Φτάνουν τα Χριστούγεννα, η μεγάλη ετήσια χριστιανική εορτή της γέννησης του Χριστού και κατ’ επέκταση το σύνολο των εορτών από την γέννηση μέχρι και τα Θεοφάνεια. Χρόνια πολλά σε όλους τους ανθρώπους επί γης και ιδιαίτερα σε όσους έχουν την ονομαστική τους εορτή, στον Χρήστο και στην Χριστίνα, στον Μανώλη και την Εμμανουέλα, στον Στέφανο και στην Στεφανία, στον Βασίλη και την Βασιλική, στον Φώτη και την Φωτεινή και τέλος στον Γιάννη και την Γιαννούλα. Είναι πολλές οι γιορτές και τόσα δώρα δεν έχουμε για όλους, επομένως θα αρκεστούμε στις γραπτές ή τηλεφωνικές επικοινωνίες.

Του Φώτη Χαχούλη
Τα Χριστούγεννα ο καθένας τα βιώνει με διαφορετικό τρόπο και δίνει την δική του σημασία και κατεύθυνση. Θέλουμε να δούμε τον κόσμο με άλλα μάτια γεμάτη αγάπη. Πρέπει να κοιταχτούμε καλά στον καθρέφτη και να αναρωτηθούμε: Είμαστε πραγματικά άνθρωποι; Η κατάπτωση της κοινωνίας συνεχίζεται με γρήγορη επιτάχυνση. Τίποτε δεν έχει μείνει όρθιο και ο καθένας μεταδίδει τα αρνητικά και απωθημένα του στον άλλο. Το πνεύμα των Χριστουγέννων μετατράπηκε σε μια εμπορική πανήγυρη και καταναλωτισμό. Η ευτυχία εξαρτάται από την τηλεοπτική κάλυψη και από ένα φαγοπότι. Χάθηκε το πραγματικό νόημα και τα λαμπιόνια προσδιορίζουν την έναρξη και τη λήξη. Γνωρίζουμε ότι είναι μια ψευδαίσθηση για την προσδοκία για το καινούργιο, το διαφορετικό, το καλύτερο, για μια νέα αρχή για ένα καλύτερο αύριο, όμως ο ψυχικός μας κόσμος έχει τις ανάγκες του και πρέπει να καλυφθούν. Χρόνια πολλά και η ευχή μου είναι να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι.
Τα νέα της αυτοδιοίκησης δεν φέρνουν ιδιαίτερα μηνύματα στους δημότες. Αργά η πολιτεία με το ΣτΕ και με την απόφαση υπ’ αριθμ. 2327/22, έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο που είχε μεταφέρει τις αρμοδιότητες από το Δημοτικό Συμβούλιο στην Οικονομική Επιτροπή. Η απόφαση αυτή βγήκε τρεισήμισι χρόνια μετά, προς το τέλος της δημοτικής πε- ριόδου με τετελεσμένα γεγονότα. Δείχνει την προχειρότητα, την αυθαιρεσία και την αλαζονεία των εξουσιαστών που έδωσαν την δυνατότητα κυβέρνησης των δημάρχων με πε- ρισσή παρανομία σε στημένες πλειοψηφίες. Έλειψε η συνεργασία και η κουλτούρα που πρέσβευε η απλά αναλογική. Είμαστε στη χώρα που ο καθένας που έχει εξουσία κάνει ό,τι του γουστάρει και αποφασίζει με δήθεν νομιμότητα αφού γνωρίζει ότι και η υπερκείμενη από αυτόν εξουσία ακολουθεί τον ίδιο δρόμο. Σε όλα τα επίπεδα εξουσίας επικρατεί αυταρχική, εξουσιαστική, αλαζονική συμπεριφορά με αναθέσεις του δούναι και του λαβείν.
Βλέπετε τί γίνεται στην κορυφή της Ευρώπης, στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου επίτροποι και ευρωβουλευτές με τροχήλατες βαλίτσες συλλαμβάνονται επ’ αυτοφώρω γεμάτες χρήματα από την δικαστική αστυνομία που ξέρει να κάνει το καθήκον της. Άτεγκτοι εισαγγελείς εφαρμόζουν τους νόμους. Στην Ελλάδα η δικαιοσύνη με βραδύκαυστους ρυθμούς απονέμεται μετά από μια δεκαετία. Άρα γιατί να μην γίνεται κατάχρηση από τους εξουσιαστές; Ποιός τους εμποδίζει; Πότε θα δικαστούν; Όταν ξεχασθεί και ξεθωριάσει η υπόθεση; Δείτε την αστυνομία στο Βέλγιο που πιάνει πουλιά στον αέρα και επ’ αυτοφώρω τους πάντες. Δείτε και την αστυνομία της χώρας μας που κυνηγά πολίτες διαμαρτυρόμενους, φοιτητές και στο τέλος «φυτεύει» και σφαίρες σε 16χρονο. Όλα αυτά δημιουργούν το αίσθημα διαμαρτυρίας του πολίτη που βλέπει τον εμπαιγμό των κυβερνώντων. Θα δούμε ακόμα πολλές εξελίξεις. Ντροπή στο πολιτικό σύστημα που μας οδηγεί στο απέραντο φρενοκομείο.
Και εδώ στα δημοτικά και περιφερειακά δρώμενα πράγματα δεν είναι διαφορετικά. Η κατάχρηση της εξουσίας κυριαρχεί σε πολλές αποφάσεις και λείπει η συνεργασία ενώ παράλληλα επικρατεί και αλαζονεία. Στον Δήμο Κεντρ. Τζουμέρκων συμβαίνουν γεγονότα άγνωστα στους δημότες που δεν διαβάζουν την «Διαύγεια» και τις αποφάσεις. Άγνωστα και στον Αρτινό και δημοσιογραφικό κόσμο, προκειμένου να γίνει έρευνα και ενημέρωση. Έτσι, όλα τα έργα της ΣΑΤΑ (Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης), περίπου 500.000 ευρώ, δόθηκαν με αναθέσεις με ποσοστό έκπτωσης κατά μέσο όρο 2% αντί του ποσού των 20% και έτσι ο Δήμος ζημιώθηκε με το ποσό των 100.000 ευρώ.
Υπάρχει κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος και πρέπει να γίνει έλεγχος δεδομένου ότι τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου ενέκριναν μεν τις μελέτες, με την προϋπόθεση όμως ότι θα γίνονταν δημοπρασία. Εδώ υπάρχει μείζον θέμα. Και η αντίθετη άποψη ότι ενέπιπτε στο ποσοστό 10% που έχει δικαίωμα ο δήμαρχος να αναθέτει εί ναι εσφαλμένη και η δικαιολογία ότι δεν έρχονται εργολάβοι στις δημο- πρασίες καταρρίπτεται από σχετική έρευνα και μελέτη ότι σε όλους τους διαγωνισμούς με δημοπρασίες με τίμημα 600.000 ευρώ είχαμε μέσο όρο έκπτωσης ποσοστό 26%. Πόσο απέχει το 2%;
Μείζον θέμα είναι ταυτόχρονα ότι για 15 έργα δεν έγιναν δημοπρασίες, δεν έγιναν δημοσιεύσεις σε εφημερίδες, δεν συμμετείχαν εργολάβοι που είχαν ενδιαφέρον και πρόθεση να προσφέρουν έκπτωση και τελικά ανατίθενται στα ίδια πρόσωπα. Επιτέλους εκεί στο Δημοτικό Συμβούλιο θα υπάρξει αντίδραση; Στον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων τέτοια θέματα, όπως της ανάθεσης των έργων, υπάρχουν μερικές δεκάδες. Έχουν επισημανθεί, έχει γίνει ενημέρωση με συγκεκριμένη επιστολή και ακολουθεί η δέουσα ελεγκτική διαδικασία. Για την Περιφέρεια μεγάλο είναι το πρόβλημα με τις αναθέσεις με το άρθρο 32 παρ. 2γ του νόμου 4412/16 που γίνεται συνεχής επίκληση και θα αναφερθώ σε επόμενο άρθρο. Καλά Χριστούγεννα.
* Ο Φώτης Χαχούλης είναι δικηγόρος, πρώην πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Κεντρικών Τζουμέρκων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ