«Τραύματα» που κατά περίπτωση είναι και πολύ σοβαρά άφησε πίσω της η σφοδρή νεροποντή που έπληξε την περιοχή το τριήμερο 10, 11 και 12 Δεκεμβρίου.
Τις πληγές τους μετρούν οι Δήμοι του νομού, οι οποίοι προχώρησαν σε αιτήματα για αποκατάσταση των ζημιών τόσο προς την Περιφέρεια Ηπείρου όσο και απευθείας προς το υπουργείο Εσωτερικών.


Δήμος Κεντρ. Τζουμέρκων
Στον Δήμο Κεντρ. Τζουμέρκων η πυκνή βροχή έχει προκαλέσει πολλές καταστροφές κυρίως από καταπτώσεις στο οδικό δίκτυο, με μεγαλύτερη εκείνη που σημειώθηκε στον επαρχιακό δρόμο Βουργαρελίου – Κυψέλης. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Χρήστο Χασιάκο, η πλαγιά που υποχώρησε μαζί με έλατα έφραξε τον οδικό άξονα. Η επέμβαση έγινε για την διάνοιξη της μιας λωρίδας κυκλοφορίας μέχρι να «τραβηχτούν» τα νερά και να απομακρυνθούν και τα υπόλοιπα χώματα.
Ακόμα πιο σοβαρό όμως είναι το πρόβλημα που άφησε πίσω του ο Άραχθος στον επαρχιακό δρόμο που συνδέει το Κρυονέρι με το Δίστρατο. Στη θέση Βαθύκαμπος, στην τοπική κοινότητα Κεντρικού, η στάθμη του Αράχθου ανέβηκε τόσο ώστε ήρθε σε επαφή με τον δρόμο τον οποίο υπέσκαψε κατακόρυφα στο πρανές. Το σημείο, πλέον, έγινε άκρως επικίνδυνο καθόσον σε πιθανή διέλευση οχήματος το οδόστρωμα θα υποχωρήσει.
«Τοποθετήσαμε σήμανση και κλείσαμε την λωρίδα αυτή. Αφήσαμε ένα μόνο μέρος από την άλλη πλευρά για προσεκτική διέλευση οχημάτων, όμως αυτό θα χρειαστεί άμεση αποκατάσταση με τεχνικό έργο. Ίσως χρειάζεται ένα φράγμα κάθετα στη ροή ή με άλλο τρόπο να στηριχθεί ο δρόμος», επισήμανε ο κ. Χασιάκος. Ο ίδιος έχει προβεί σε σχετικό αίτημα για εξασφάλιση πιστώσεων εις ότι αφορά αυτές τις καταστροφές, ενώ όπως εξήγησε ήδη με τα μηχανήματα του Δήμου και με άλλα μισθωμένα καθαρίζεται το οδικό δίκτυο από τις πολλές καταπτώσεις. «Αυτές όμως είναι ζημιές που δεν μπορεί να αποκαταστήσει ο Δήμος. Χρειάζεται να εξασφαλιστούν πιστώσεις για τα έργα από το υπουργείο» είπε στον «Τ» ο δήμαρχος.
Την ίδια ώρα κλιμάκιο του ΕΑΓΜΕ από την Πρέβεζα αναμένονταν στην τοπική κοινότητα Μελισσουργών προκειμένου να εξετάσει τους λόγους υποχώρησης των εδαφών που τελικά παρέσυραν ένα σπίτι και κατέληξε στην πίσω αυλή άλλου σπιτιού. Τα δύο σπίτια κτισμένα σε υψομετρική διαφορά μερικών μέτρων – αμφιθεατρικά – βρέθηκαν ξαφνικά το ένα πάνω στο άλλο και οι ειδικοί θα αποφανθούν για τους λόγους και τον τρόπο αποκατάστασης.

Δήμος Γ. Καραϊσκάκη
Για βιβλικές καταστροφές στον Δήμο του από τις πρωτοφανείς σε ένταση βροχοπτώσεις, έκανε λόγο στον «Τ» ο δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη Περικλής Μίγδος.
«Τα στατιστικά στοιχεία που είχαμε καταδεικνύουν και το μέγεθος των καταστροφών», είπε και πρόσθεσε προς την εφημερίδα μας: «Έκλεισαν χαντάκια και ρέματα. Πήρε παραποτάμια χωράφια, έκοψε αγροτικούς δρόμους. Τί να σας πω. Είναι κάτι πρωτοφανές για την περιοχή μας. Θα πρέπει να κηρυχθεί σε έκτακτη ανάγκη και να ξεκινήσουν άμεσα να αποκαθίστανται οι ζημιές» τόνισε ο κ. Μίγδος, ο οποίος προχθές ταξίδεψε στην Αθήνα προκειμένου να δει από κοντά – όπως εξήγησε – τόσο τον υφυπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα όσο και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιο για τις φυσικές καταστροφές Χρήστο Τριαντόπουλο.
Ο κ. Μίγδος εξέφρασε μέσω του «Τ» την αγωνία του σχετικά με την ταχύτητα αποκατάστασης των πληγών και κυρίως αυτών που αφο- ρούν σε αγροτικούς δρόμους, λέγοντας: «Φέ- τος έχουμε μεγάλη παραγωγή ελιάς. Οι άνθρωποι που περιμένουν να ζήσουν από την παραγωγή τους δεν μπορούν πια να φτάσουν στα κτήματα για να μαζέψουν το προϊόν». Τέτοιες ζημιές, σύμφωνα με τον κ. Μίγδο, έχουν όλα τα χωριά, ενώ τις μεγαλύτερες καταστροφές καταγράφουν οι Δημοτικές Ενότητες Ηρακλείας και Τετραφυλίας.
«Μεγάλες ζημιές έχουμε σε Βελεντζικό, Διχομοίρι, Άνω Καλεντίνη. Σ’ όλη τη δημοτική ενότητα Τετραφυλίας και στην δημοτική ενότητα Γ. Καραϊσκάκη σε Κλειδί, Άνω Πέτρα, Δημαριό… Σ’ όλα τα χωριά», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Πάω κατεπειγόντως στην Αθή- να. Πρέπει να βρεθεί τρόπος να αποκατασταθούν οι ζημιές. Να κηρυχθεί ο Δήμος μας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αυτό θα ζητήσω στις συναντήσεις που θα κάνω».

Δήμος Νικ. Σκουφά
Την κατάρρευση της γέφυρας εντός του οικισμού πάνω από τον Κομποτέϊκο ποταμό, την καθίζηση του οδικού άξονα Μεγάρχης – Αμφιθέας και την σχεδόν ολοκληρωτική καταστρο- φή του αγροτικού οδικού δικτύου, προσμετρά ως συνέπεια της παρατεταμένης και με μεγάλη ένταση νεροποντής του τριημέρου ο Δήμος Νικ. Σκουφά.
Η δήμαρχος Ροζίνα Βαβέτση τόνισε στον «Τ» πως ακόμα και η γέφυρα που είχε κατασκευαστεί από την ΤΕΡΝΑ το 2015 με ενισχυμένα πέδιλα δεν ήταν δυνατόν να αντέξει στον όγκο νερού που συγκέντρωσε ο Κομποτέϊκος. «Ήταν εξαιρετικά μεγάλη η συγκέντρωση νερού που όπως γνωρίζετε, απ’ όλο τον ορεινό όγκο του νομού, καταλήγει στον Δήμο μας» τόνισε στον «Τ» η δήμαρχος. Η ίδια υπογράμμισε το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πλέον όλοι οι αγροτικοί δρόμοι και μάλιστα – όπως είπε – σε μια περίοδο που ο κόσμος θέλει να μαζέψει την σοδειά του σε ακτινίδια, ελιές και εσπεριδοειδή. Τί θα πούμε εμείς σ’ αυτόν τον κόσμο;» διερωτήθηκε η κ. Βαβέτση. «Περιμένετε να έρθει το νέο έτος και να εγκρίνουμε μετά τον Ιανουάριο τον νέο προϋπολογισμό;».
Έτσι, το ταξίδι στην Αθήνα για ραντεβού στο υπουργείο Εσωτερικών με τον υφυπουργό Στέλιο Πέτσα έγινε άμεσα. Ταυτόχρονα κατατέθηκε αίτημα προς την Περιφέρεια Ηπείρου για να κηρυχθεί ο Δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Παράλληλα, μηχανήματα του Δήμου έσπευσαν στον δρόμο Μεγάρχη – Αμφιθέα προκειμένου να αποκαταστήσουν «προχείρως», όπως εξήγησε, την οδό ώστε να είναι δυνατή η διέλευση αφού η καθίζηση που υπέστη προκάλεσε διακοπή κυκλοφορίας.
Η κ. Βαβέτση τόνισε ότι πλημμύρισαν οι τοπικές κοινότητες Συκιών, Κομμένου και η περιοχή της Κόπραινας, απ’ όπου την Κυριακή με μηχανήματα του Δήμου αποτραβήχθηκε η λάσπη που είχε συγκεντρωθεί στα κτίρια (Περιβαλλοντικό Κέντρο, ξενώνα κλπ), όπως και στο καφενείο που λειτουργεί εκεί.
«Χρειάζεται να δοθεί λύση με αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή μας. Αν δεν γίνουν έργα κάθε φορά θα έχουμε τα ίδια. Δεν θα μείνει τίποτε όρθιο γιατί όλα τα νερά καταλήγουν στον Δήμο μας. Το ρέμα Μπούση αυτή τη φορά έφ- τασε στο όριο, όμως δεν υπερχείλισε – ευτυχώς – γιατί το περισσότερο νερό έπεσε στην άλλη πλευρά. Αλλά φούσκωσε ο Κομποτέϊκος και έπεσε η γέφυρα. Γι’ αυτό λέμε ότι πρέπει να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα, αλλιώς οι καταστροφές δεν θα έχουν τέλος…» υπογράμμισε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ