Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Κεντρ. Τζουμέρκων και με την μεγάλη βοήθεια του ομώνυμου Δήμου, αναπαλαιώθηκε η ιστορική και πολυτραγουδισμένη Βρύση της Λογαρούς που βρίσκεται στη περιοχή «Ταμπούρια» Τετρακώμου, της οποίας τα εγκαίνια έγιναν το περασμένο Σάββατο.


Εδώ, όπως αναφέρεται, έπιναν νερό οι μεγάλοι οπλαρχηγοί, όπως ο Γώγος Μπακόλας από την Σκουληκαριά, ο Μήτρο Κουτελίδας από την Χώσεψη (Κυψέλη) και ο Γιώργος Τσαρακλής από τα Πιστιανά (Δίστρατο). Σ’ αυτή τη βρύση ξεκουράζονταν επίσης αυτοί και τα παλικάρια τους μετά από τις μεγάλες μάχες που έκαναν με τους Τούρκους.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κεντρικών Τζουμέρκων Αντώνης Κοντός, που γνωρίζει καλύτερη την τοπική ιστορία, καλωσορίζοντας τους παρισταμένους, ανέφερε: «Θα ήθελα να σας θυμίσω ένα τραγούδι που αναφέρεται σ’ αυτή εδώ τη βρύση: Νάμουν μια πετροπέρδικα στης Λουγαρούς τη βρύση,/ να λάλαγα κάθε πρωί, δυό ώρες πριν να φέξει./ Να ξύπναγα τη συντροφιά και Μήτρο Κουτελίδα./ Ξύπνα καημένη συντροφιά και Μήτρο Κουτελίδα,/ ξύπνα να ‘κούσεις πόλεμο και φοβερό ντουφέκι.. Που είστε παιδιά από το Τζουμερκιό,/ παιδιά απ’ το Ραδοβίζι,/ να πολεμάτε δυνατά, όσο και αν ημπορείτε.
Αυτή η πολυτραγουδισμένη ιστορική βρύση, της Λογαρούς ή Λαγαρούς, βρίσκεται εδώ μπροστά μας αναπαλαιωμένη, με πρωτοβουλία του Συλλόγου μας και την μεγάλη βοήθεια του Δήμου. Σήμερα οι γενναίοι οπλαρχηγοί Γώγος Μπακόλας, Μήτρο Κουτελίδας και Γιώργος Τσαρακλής θα μας κοιτάνε από ψηλά και θα χαίρονται βλέποντας αναπαλαιωμένη την βρύση όπου έπιναν νερό και ξεκουραζόντουσαν αυτοί και τα παλικάρια τους.
Είχα την τύχη να συνομιλήσω πριν από πολλά χρόνια με τον συγχωριανό μου, τον αείμνηστο Γιώργο Τσαρακλή, εγγονό του οπλαρχηγού Γιώργου Τσαρακλή. Με πολύ περηφάνια μού έλεγε ότι ο παππούς του με 100 παλικάρια πολέμησαν στην Βρύση της Λογαρούς, στη Μήγερη (Τετράκωμο) και νίκησαν 3.000 Τούρκους. Μου επιβεβαίωσε δηλαδή αυτό που λέει το τραγούδι που σας ανέφερα. “Δεν είναι κρίμα κι άδικο,/ παρανομιά μεγάλη,/ να πολεμάν οι εκατό/ με τρεις χιλιάδες Τούρκους”, όπως επιβεβαιώνει και το τραγούδι.Ευχαριστώ τον δήμαρχο Χρήστο Χασιάκο για την άψογη συνεργασία μας, να συγχαρώ τον γενικό γραμματέα του Συλλόγου μας, τον Απόστολο Γκόρο που ήταν δική του η πρόταση για να αναπαλαιώσουμε αυτή την ιστορική βρύση».
Ο δήμαρχος Κεντρ. Τζουμέρκων Χρήστος Χασιάκος, τόνισε: «Τα μνημεία αυτά που είναι δεμένα με την ιστορία μας θα πρέπει να αναπαλαιώνονται και να αναδεικνύονται. Ο Δή- μος μας θα είναι πάντα αρωγός σε παρόμοιες δράσεις. Στην περιοχή μας συνέβησαν πολύ μεγάλα ιστορικά γεγονότα και οφείλουμε να τα προβάλουμε. Η Βρύση αυτή εκτός από το να είναι ιστορική, βρίσκεται μέσα σε ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον».
Στη συνέχεια ο πάτερ Ανδρέας Γάτας τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες ήρωες του 1821. Σε όλους τους παρευ- ρισκόμενους ο Σύλλογος προσέφερε το γευστικό Τζουμερκιώτικο τσίπουρο και τσιπουρομεζέδες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ