ΝΑ ρυθμιστούν εκκρεμότητες με το κλείσιμο της χρονιάς ώστε από τη νέα, που θα είναι εκλογική όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο αλλά και στην αυτοδιοίκηση, να μπει το νερό στ’ αυλάκι για τα μεγάλα έργα του Δήμου, ήταν η σκέψη του δημάρχου Αρταίων Χρήστου Τσιρογιάννη που τον οδήγησε στην απόφαση για συνάντηση με παράγοντες διαφόρων υπουργείων.


Το αποτέλεσμα των συναντήσεων αυτών κρίνεται θετικό από τον ίδιο, καθότι συνοδεύτηκαν με διαβεβαιώσεις για ικανοποίηση σειράς αιτημάτων για θέματα που βρίσκονται σε εξέλιξη και για άλλα που προέκυψε η αναγκαιότητα επιπλέον παρεμβάσεων.
Ένα από τα μεγαλύτερα (το μεγαλύτερο κατά κοινή ομολογία στην σύγχρονη ιστορία της Άρτας) αφορά την οριοθέτηση και αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης, για την οποία η μελέτη βρίσκεται στο στάδιο της εκπόνησης. «Αγκάθι» αποτελούν οι περιβαλλοντικοί όροι για την βέλτιστη λύση που θα επιλεγεί, που ως σημείο αναφοράς έχει τα έργα εκτροπής για την παροχέτευση νερού από τον Άραχθο.
Προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος πλημμυρών, υπενθυμίζεται ότι τα κυβικά νερού ανά δευτερόλεπτο που πρέπει να παροχετευθούν, ανέρχονται στα 1.400. Με τα υπόλοιπα που θα διασχίζουν τον Άραχθο διασφαλίζεται τόσο η θωράκιση της ιστορικής γέφυρας όσο και της πόλης. Για την παροχέτευση των 1.400 κυβικών νερού ανά δευτερόλεπτο υπάρχουν τέσσερα σενάρια κι αυτά είναι που εξετάζονται αυτό το διάστημα από το μελετητικό γραφείο.
Απ’ ότι φαίνεται επικρατέστερο προβάλλεται αυτό με την δίδυμη υπόγεια σήραγγα στον λόφο Περάνθης. Τα άλλα τρία θυμίζουμε ότι είναι: Ανοιχτή διώρυγα από το ύψος του φράγματος Ιμαρέτ, κλειστή διώρυγα από το ίδιο σημείο (Ιμαρέτ) και κατασκευή μιας μονής σήραγγας που θα περνά στο ύψος του ρέματος Μπούση και στη συνέχεια υπόγεια από τον λόφο Περάνθης και ταυτόχρονα κατασκευή μιας ανοιχτής διώρυγας για να μοιράζονται τα κυβικά νερού της παροχέτευσης ξεκινώντας από το ύψος του Ιμαρέτ. Η πλέον δαπανηρή που η κατασκευή εκτιμάται στα 140 εκατ. ευρώ, είναι αυτή που αναφέρεται στην δίδυμη υπόγεια σήραγγα στον λόφο Περάνθης.

Ποιους είδε, τι είπαν
Για το θέμα της οριοθέτησης και αντιπλημμυρικής προστασίας της Άρτας, ο Χρήστος Τσιρογιάννης συναντήθηκε με διευθυντές του υπουργείου Υποδομών που είναι καθ’ ύλην αρμόδιοι, από τους οποίους ζήτησε να έρθουν στην Άρτα ώστε να έχουν άμεση εικόνα του έργου.
Παράλληλα, διατύπωσε το αίτημα επίσπευσης των διαδικασιών ώστε η μελέτη να ολοκληρωθεί έως τέλος του 2023, που είναι ένα καλό σενάριο. Για το ίδιο θέμα συναντήθηκε, επίσης, με υψηλόβαθμα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής για το νέο ΕΣΠΑ με σκοπό να ενταχθεί το συγκεκριμένο έργο με άντληση 140 εκατ. ευρώ, καθώς στο διάστημα που διανύουμε γίνεται η «μοιρασιά της πίτας». Και το έκανε ούτως ώστε μετά την ολοκλήρωση της μελέτης να είναι ήδη εγκεκριμένο το ποσό για να ακολουθήσει δίχως χρονοτριβή η δημοπράτησή του.
Λόγος έγινε ακόμα και για την εξειδίκευση των 140 εκατ. ευρώ, που σύμφωνα με τα όσα μάς μεταφέρονται στο ποσό περιλαμβάνεται η κατασκευή τριών γεφυρών που θα τέμνουν τις τρεις επαρχιακές οδούς, ήτοι: Άρτας – Γραμμενίτσας, Άρτας – Κωστακιών και Άρτας – Νεοχωρίου. Με το ίδιο έργο αλληλένδετη είναι και η γέφυρα Άρτας – Κεραματών, για την οποία υπάρχουν διασφαλισμένοι πόροι από το ΠΔΕ (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) που εγκρίθηκαν επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αρταίων οι συζητήσεις έγιναν σε καλό κλίμα, δημιουργώντας την αισιοδοξία ότι τα αιτήματα θα γίνουν δεκτά.

«Πράσινο φως» για το έργο οδικής ασφάλειας στο Δήμο
ΚΑΤΑ τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Αθήνα, ο Χρήστος Τσιρογιάννης είχε εξάλλου συνάντηση και με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, με τον οποίο η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το έργο οδικής ασφάλειας, περί του οποίου ο Δήμος Αρταίων είχε υποβάλλει συγκεκριμένη πρόταση.
Ο κ. Πέτσας προέβη στην ανακοίνωση ότι ο ίδιος υπέγραψε την έγκριση του ποσού ύψους 3,5 εκατ. ευρώ και δεν απομένει η τελική υπογραφή από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη για το «πράσινο φως» της χρηματοδότησης που ζητήθηκε.
Υπενθυμίζεται ότι το έργο αφορά στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους Κωστακιούς και στην δημιουργία κυκλικού κόμβου επί της εθνικής οδού Άρτας – γέφυρας Καλογήρου, στο ύψος Χαλκιάδων και Καλαμιάς. Η επίσημη ανακοίνωση για την οριστική έγκριση του ποσού και την κατασκευή του έργου, σύμφωνα με τον δήμαρχο, αναμένεται να γίνει έως τέλος Δεκεμβρίου.

Επιπλέον ποσό για το παλαιό Δημαρχείο
Από τις εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την αναπαλαίωση του παλαιού Δημαρχείου, το οποίο έχει κριθεί διατηρητέο, προέκυψε η ανάγκη επιπλέον χρηματοδότησης μετά και τα αρχαιολογικά ευρήματα που αποκαλύφθηκαν.
Το ποσό που ζητείται ανέρχεται στο 1 εκατ. ευρώ και προκειμένου να εξασφαλιστεί, ο δήμαρχος Αρταίων συναντήθηκε κατά πρώτον με τον ειδικό γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και Ταμείου Συνοχής Γιώργο Ζερβό και ακολούθως με τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκο, στους οποίους περιέγραψε την κατάσταση, προτάσσοντας παράλληλα την αναγκαιότητα εγκρίσεως του συγκεκριμένου ποσού.
«Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο» ήταν η απάντησή του όταν τον ρωτήσαμε σχετικά. Ο ίδιος εκτιμά πως αν τελικά εξασφαλιστεί το 1 εκατ. ευρώ, η παράδοση του παλαιού Δημαρχείου θα γίνει μέσα στο 2023.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here