Την ζωή τους πίσω πήραν δύο ακόμα άνθρωποι την περασμένη Παρασκευή μετά την μεταμόσχευση νεφρών στην οποία υποβλήθηκαν, χάρη στο ανεκτίμητο δώρο που έκανε 72χρονη από την Άρτα.


Οι συγγενείς της έδωσαν άμεσα το «πράσινο φως» στους γιατρούς της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Άρτας όπου νοσηλεύονταν η γυναίκα, ώστε να δωρισθούν τα όργανά της μετά την εγκεφαλική αιμορραγία την οποία υπέστη.
Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΜΕΘ, γιατρό εντατικολόγο, Χριστόδουλο Ναθαναήλ, η λήψη έγινε στην Άρτα με την συμβολή του ειδικού συνεργείου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και τα όργανα μεταφέρθηκαν άμεσα από το ΕΚΑΒ Άρτας στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, όπου πραγματοποιήθηκαν οι δύο επεμβάσεις μεταμόσχευσης σε αντίστοιχους συμβατούς λήπτες.
«Για το ήπαρ, που επίσης θα μπορούσε να μεταμοσχευθεί δεν υπήρξε συμβατός λήπτης κάποιας ηλικίας», επισήμανε ο κ. Ναθαναήλ, ο οποίος μέσω του «Τ» μετέφερε τις θερμές του ευχαριστίες προς την οικογένεια της 72χρονης που αποφάσισε η δική τους απώλεια να δώσει ελπίδα και νέα ποιότητα ζωής σε δύο συνανθρώπους μας. Ο ίδιος πρόσθεσε: «Θερμές ευχαριστίες και συγχαρητήρια αξίζει επίσης όλη η ομάδα των γιατρών και νοσηλευτών του νοσοκομείου μας, στα χειρουργεία, στη ΜΕΘ αλλά στο Ακτινολογικό τμήμα και το Μικροβιολογικό εργαστήριο που εργάστηκαν γι’ αυτό. Με την ευκαιρία θέλω να ευχαριστήσω και εσάς τον Τύπο και γενικότερα τα ΜΜΕ, διότι με την προβολή τέτοιων θεμάτων συμβάλλετε σημαντικά ώστε περισσότεροι άνθρωποι να γίνονται δωρητές οργάνων».
Προς τούτο ο κ. Ναθαναήλ μάς μετέφερε ότι μετά την προβολή της υπόθεσης της νεαρής δότριας από την Θεσσαλονίκη, υπήρξε μεγάλη ευαισθητοποίηση του κόσμου, η οποία καταγράφηκε με 1.000 νέες αιτήσεις δωρητών οργάνων στο σχετικό μητρώο της χώρας μας. Στο νοσοκομείο Άρτας πάντως διπλασιάστηκε το ποσοστό καθώς το 2021 είχαν γίνει δύο δωρεές οργάνων.
Την ίδια στιγμή ο κ. Ναθαναήλ τόνισε ότι είναι μεν σημαντική η αίτηση κάποιου ώστε να δηλώσει πως επιθυμεί να γίνει δωρητής οργάνων, όμως πολύ σημαντικό είναι ακόμα κι αν δεν προβεί σε επίσημη αίτηση να ενημερώσει τους συγγενείς του γι’ αυτό. «Να το γνωρίζει η οικογένειά του. Αυτό είναι σημαντικό και συμβάλλει στην ταχύτητα η οποία απαιτείται σε τέτοιες περιπτώσεις. Άλλωστε ακόμα κι αν υπάρχει σχετική αίτηση, οι γιατροί θα ζητήσουμε την συγκατάθεση της οικογένειας» επισήμανε χαρακτηριστικά.
Μπροστά. Σε κάθε περίπτωση πάντως στην Άρτα υπάρχει όπως φαίνεται και ορθή ενημέρωση και μεγάλη ευαισθητοποίηση γύρω από το θέμα της δωρεάς οργάνων. Αυτό τουλάχιστον καταδεικνύουν τα στοιχεία, αφού από την αρχή του έτους (2022) υπήρξαν συνολικά τέσσερις περιπτώσεις δωρεάς μέσω της ΜΕΘ του νοσοκομείου μας όταν το αντίστοιχο διάστημα σε άλλα νοσοκομεία στην Ήπειρο δεν ξεπερνούν τις δύο περιπτώσεις και σε νοσοκομείο των Αθηνών με 24 κρεβάτια Εντα- τικής φτάνουν μόλις στις 10.
Εν τω μεταξύ η ΜΕΘ Άρτας διαθέτει επτά κρεβάτια, όσα δηλαδή είχε και στο παρελθόν, μόνο που το ιατρικό προσωπικό έχει μειωθεί σε οριακό επίπεδο. Παλιότερα για τα επτά κρεβάτια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας υπήρχαν συνολικά επτά γιατροί και επιπλέον δύο ειδικευόμενοι, ενώ σήμερα είναι μόλις τέσσερις. Η αύξηση του αριθμού των γιατρών θα έδινε περισσότερες δυνατότητες για την ΜΕΘ. Θα μπορούσε να ανταποκριθεί – όπως μάς εξηγείται – η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας που δεν διαθέτουν πολλά νοσοκομεία στη χώρα μας.
Όπως και να υποστηριχθεί ακόμα καλύτερα το Ιατρείο Ύπνου που οργανώθηκε στο πρόσφατο παρελθόν, όταν το ιατρικό προσωπικό ήταν περισσότερο. «Δυστυχώς είναι ένα πρόβλημα το γεγονός ότι δεν έχουμε μεγάλη προθυμία γιατρών να εργαστούν στην ΜΕΘ. Η δουλειά στις Μονάδες αυτές είναι σκληρή και έχει αυξημένο άγχος. Είσαι αντιμέτωπος με μεγάλες χαρές και μεγάλες λύπες. Ίσως αυτές οι μεγάλες χαρές να είναι που μας κάνουν κι εμάς να συνεχίζουμε…», ανέφερε ο έχων εμπειρία χρόνων πια εντατικολόγος διευθυντής ΜΕΘ Άρτας.
Εξάλλου, ο κ. Ναθαναήλ έχει διατελέσει εκτελών χρέη διοικητή του νοσοκομείου στο παρελθόν, έχει επίσης υπάρξει διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας, είναι χρόνια διευθυντής της ΜΕΘ Άρτας και εκλεγμένο μέλος στο ΔΣ του νοσοκομείου ως εκπρόσωπος των γιατρών. Παρεμπιπτόντως πληροφορούμαστε ότι μέχρι ώρας τα επτά κρεβάτια της Μονάδας είναι όλα σε λειτουργία και ο εξοπλισμός ακόμα ανταποκρίνεται στις ανάγκες. Όμως, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι διαδικασίες για αντικατάσταση εξοπλισμού θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα, ώστε να γίνει ανανέωση όταν σε επόμενο χρόνο αρκετά μηχανήματα θα έχουν «φάει τα ψωμιά τους» κατά το κοινώς λεχθέν.
Βίκυ Καινούργιου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ