Αγαπημένε μας φίλε Στέφανε, η  προσμονή και η χαρά της νέας ζωής, αυτή που σε συνέδεσε με εκατοντάδες ή και χιλιάδες γυναίκες του τόπου μας, αυτή ήταν και η απαρχή της δικής μας μακράς φιλίας, 20 και πλέον χρόνια πριν, όταν απόκτησα το πρώτο μου παιδί.

Έκτοτε, η φιλία μας αυτή σφραγίστηκε με χαρές και λύπες, με απώλειες και απογοητεύσεις, αλλά και με κοινές αξίες και δράσεις, με ιδέες και ελπίδες.

Γιατί, εκτός από σπουδαίος γιατρός και επιστήμονας, ήσουν και σπουδαίος άνθρωπος.  Ένας άνθρωπος της κοινωνικής προσφοράς, ανιδιοτελής και σεμνός, γνήσιος δημοκράτης και βαθύτατα αριστερός. Ένας  από εκείνους του παλιούς, αγνούς αριστερούς, που δεν πρόδιδαν τις ιδέες τους και δεν λοξοδρομούσαν χάριν του συμφέροντος και του δήθεν ρεαλισμού. Προερχόμενος από πολύτεκνη και φτωχή οικογένεια, ήξερες τι θα πει μόχθος για την επιβίωση και κατανοούσες την απόγνωση που γεννά η ανέχεια. Γι΄αυτό και πάντα βοηθούσες τους αδύναμους, στηρίζοντας τον αγώνα τους για ζωή με αξιοπρέπεια.

Ήσουν  βαθιά ανθρωπιστής κι οραματιστής. Ασκούσες το επάγγελμά σου ως κοινωνικό λειτούργημα, μακριά από τις λογικές του κέρδους και της προσωπικής προβολής.  Γενναιόδωρος, εργατικός και συνεπής, στο πλευρό κάθε γυναίκας που χρειαζόταν την επιστημονική σου γνώση και κάθε ανθρώπου που χρειαζόταν τη στήριξή σου.

Όλα αυτά τα στοιχεία της προσωπικότητάς  σου, μαζί με τις κοινές πολιτικές μας διαδρομές, έδεσαν ακόμη περισσότερο τη φιλία μας και μας έφεραν μαζί στον δρόμο των αυτοδιοικητικών εκλογών, διεκδικώντας τον Δήμο Αρταίων το 2014 και το 2019 και χτίζοντας μία πραγματικά δημοκρατική και συλλογική αυτοδιοικητική Κίνηση, τη «Ριζοσπαστική Δημοτική αλλαγή», η οποία άφησε σημαντικό στίγμα στα πολιτικά πράγματα της Άρτας.

Παλέψαμε μαζί για χρόνια στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου κι όταν ήρθε η ώρα, αποχωρήσαμε όπως πραγματικά θέλαμε, αφήνοντας χώρο και χρόνο και για τους επόμενους, πιστοί στις αρχές της συλλογικότητας και της ανανέωσης. Δώσαμε αγώνες μέσα και  έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο,  με το βλέμμα πάντα στραμμένο στις πραγματικές ανάγκες των αρτινών πολιτών και στην αγάπη για τον τόπο μας. Ήσουν πάντα παρών σε δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης, στο στήσιμο του Κοινωνικού Ιατρείου -Φαρμακείου (ΚΙΦ) Άρτας, στην προστασία των κοινωνικών αγαθών και του δημοσίου χώρου, στη διάσωση κι αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ, στον αγώνα ενάντια στις εξορύξεις και σε πολλά άλλα.

Με τίμησες με την στήριξη και την εμπιστοσύνη σου, ως επικεφαλής της δημοτικής μας Κίνησης, σε δύσκολες και κρίσιμες στιγμές, πράγμα για το οποίο θα σου είμαι ευγνώμων για πάντα. Ακόμα και όταν κάποιοι μας υπονόμευαν και μας λοιδορούσαν, εσύ ήσουν πάντα εκεί για να βάλεις φραγμούς και να υποστηρίξεις έμπρακτα τους φίλους και συντρόφους σου.

 

Για όλα αυτά και κυρίως για την ανθρωπιά, το ήθος και την καλοσύνη σου, θα είσαι για πάντα στην καρδιά  μας. Στην καρδιά τη δική μου, αλλά και όλων όσων σε γνώρισαν και συνυπήρξαν  μαζί σου. Στην καρδιά όλων των μελών και των φίλων της δημοτικής μας Κίνησης.

Στέφανε, φεύγεις από κοντά μας αφήνοντας πίσω σου ένα μεγάλο και δυσαναπλήρωτο κενό. Θα μας λείψεις πολύ. Θα λείψεις στην Δώρα και στα παιδιά σου, στην οικογένεια και στους φίλους σου, στους ανθρώπους που ευεργέτησες, στις εκατοντάδες γυναίκες που κρατούσες το χέρι καθώς έφερναν στον κόσμο τα παιδιά τους, αλλά και σ΄αυτές που υπέφεραν και τους έδωσες ελπίδα και θεραπεία.

Προσωπικά, με βαραίνει αφόρητα ο πόνος της απώλειάς σου.  Με πληγώνει η σκέψη ότι δεν θα ακούσω ξανά τη φωνή σου, ότι δεν θα ξαναγεμίσουμε τα ποτήρια μας συζητώντας για τα τοπικά πράγματα της Άρτας και σχολιάζοντας την πολιτική κατάσταση, ότι δεν θα ξαναγελάσουμε με τα εύστοχα αστεία σου.  Με πικραίνει πολύ το άδικο της αρρώστιας και της ταλαιπωρίας σου, το άδικο της τόσο πρόωρης φυγής σου. Είχες πολλά να δώσεις ακόμη.

Σ΄ευχαριστώ Στέφανε, που με τίμησες με την φιλία και την εμπιστοσύνη σου.

Σ΄ευχαριστώ για το ταξίδι και  την προσφορά σου.

Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ. Θα είσαι πάντα κοντά μας, στα  μικρά και στα μεγάλα. Όπως ήσουν πάντα.

Φίλε και Σύντροφε Στέφανε, Καλό ταξίδι.-

Λίτσα Κιτσαντά

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ