Αμφιβολίες το μυαλό μου βασανίζουνε πολλές, Αμφιβολίες τρελές


Μια παλιά ιστορία λέει ότι κάποτε ένας φτωχός χωρικός παραπονέθηκε στον Χότζα ότι η πολυμελής οικογένειά του δεν χωράει στο μικρό τους σπίτι και τον ρώτησε τι να κάνει. «Να βάλεις μέσα στο σπίτι και την κατσίκα», τον συμβούλεψε ο Χότζας. Στην επόμενη επίσκεψη ο χωρικός ήταν πιο στεναχωρημένος και ο Χότζας του είπε ότι τώρα πρέπει να βάλει μέσα στο σπίτι και το γουρούνι.
Ο φτωχός χωρικός ήταν υπάκουος, όμως στην επόμενη συνάντησή του με τον Χότζα ήταν ακόμα πιο στεναχωρημένος. «Τώρα πρέπει να βάλεις μέσα και την γελάδα», συμβούλεψε ο Χότζας, ο οποίος αδιαφόρησε για το βλέμμα του φτωχού χωρικού. Στην επόμενη συνάντησή τους το μάτι του χωρικού γυάλιζε από απελπισία και τότε ο Χότζας του λέει «τώρα πια μπορείς να βγάλεις έξω την κατσίκα». Αμέσως ο χωρικός χάρηκε γιατί το σπίτι του φάνηκε πιο ευρύχωρο.
Κι αν κάποιος νομίζει ότι αυτή η ιστορία δεν μας αφορά, κάνει μεγάλο λάθος, γιατί πάνω από 12 μήνες τώρα η κυβέρνηση μάς λέει να βάλουμε μέσα στα σπίτια μας και την κατσίκα και το γουρούνι και τη γελάδα και τον γάιδαρο, και τις κότες και… και… και… αφού αφήνει να πληρώνουμε ανεξέλεγκτα υπέρογκες αυξήσεις χωρίς αιτία σε ενέργεια και προϊόντα (ο πόλεμος στην Ουκρανία άρχισε έξι μήνες μετά την έναρξη των αυξήσεων) και σήμερα μας λέει απλά να βγάλουμε μόνο την κατσίκα έξω εφαρμόζοντας «το καλάθι του νοικοκυριού».
Σύμφωνα με την κυβερνησάρα μας, δημοσιεύτηκε ένας κατάλογος 51 ειδών πρώτης ανάγκης, για τα οποία τα σουπερμάρκετ που εντάσσονται στο μέτρο, οφείλουν να διαθέτουν ένα τουλάχιστον προϊόν από κάθε κατηγορία προϊόντων, που περιλαμβάνεται στο καλάθι του νοικοκυριού σε προσιτή τιμή, ιδίως συγκριτικά με τα υπόλοιπα προϊόντα της ίδιας κατηγορίας. Επίσης, τα προϊόντα του καταλόγου μπορούν να διαφοροποιούνται κάθε φορά που αποστέλλεται από τους υπόχρεους νέος κατάλογος προς το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι δεν είναι δυνατόν να βάλει κάποιο πλαφόν στις τιμές και ότι ο ανταγωνισμός θα ρίξει τις τιμές. Μα το ίδιο επιχείρημα δεν μας είχαν πει όταν ξεκίνησε η λειτουργία των σούπερ μάρκετ; Ότι δηλαδή ο ανταγωνισμός θα ρίξει τις τιμές; Τι έριξε τελικά;
Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών σημειώνει ότι παρά την εικόνα που παρουσιάστηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Παπαθανάση, ότι «το 20-40% των προϊόντων αφορούν προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας», εν τούτοις υπάρχουν αλυσίδες που περιλαμβάνουν προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας σε ποσοστό περίπου 80% του συνόλου.
Επίσης, σε κάποιες από τις αλυσίδες παρουσιάζεται το φαινόμενο να έχει καταχωρηθεί το ίδιο προϊόν από δύο έως έντεκα φορές. Διαπιστώθηκε ότι κάποιες αλυσίδες έχουν καταχωρήσει προϊόντα σε άλλες κατηγορίες προϊό- ντων, με συνέπεια την παραπλάνησή του. Για παράδειγμα διαπιστώθηκε ότι πχ στην κατηγορία προϊόντων «πουλερικά» έχει καταχωρηθεί χυμός πορτοκάλι, στην κατηγορία προϊόντων «αλεύρι» έχει καταχωρηθεί πατέ γάτας ή στην κατηγορία «γάλα φρέσκο» έχει καταχωρηθεί τηγανιά χοιρινή.
Ενδεικτικά, υπάρχει αλυσίδα η οποία περιλαμβάνει ρολό κουζίνας στην τιμή των 2,65 ευρώ, ενώ το ίδιο προϊόν τον Απρίλιο 2022 κόστιζε 1,89 ευρώ (αύξηση 40%), είδη προσωπικής υγιεινής ανατιμήθηκαν κατά ποσοστό 23% το ίδιο χρονικό διάστημα, ενώ και σε είδη διατροφής, όπως στα μακαρόνια, αυξήθηκε η τιμή από 0,74 ευρώ σε 1,26 ευρώ (αύξηση 70%). Ταυτόχρονα, σημειώνεται ότι στα περισσότερα προϊόντα έχει μειωθεί το περιεχόμενο από 11% έως 30%.
Υπάρχει κανείς ανάμεσά μας που δεν έχει Αμφιβολίες πολλές, Αμφιβολίες τρελές ότι το μέτρο αυτό θα μειώσει τις τιμές; Γιατί ως γνωστόν «όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα και μικρό καλάθι». Πιο συγκεκριμένα «το καλάθι του νοικοκυριού». Θυμάμαι κάποτε, στο μακρινό 1983, εκείνη την διαφήμιση κρασιού, που ένας πιτσιρίκος έλεγε στο μπακάλικο της γειτονιάς «Τυρί, ρύζι, καφέ, γάλα, καμπά». Τελικά αποδεικνύεται 80% προφητική. Γιατί στα 51 είδη του υπουργείου δεν υπάρχει κατηγορία κρασιού ή άλλου ποτού για τους φτωχούληδες του Θεού. Και μάλλον το υπουργείο υπολογίζει σε μερικούς μήνες από σήμερα να ζούμε μόνο με «Τυρί, ρύζι, καφέ, γάλα, κι αυγά».
Ένοχος, υπεράνω πάσης Αμφιβολίας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ