ο πρόεδρος Γιάννης Λιούκας. Στο πρωτοσέλιδο φιλοξενείται άρθρο με δριμύτατη διαμαρτυρία όλων των φορέων καθώς δεν προχωρά ο δρόμος Αθαμάνιο – Θεοδώριανα αλλά και γιατί δεν κατασκευάζεται το Πάρκο Ορεινών Δραστηριοτήτων, αφού υπογράφηκε εδώ και δυόμισι χρόνια (8 Ιουλίου 2020) η προγραμματική σύμβαση.
Αγαπητέ και φίλε πρόεδρε, φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Λίγοι κατανοούν την αγωνία και την ανησυχία σας για τα έργα. Πρέπει να σας υπενθυμίσω ότι στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή κάναμε δεκάδες δρομολόγια με τον αείμνηστο δήμαρχο Μαρίνο Γαρνέλη και εκεί στο υπουργείο Μεταφορών ο γενικός γραμματέας Γεώργιος Δέδες, με όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες, μας δέχονταν και δρομολογήσαμε τα έργα. Υπήρχε ενδιαφέρον από κυβερνητικής πλευράς και μεγάλη συνδρομή από οργανωμένη Δημοτική Αρχή.
Έτσι, δρομολογήθηκαν όλα τα έργα, όπως και ο δρόμος Βουργαρέλι – Καταρράκτης από το 2016 με 9 εκατ. ευρώ. Αν μέχρι σήμερα δεν προχωράνε καλά, ρωτήστε και ξαναγράψτε. Είναι απορίας άξιον γιατί σημειώνεται καθυστέρηση δύο ετών για πρόσθετα 60.000 ευρώ περίφραξη όταν υπάρχουν απρόβλεπτα 15% σ’ όλο το έργο. Η Δημοτική Αρχή τί πράττει γι’ αυτό;
Δεν πρέπει να διαμαρτύρονται οι Τζουμερκιώτες για τα εδάφη και για τον τόπο τους. Αυτός ο τόπος μεγάλωσε γενιές και γενιές που μεγαλούργησαν και δεν διαμαρτύρονταν με το παραμικρό. Στην ανικανότητά μας δεν ζητάμε ευθύνη από τους άλλους. Καλή Χρονιά και περισσότερη υπευθυνότητα και αυτοκριτική.

*Ο Φώτης Χαχούλης είναι δικηγόρος και διετέλεσε πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ