Της Ρούλας Χρήστου

Καθαρίστηκε προ ημερών η παρόδια βλάστηση στον παράλληλο δρόμο της Ιονίας Οδού από τη διασταύρωση ΚΟΜΔΕ έως τον κόμβο Φιλιππιάδας και καθαρίστηκε με τη συνηθισμένη πρακτική των Δήμων και Περιφερειών τα τελευταία χρόνια. Δηλαδή με χρήση καταστροφέα προσαρμοσμένου σε κάποιο αγροτικό όχημα.


Είναι όμως αυτό αρκετό; Θεωρείται καθαρός ένας δρόμος ή ένας στραγγιστικός αύλακας του οποίου κόβονται (όπως κόβονται, αλλού πολύ κι αλλού λιγότερο) χόρτα και θάμνοι για να μην γέρνουν στο οδόστρωμα;
Μαζί με το ρητορικού χαρακτήρα ερώτημα, αψευδής μάρτυρας και οι φωτογραφίες. Τα κομμένα χόρτα και κλαδιά μένουν επιτόπου και μόλις αποσυντίθενται γίνονται πρόσφορο έδαφος για το ρίζωμα νέων χόρτων και θάμνων και μάλιστα πολύ πιο ενισχυμένο υπόστρωμα. Ταυτόχρονα εμποδίζουν τη στράγγιση των βρόχινων νερών, δεξιά κι αριστερά της ασφάλτου, με αποτέλεσμα να λιμνάζουν στο οδόστρωμα και να γίνονται παγίδες ατυχημάτων με τις πρώτες βροχές.
Στον συγκεκριμένο δρόμο το εν λόγω πρόβλημα είναι μεγάλο και μάλιστα στο ύψος της Καλαμιάς, λόγω κλίσης του εδάφους. (Θα χρειαστούν νέες φωτογραφίες με βροχερό καιρό για να επιβεβαιώσουν και τούτη την αλήθεια). Απαράδεκτη είναι η εικόνα του δρόμου και από πλευράς σκουπιδιών. Με το που κόπηκαν τα χόρτα βγήκαν στην επιφάνεια χιλιάδες μπουκάλια νερού, πλαστικά ποτήρια του καφέ, σακούλες κλπ που πριν δεν φαίνονταν. Όπως δεν φαίνονταν και το μέγεθος της απαιδευσιάς που μας διέπει ως λαό, να πετάμε ακόμη σκουπίδια στους δρόμους!
Για έναν τέτοιο δρόμο, με τόση κίνηση προς και από τον Δήμο Αρταίων, δεν αξίζει αλήθεια ένας πιο προσεγμένος καθαρισμός; Πέρασαν τόσα προγράμματα συμβασιούχων στην καθαριότητα και ποτέ δεν είδαμε να μαζεύονται τα σκουπίδια δεξιά και αριστερά του δρόμου. Ποτέ, επίσης, δεν μαζεύονται τα κομμένα χόρτα και κλαδιά για να μην εμποδίζουν τη ροή των βρόχινων νερών στον στραγγιστικό αύλακα και ποτέ δεν καθαρίστηκε σωστά αυτός ο αύλακας από σκουπίδια και καλάμια που θέριεψαν.
Το ίδιο ισχύει και για άλλους τέτοιους δρόμους και σε άλλους Δήμους. Είναι, λοιπόν, επιτακτική ανάγκη να επαναπροσδιοριστούν τα χαρακτηριστικά των εργασιών καθαρισ- μού στις σχετικές εργολαβίες. Ας ζητήσουν και ας πληρώσουν ανάλογα οι Δήμοι τους εργολάβους στους οποίους αναθέτουν πια αυτή τη δουλειά, να καθαρίζουν όπως θα καθάριζαν γύρω από το σπίτι τους.
Αλήθεια, οι δήμαρχοι κι οι αντιδήμαρχοι καθαριότητας που μάλλον δεν θίγονται από τέτοιες εικόνες, όταν κόβουν χόρτα γύρω απ’ τις αυλές τους, έτσι τα αφήνουν; Τις υδρορροές στα σπίτια τους και τα γύρω αυλάκια, δεν τα καθαρίζουν ενόψει χειμώνα;
Τον παράλληλο της Ιονίας τον καθάρισαν τώρα…;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ