Γράφει ο Φώτης Χαχούλης

Η πρώτη είδηση σήμερα είναι αυτή που ακούγεται όλη την εβδομάδα και πρέπει να γραφεί στα ρεκόρ Γκίνες. «Πάτσι τ’ αυγό κι έφθασε στον ουρανό». «Πάτσι – μήτσι κότσι» είναι τα σοφά λόγια του λαού μας που σ’ άλλες εποχές χαρακτήριζαν τους απατεώνες και κλέφτες του δημοσίου χρήματος.

Ποιός μπορεί να φαντασθεί η μια από τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες να δίνει 4 εκατ. ευρώ δάνειο σε κάποιον για να αγοράσει από την ίδια την τράπεζα κόκκινα δάνεια σε πακέτο των 60 εκατ. ευρώ στο ευτελές ποσό του δανείου, και στη συνέχεια με πλειστηριασμούς να παίρνει τα σπίτια πτωχών ανθρώπων. Ο ίδιος ο μπαταχτσής, λίγο αργότερα, δεν πληρώνει το δικό του χρέος και εδώ εμφανίζεται το απύθμενο θράσος, η ανηθικότητα και η παράνοια, εκβιάζοντας ανθρώπους από εισπρακτικές εταιρείες με πλειστηριασμούς. Εγκληματικές πράξεις με νομιμοφάνεια και κάλυψη προϊσταμένων Αρχών.
Μια ψυχιατρική ανάλυση των γεγονότων θα δείξει ότι σε λίγες ημέρες ο δείκτης διαφοράς από το δεύτερο κόμμα ανέβηκε διότι για τον κυβερνητικό βουλευτή δεν γνώριζε κανείς τίποτε! Ούτε οι παρακείμενοι υπουργοί, ούτε ο υφυπουργός κουμπάρος. «Αλήθεια, κουμπάρε, συμβαίνουν αυτά στην Ελλάδα;».
Είμαστε μια χώρα με πολλές πρωτοτυπίες και ρεκόρ. Ξέρουμε να σερβίρουμε τόνους κουτόχορτο γιατί απέναντι υπάρχει ένας λαός που κοιμάται. Δυστυχώς τα ΜΜΕ καθημερινά γεμίζουν τις ειδήσεις με την εγκληματικότητα, την παιδεραστία, την ενεργειακή κρίση, την ακρίβεια και όλα τα αρνητικά δεδομένα και δεν αφήνουν περιθώρια σκέψεων και προβληματισμών της υφιστάμενης νοσηρής κατάστασης.
Σήψη, διαφθορά, Πάτσηδες και Πιτσίκα δεν κυκλοφορούν μόνο στα κοινοβουλευτικά έδρανα. Κυκλοφορούν σε πολλά μήκη και πλάτη. Πάτσηδες κυκλοφορούν στους ΟΤΑ, Δήμους και Περιφέρειες, στα δημόσια έργα με τους μεγαλοεργολάβους, στους πράσινους και ενεργειακούς επενδυτές, στους επενδυτές του Ελληνικού, όπου με χρήματα 8,5 δις ευρώ από τις τράπεζες θα κάνουν τάχα ανάπτυξη!
Σίγουρα γνωρίζεις ότι οι τράπεζες πήραν 60 δις ευρώ για να στηριχθούν. Δίνουν επιτόκια στους καταθέτες από 0,1% έως 0,6% και χορηγούν δάνεια με επιτόκιο 5%. Υπολογίστε την διαφορά. Πρόσφατα κατάργησαν τα Ταμεία, καταργούν ακόμα και τα βιβλιάρια καταθέσεων για δήθεν ψηφιακή ανάπτυξη και προστασία περιβάλλοντος από το χάρτινο έγγραφο. Μπορείτε να διανοηθείτε τί μας περιμένει στο μέλλον απ’ όλα αυτά;
Μια άλλη είδηση δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη. Ότι δηλαδή η Ευρωπαϊκή Ένωση για χώρες με μεγάλο χρέος (Ελλάδα – Ιταλία κλπ), ανεβάζει μεν το χρέος στο ποσοστό 90% αλλά θα πρέπει κάθε έτος σε ποσοστό 1/20 για το υπερβάλλον να μειώνεται αντίστοιχα το χρέος. Έχουμε ως Ελλάδα χρέος 355 δις ευρώ. Να δούμε στο τέλος του χρόνου το ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν) και τότε θα δείτε το 1/20 που θα ανέβει! Εδώ δεν υπάρχει δεν μπορώ, δεν θέλω… Έρχονται οι αόρατες λαιμητόμοι – θηρία που ελέγχουν την παγκοσμιοποίηση. Σου ανεβάζουν τα επιτόκια των ομολόγων και των δανείων σε μια νύκτα και σου δίνουν και καταλαβαίνεις το οικονομικό μάθημα και συμμορφώνεσαι…
Το πρόβλημα επεκτείνεται και στα ΕΛΤΑ όπου στην Άγναντα συνεχίζεται η ίδια κατάσταση με έναν υπάλληλο να κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες να κρατήσει ανοικτό το κατάστημα. Εκεί στα υψηλά κλιμάκια στα ΕΛΤΑ τί σκέφτονται; Πληρώνουν συμβούλους με 1 εκατ. ευρώ για να… συμβουλεύσουν πώς θα κλείσουν τα καταστήματα; Τζουμερκιώτισσες – Τζουμερκιώτες τα ΕΛΤΑ θα κλείσουν μετά τις εκλογές μέχρι να πάρουν τις ψήφους, μετά θα πηγαίνετε στην Άρτα ή στα Γιάννενα, πρώτον για να πάρετε χρήματα (εάν έχετε) και δεύτερον, να μάθετε να ψηφίζετε. Οι ορεινοί Δήμοι είναι στην προτεραιότητα πάντα των κυβερνώντων στα λόγια και όχι στην πράξη. Φαίνεται και από τα επαρχιακά δίκτυα που οι περιφερειακοί του κάμπου θα τα επισκεφθούν προεκλογικά και θα εκφράσουν κι αυτοί τη συμπαράστασή τους.
Όσον αφορά τα τοπικά δρώμενα, να σας πω ότι την περασμένη Κυριακή η Τοπική Κοινότητα Καταρράκτη ως Μαρτυρικό Χωριό πραγματοποίησε σχετική εκδήλωση για να τιμήσει τους νεκρούς από τις Γερμανικές θηριωδίες. Πριν από δύο ημέρες ο καγκελάριος της Γερμανίας κ. Σολτς τίμησε κι αυτός το «ΟΧΙ» και την επέτειο με την παρουσία του, αλλά όχι με την ψυχή και την καρδιά του.
Πάντως ο πρωθυπουργός θεωρώ ότι έσβησε τελικά τις τελειωμένες αποζημιώσεις και είπε «ότι το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων δεν σκιάζει τις σχέσεις Ελλάδας – Γερμανίας». Δηλαδή, κ. Σολτς, μη στενοχωρείστε που εδώ στην Ελλάδα 120 Μαρτυρικά Χωριά κάνουν επίσημα επιμνημόσυνες δεήσεις, ομιλίες, διαμαρτυρίες. Άστους αυτούς «ου γαρ οίδασι τι ποιούσι». Εσείς να κοιμάσθε ήσυχος ως Γερμανός! Κατά τα άλλα ο κ. Σολτς ως φίλος της Ελλάδας αρνήθηκε να διαμεσολαβήσει στο αίτημα των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας. Βλέπετε είναι ο καλύτερος φίλος. Νομικά το θέμα των αποζημιώσεων είναι αποδυναμωμένο και έχει παραγραφεί. Αυτό θα απαντήσουν τα δικαστήρια. «Έχετε δίκιο, αλλά έπρεπε να είχατε ασκήσει το δικαίωμά σας στον προσήκοντα χρόνο». Το Ενοχικό Δίκαιο είχε παραγραφές αποζημιώσεων και αγωγών. Όταν το δικαίωμα ασκείται μετά από 80 χρόνια, αντί να ασκηθεί στην πρώτη εικοσαετία που ήταν πρόσφατο και επίκαιρο και φλέγον μέχρι το έτος 1965, είναι δύσκολη η νομική δικαίωση, πολύ δε περισσότερο όταν οι πολιτικοί εμπαίζουν τους δικαιούμενους.
Ένα άλλο επίκαιρο θέμα που ήλθε στο προσκήνιο προεκλογικά μετά από 42 χρόνια είναι η αξιοποίηση της λίμνης Πουρναρίου ή λίμνης Αραχθέας και παραλίμνιας ζώνης. Νομίζω ότι πρέπει να απασχολήσει σοβαρά το Δήμο μας με ανάθεση σε Συντονιστική Επιτροπή από εκπροσώπους των παραλίμνιων τοπικών κοινοτήτων. Έτσι, προπάντων κατάλληλοι, ειδικοί και βέβαια οι λαϊκές συνελεύσεις μπορεί να υποδείξουν άλλους. Για το Κεντρικό ο κ. Αντώνης Κοντός, για το Δίστρατο ο πατήρ ή ο υιός κ. Ντάλας, για Κάτω Καλεντίνη ο γιατρός κ. Γιώργος Σιλιόγκας (δημοτικός σύμβουλος) και για Κάτω Αθαμάνιο ο κ. Γιώργος Αλυμάρας (δημοτικός σύμβουλος). Να γίνει χάραξη κατευθυντήρων γραμμών με πρώτη αναπτυξιακή κατεύθυνση την παραλίμνια εθνική και όλα όσα μπορεί να ευδοκιμήσουν, αφού μελετήσουν προτάσεις όπως αυτή του ΕΜΠ (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο) και όσες άλλες έχουν.

Με αυτά καλημέρα και στο επόμενο συγκλονιστικές αναφορές και ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ