Του Γιάννη Κουτσούμπα*
Από την αρχή της θητείας μου ως απλό μέλος και ως προέδρου μετέπειτα του Συλλόγου «ΣΚΟΥΦΑΣ» έλεγα ότι οι βασικές αρχές με τις οποίες θα πρέπει να πορευτεί το ΔΣ για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ευθύνες που απορρέουν από την ίδια την ιστορική παρουσία του, αλλά και την ιδιαίτερα αισθητή παρουσία του σε θέματα πολιτισμού, ιστορίας και παράδοσης, ήταν η συνεργασία, η συναίνεση, η σύμπνοια, η συλλογικότητα, η υπευθυνότητα και η αποφυγή των στείρων αντιπαραθέσεων και εγωιστικών αντιλήψεων. Φυσικά και δεν είναι απαραίτητο να συμφωνούμε σε όλα και όλοι.


Μέσα από την διαφωνία, μέσα από τον λόγο και αντίλογο βρίσκεται και επιλέγεται το καλύτερο δυνατό. Αυτό όμως προϋποθέτει ότι οι όποιες διαφωνίες δεν θα έχουν τον χαρακτήρα της άγονης κριτικής, της κριτικής για την κριτική και ότι θα εκφράζονται στις συνεδριάσεις και όχι εκ των υστέρων.
Το ερώτημα που τίθεται αμείλικτο και πρέπει όλοι να απαντήσουμε είναι: Θέλουμε να πάει ο Σύλλογος μπροστά; Τι πρέπει να κάνουμε; Πως το πετυχαίνουμε; Πάντως όχι με αντιπαλότητες και υπονοούμενα που δεν τα κατανοώ και δεν θέλω να παραδεχτώ, παραμένοντας αθεράπευ- τα ιδεαλιστής και συναισθηματικός, νομίζω ότι δεν έχουν θέση σε πολιτιστικούς Συλλόγους και πολύ περισσότερο στο Σύλλογό μας.
Εμείς στον «ΣΚΟΥΦΑ» θέλουμε να πάμε μπροστά αυτόν το τόπο, όχι για να ικανοποιήσουμε μικρόψυχες αντιλήψεις, εγωισμούς και σκοπιμότητες, αλλά γιατί χρό- νια τώρα θέλουμε να χτίσουμε ένα στέρεο κτίσμα, μια συλλογικότητα ικανή να αντέξει και στα δίσεκτα χρόνια και πολύ περισσότερο στα καλά χρόνια, γιατί έχουμε συ- νειδητοποιήσει ότι κανένας δεν μπορεί να πορεύεται μόνος, κανένας δεν μπορεί να αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου αν δεν έχει στηρίξει σε γερά θεμέλια την ύπαρξή του. Ο Σύλλογος θα πάει μπροστά αν καταρχάς τα μέλη του ΔΣ συνεργάζονται αρμονικά και αναλαμβάνουν δραστηριότητες και τομείς.
Φυσικά και θα ακούγονται διαφορετικές απόψεις σε διάφορα ζητήματα. Αυτό άλλωστε είναι η βάση κάθε συλλογικής προσπάθειας, ο διάλογος και ο σεβασμός του άλλου, χωρίς αποκλεισμούς και παραιτήσεις. Πιστεύω λοιπόν ότι πρέπει να λειτουργούμε σε μια ατμόσφαιρα δημοκρα- τίας, αλληλοσεβασμού και αλληλοκατανόησης. Οφείλουμε να μην παρασυρόμαστε από προσωπικές αντιδικίες και εγωιστικές αντιλήψεις, συναισθανόμενοι το χρέος μας από την μια απέναντι στον Ιστορικό μας Σύλλογο και από την άλλη την ευθύνη να κάνουμε βήματα μπροστά ανταποκρινόμενοι στις προσδοκίες των μελών του Συλλόγου.
Όλοι μαζί, απλά μέλη και ΔΣ, να ξεκινήσουμε μια νέα δυναμική εξόρμηση για μια λαμπρή πορεία του Ιστορικού μας Συλλόγου. Στόχος η πολυεπίπεδη και δημιουργική παρουσία μας. Χρειάζεται σοβαρή προσπάθεια για να καλυφθούν τα κενά και να ξεπεραστούν εμπόδια και δυσκολίες.
Οι διαφορετικές απόψεις επιλύονται με διάλογο και σοβαρή συζήτηση. Έτσι μόνο μπορούμε να επιλύσουμε τα διάφορα προβλήματα, αγαπητοί συνάδελφοι του ΔΣ. Όλοι είμαστε παρόντες και μάχιμοι, χωρίς αποκλεισμούς. Στο ΔΣ πρέπει να υπάρχει κλίμα συνεννόησης και εμπιστοσύνης για να υπάρχει πολυφωνία. Όλα τα μέλη έχουν λόγο και ρόλο στη λειτουργία του Συλλόγου και κανένας δεν παροπλίζεται. Θεωρώ ότι η παραίτηση και η κριτική εκ του ασφαλούς δεν μπορούν να λύσουν προβλήματα, αλλά αντίθετα ισχυροποιούν τα κακώς κείμενα. Είμαστε ανοιχτοί στην καλόπιστη κριτική αυτών που έμπρακτα νοιάζονται για τον πολιτισμό, για τον τόπο μας. Η στάση μας και το έργο μας είναι η καλύτερη απάντηση.
Οι τελευταίες παραιτήσεις μελών του ΔΣ μας άφησαν μια πικρή γεύση σε όλους μας, ακόμα και σ’ αυτούς που σιωπούν και συναινούν δια της σιωπής τους. Πρόκειται για δυο εξαιρετικά μέλη με πολλά χρόνια προσφοράς στον Σύλλογο και με παρουσία δυναμική και ουσιαστική. Ο «λόγος ποιεί ήθος», που σημαίνει ότι τα λόγια μας φανερώνουν τον χαρακτήρα μας. Έτσι λοιπόν δεν θα υποπέσω στο ολίσθημα των χαρακτηρισμών σε βάρος συναδέλφων, διότι δεν ταιριάζει στον χαρακτήρα μου. Το δύσκολο δεν είναι η κακή και άδικη κριτική, αλλά να παραθέτεις επιχειρήματα, να πείθεις με τις πράξεις σου ότι νοιάζεσαι πραγματικά για τον Σύλλογο και όχι για το ΕΓΩ σου. Πότε επιτέλους θα μάθουμε να είμαστε στο ΕΜΕΙΣ και όχι στο ΕΓΩ;
Ο απολογισμός του 2022 και ο προγραμματισμός των επόμενων κινήσεων του Συλλόγου «ΣΚΟΥΦΑΣ» μας φέρνει όλους στην ανακαινισμένη αίθουσα για να μιλήσουμε για τον πολιτισμό, πώς θα τον πάμε ένα βήμα μπροστά, πώς θα καταφέρουμε να μείνουμε όρθιοι μέσα σε αυτό το τέλμα. Οι νέες συνθήκες δημιουργούν νέες ανάγκες. Με πενιχρά μέσα και μεγάλες δυσκολίες και με την επιθυμία να απαντήσουμε στα ερωτήματα της εποχής, στεκόμαστε απέναντι στην κρίση και την μεταστοιχειώνουμε. Βέβαια, οι καιροί δεν περιμένουν, δεν λογαριάζουν τις δικές μας αγωνίες και ανησυχίες, τα δικά μας αδιέξοδα.
Με την εκλογή του νέου ΔΣ, του οποίου η διάθεση για παραγωγή έργου θεωρείται δεδομένη, είμαστε δεσμευμένοι να κρατήσουμε τον Σύλλογο ψηλά στη θέση στην οποία η ιστορική του πορεία του αρμόζει. Χρειάζεται να είμαστε αποφασιστικοί με δημιουργική φαντασία και υπευθυνότητα για να απαντήσουμε στις προκλήσεις των καιρών και ιδιαίτερα τώρα που τα οικονομικά προβλήματα πιέζουν πολύ. Θεωρούμε ότι η συλλογικότητα είναι η καλύτε- ρη απάντηση στην κρίση. Η ίδια η ιστορία του Συλλόγου δεν μας επιτρέπει να μην είμαστε στην «Πρώτη Γραμμή» των πολιτιστικών πραγμάτων, στην αναζήτηση του καλύτερου για τον Σύλλογο και εν τέλει για την Άρτα. Ο «ΣΚΟΥΦΑΣ» εξακολουθεί και παραμένει μεγάλο κεφάλαιο στον πολιτισμό. 126 χρόνια τώρα ο Σύλλογος έχει βαθιά τις ρίζες του στα Γράμματα, στον Πολιτισμό, στις Τέχνες και στην Παράδοση.
* Ο Γιάννης Κουτσούμπας είναι καθηγητής Φυσικής Αγωγής, πρώην πρόεδρος Μ/Φ Συλλόγου Άρτης «Ο ΣΚΟΥΦΑΣ»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ