Του Βασίλη Αγγέλη *
Είναι γνωστό σε όλους μας ότι ο Ιερός Ναός Ευαγγελίστριας, στον ομώνυμο συνοικισμό της Κυψέλης, αποτελεί σημαντικό χριστιανικό μνημείο από την περίοδο της Τουρκοκρατίας.


Όμως, το καθολικό παρουσιάζει σημαντικές φθορές και αλλοιώσεις λόγω της γήρανσης των υλικών δόμησης, του ανθρώπινου παράγοντα, ο οποίος με τις επεμβάσεις του αλλοίωσε την αρχιτεκτονική δομή, αλλά και την χρόνια εγκατάλειψή του. Επειδή ήταν επιτακτική η ανάγκη να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης των φθορών, ο Σύλλογος Κυψελιωτών Άρτας «Ο Άγιος Κοσμάς» σε συνεργασία με την Αδελφότητα Άρτας «Ο Άγιος Γεώργιος» υπέβαλαν στις 9 Δεκεμβρίου 2021 αίτηση στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας, για την κήρυξη του ναού ως αρχαιολογικό μνημείο.
Πράγματι, με την υπ’ αριθμό πρωτοκόλλου του ΥΠΠΟΑ (Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού) 601244/16 Ιουνίου 2022 Διαπιστωτική Πράξη, ο Ιερός Ναός της Ευαγγελίστριας χαρακτηρίστηκε ως αρχαίο μνημείο και προστατεύεται από τις διατάξεις του νόμου 4858/2021 με τίτλο «Κύρωση κώδικα νομοθεσίας για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς».
Επομένως, για οποιαδήποτε εργασία στο Ναό και στον περιβάλλοντα χώρο του, απαιτείται προηγούμενη έγκριση του εν λόγω υπουργείου κατά τις διατάξεις του Αρχαιολογικού νόμου.
Κατόπιν τούτου αποφασίστηκε από κοινού η ανάθεση σε εξειδικευμένο γραφείο μελετητών η εκπόνηση μελέτης για την αποκατάστασή του, με σκοπό την έγκρισή της από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του ΥΠΠΟΑ.
* Ο Βασίλης Αγγέλης είναι αντιπρόεδρος του Συλλόγου Κυψελιωτών Άρτας «Ο Άγιος Κοσμάς»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ