Του Γιώργου Πολυχρονάκη*

H εξαγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών ανέρχεται σε 49.552 (18,7%) έναντι του 2021. Η εκστρατεία των επιτραπέζιων σταφυλιών ουσιαστικά ολοκληρώθηκε. Ήταν μια καταστροφική χρονιά, καθώς έμειναν ασυγκόμιστες ποσότητες.


Συνεχίσθηκε η συγκομιδή και εξαγωγή πορτοκαλιών και μανταρινιών. Την ανασκοπούμενη εβδομάδα συνεχίσθηκε με αυξημένους ρυθμούς λόγω βελτιωμένης ζήτησης. Την επόμενη εβδομάδα (αυτή που διανύουμε) αναμένεται ελαχιστοποίηση της ζήτησης μέχ- ρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων.
Μεγάλες ποσότητες πορτοκαλιών και μανταρινιών θα μείνουν αδιάθετες με μηδενική ζήτηση. Η ποικιλία Κλημεντίνη, λόγω μη μετα- συλλεκτικής αντοχής της, θα βρεθεί σε αυτή την κατηγορία όπως μηδενική αναμένεται η ζήτηση σε πορτοκάλια ποικιλίας Ναβελίνας (μεγάλες ποσότητες ασυγκόμιστες).
Αναγκαία είναι η στήριξη από την πολιτεία με ενίσχυση του αυξημένου κόστους προς αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητάς τους και η επίλυση, έστω και με προσωρινά μέτρα, του προβλήματος των εργατών γης, της πρόσβασης σε χρηματοδότηση αλλά και με απόσυρση ποσοτήτων για δωρεάν διανομή σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και δομές φιλοξενίας εν- τός της χώρας. Άλλως θα μείνουν ασυγκόμιστα αρκετά φρούτα και λαχανικά και σε μερική εγκατάλειψη καλλιεργειών.
Στο μεταξύ, συνεχίζονται με χαμηλούς ρυθμούς οι εξαγωγές μήλων και από 1 Σεπτεμβρίου 2022 έως 5 Ιανουαρίου 2023, η εξαγω- γή τους ανέρχεται σε 35.183 τόνους έναντι 29.910 τόνων την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Οι ποσότητες προς Αίγυπτο ανέρχονται σε 23.558 τόνους έναντι 35.183 τόνων, προς Σαουδική Αραβία 1.549 τόνους έναντι 1.717 τόνων, προς Ιορδανία 2.753 τόνους έναντι 1.604 τόνων. Ιδιαίτερα επισημαίνεται ότι το ίδιο διάστημα οι εισαγωγές μήλων ανήλθαν σε 3.239 τόνων εκ των οποίων 1.892 από Βόρεια Μακεδονία και 620 από Πολωνία. Εφιστάται η προσοχή σε τυχόν περιπτώσεις εξαγωγής εισαγομένων μήλων στην ανάλυσή τους για υπολείμματα φυτοφαρμάκων.
Οι εξαγωγές αγγουριών από 1 Σεπτεμβρίου 2022 έως 5 Ιανουαρίου 2023 ανέρχονται σε 22.638 τόνους έναντι 17.588 τόνων την περίοδο 2021, καταγράφοντας άνοδο 28,7%.

Ακτινίδια
Επίσης, στο ίδιο διάστημα έγιναν αναγγελίες φορτίων που καταχωρήθηκαν στο ΜΕΝΟ (Μητρώο Εμπόρων Νωπών Οπωροκηπευτικών) για εξαγωγή – διακίνηση ακτινιδίων, που αφορούσαν 89.166 τόνους έναντι 96.265 τό- νων την αντίστοιχη περισυνή περίοδο. Οι ποσότητες προς ΗΠΑ ανέρχονται σε 7.045 τόνους έναντι 7.682 τόνων αντίστοιχα πέρυσι, προς Ισπανία 15.253 τόνους έναντι 11.765 τόνων, προς Ιταλία 12.798 τόνους έναντι 35.611 τόνων, προς Καναδά 3.468 τόνους έναντι 2.353 τόνων, προς Ινδία 8.179 τόνους έναντι 566 τόνων.
Παρά τις θετικές εξελίξεις σημειώνεται ότι μεταξύ των εξαχθέντων φορτίων συμπεριλαμβάνονται και φορτία ακτινιδίων για βιομηχανική χρήση εκτιμώμενα σε 1.260 τόνους (προς Ιταλία, Ουκρανία και άλλους προορισμούς), για τα οποία πιστεύουμε ότι διασφαλίσθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας μας ότι έλαβαν την χρήση που προορίζονταν (δηλαδή μεταποιήθηκαν) και δεν διατέθηκαν προς νωπή κατανάλωση.
Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι παρά τα προβλήματα διάθεσης του προϊόντος εισήχθησαν ακτινίδια στο σύνολό τους 750 τόνοι, εκ των οποίων οι 319 τόνοι από Ιταλία (220 ποικιλίας Hayward), σύμφωνα με στοιχεία που καταχωρήθηκαν στο ΜΕΝΟ.

Δυστοκία για Αίγυπτο
Οι Αιγυπτιακές τράπεζες εξακολουθούν να δυσκολεύουν την εισαγωγή νωπών φρούτων και λαχανικών από την χώρα μας. Η κατάσταση δεν άλλαξε. Είναι η ίδια όπως ήταν πριν. Ενώ η κεντρική τράπεζα της Αιγύπτου αποφάσισε να ακυρώσει την υποχρέωση εισαγωγής με πιστωτική επιστολή και δήλωσε ότι θα επιστρέψει στην πληρωμή με Cash Against Documents στο τέλος Δεκεμβρίου, όπως ήταν πριν γίνει η αλλαγή τον Φεβρουάριο του 2022. Εντούτοις οι τράπεζες εξακολουθούν να μην επιτρέπουν τις εισαγωγές εάν μια εταιρεία δεν έχει νόμισμα για να αγοράσει η ίδια προϊόντα μέσω των εξαγωγών,
Οι τράπεζες στην Αίγυπτο αρνούνται να συνεχίσουν να εργάζονται μέσω Cash Against Documents, επειδή δεν έχουν αρκετό συνάλλαγμα και εάν ο πελάτης δεν έχει το νόμισμα από την εξαγωγή που μπορεί να το χρησιμοποιήσει για εισαγωγή ή να το έχει αγοράσει, απαιτούνται πολλές διαδικασίες για να αγοράσει φ&λ. Αναμένουμε επίλυση αυτή την εβδομάδα από την Αίγυπτο για την ομαλοποίηση των εξαγωγών μας προς αυτή την αγορά.

*Ο Γιώργος Πολυχρονάκης είναι
ειδικός σύμβουλος Ελληνικών
επιχειρήσεων εξαγωγής και
διακίνησης φρούτων και λαχανικών

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ