Ο Θανάσης Χρήστου και η σύζυγός του Γιούλια Αντωνίου αγαπούν τον τόπο τους, είναι δεμένοι μαζί του κι αυτός με την σειρά τους, τούς αποζημιώνει χαρίζοντας το νέκταρ από τη γη του.
Κι όταν το νέκταρ πέφτει σταγόνα – σταγόνα από τον οικογενειακό ελαιώνα άνω των εκατό ετών για να προσφέρει το λάδι που σήμερα συγκαταλέγεται στο «Top 50» μεταξύ των παραγωγών σ’ όλη την Ελλάδα, τότε δεν μπορεί παρά να αποτελεί το ακριβότερο δώρο για τους ίδιους αλλά και για όσους το γεύονται.
Η υψηλή διάκριση ως αποτέλεσμα της αφοσίωσης στην καλλιέργεια της ελιάς, ήρθε από το περιοδικό «Ελαίας Καρπός» που είναι ένθετο της εφημερίδας “Agrenda» και το βραβείο πρόκειται να απονεμηθεί τον προσεχή Απρίλιο. Ο Θανάσης Χρήστου και η Γιούλια Αντωνίου με το γνωστό και ασυναγώ- νιστο εστιατόριο «Μπαχάρ» στη Βλαχέρνα, είναι οι μοναδικοί παραγωγοί από την Άρτα που έφτασαν τόσο πολύ ψηλά. Το γεγονός ότι στον κατάλογο των «The top 50» συμπεριλαμβάνεται και ο νομός μας περιποιεί ιδιαίτερη τιμή, ενώ παράλληλα δείχνει το δρόμο που αν τον ακολουθήσουν κι άλλοι με το ίδιο πάθος και το ίδιο μεράκι, τότε το όνομά του θα φωτιστεί με ακόμα πιο έντονα χρώματα.
Η επωνυμία του ελαιολάδου είναι «Julia» και κατέκτησε την 39η θέση πανελλαδικά με το περιοδικό να σημειώνει στον τίτλο: «Απόλυτη ισορροπία και ισχυρισμός υγείας. ΚΟΝΣΕΡΒΟΛΙΑ Άρτας». Και στο κείμενο: «Σπάνια αρμονία, ιδιαιτερότητα χαρακτήρα αλλά και εξαιρετικά απαλή υφή για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Julia του Θανάση Χρήστου από την Άρτα.
Παράγεται σε μια περιοχή άγνωστη στους πολλούς σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις της στην ελαιοκαλλιέργεια από 100% πράσινες ελιές, όπως συ- νηθίζουν να τις αποκαλούν στην περιοχή, κονσερβολιές Άρτας. Η συγκέντρωση του ελαιολάδου σε πολυφαινόλες ξεπερνά τα 475 mg χαρίζοντάς του ισχυρισμό υγείας, καθώς και εξαιρετικά χαμηλή οξύτητα».
Για να αποκτήσει τόσο «βαρύ» όνομα χρειάστηκε υπομονή, επιμονή, φροντίδα και πολύ εργασία. Η οικογένεια του Θανάση σεβάστηκε απόλυτα την κληρονομιά που παρέλαβε, την τίμησε και σήμερα δρέπει τους καρπούς. Εκτός από τα χαρακτηριστικά που αναφέρονται στο σημείωμα του περιοδικού, θα πρέπει να προσθέσουμε τα χαμηλά υπεροξείδια και την τέλεια αρμονία στον οργανοληπτικό έλεγχο. Προκειμένου οι ειδικοί να αποφανθούν για τις εξαιρετικές ιδιότητες του ελαιο- λάδου Julia πέρασε κυριολεκτικά από… κόσκινο. Εργαστήρια επί εργαστηρίων, αναλύσεις, έλεγχοι επί ελέγχων ώσπου για τους ειδικούς δεν απέμεινε τίποτε άλλο από το να εκφράσουν τον θαυμασμό τους.
Παραγωγός φέρεται η Γιούλια (εξού και το Julia) Αντωνίου και ο ελαιώνας βρίσκεται στην θέση Βίγλα, κτηματικής περιφέρειας Ζυγού Άρτας, Ήπειρος, Ελλάς. Η ποικιλία των ελαιόδενδρων φέρνει την ονομασία Κονσερβολιά Άρτας (χονδροελιά). Μιλάμε για οικογενειακό ελαιώνα άνω των εκατό ετών που αναπτύσσεται σε λοφώδη περιοχή στα 330 μέτρα υψόμετρο, είναι ξηρικός, με πλήρη ηλιοφάνεια, χαμηλή υγρασία και ξηρό καλοκαίρι. Η λίπανση και η φυτοπροστασία γίνονται σύμφωνα με τις οδηγίες και την επίβλεψη καταρτισμένου γεωπόνου. Η ελαιοποίηση γίνεται αυθημερόν με την συγκομιδή του ελαιοκάρπου, με μηχανικές και μόνο μεθόδους και με την διαδικασία της ψυχρής έκθλιψης, ενώ η εμφιάλωση πραγματοποιείται εφόσον «ηρεμήσει» το ελαιόλαδο και χωρίς την χρησιμοποίηση φίλτρων.
Το ελαιόλαδο κυκλοφορεί μόνος σε γυάλινα μπουκάλια των 500 ml και διακινείται στο εξωτερικό όπου γίνεται ανάρπαστο. Κι όπως μάς μεταφέρεται το χρησιμοποιούν σαν… φάρμακο. Στην Γιούλια και τον Θανάση τις ολόθερμες ευχές μας να κατακτήσουν στο απόλυτο την κορυφή, αν και νομίζουμε ότι θα τα καταφέρουν με την τόσο πολύ μεγάλη αγάπη που το περιβάλλουν.