ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ήταν τα στοιχεία που παρέθεσε προς τους συναδέλφους του για την Ιερά Μονή Ροβελίστης ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας Μιχάλης Νικολάου (φωτο) (το κείμενό του στην σελίδα 18 στον σημερινό «Τ»), όταν την επισκέφθηκαν την Δευτέρα 3 Οκτωβρίου απ’ αφορμή την δικαστική αργία προκειμένου να τιμήσουν τον προστάτη της Δικαιοσύνης Άγιο Διονύσιο.


Πέραν των όσων ανέφερε στην σύντομη ομιλία του, υπενθύμισε προς την εφημερίδα μας ότι στην Ιερά Μητρόπολη Άρτης υπάγονται επισήμως συνολικά τέσσερις Ιερές Μονές, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι αποτελούν ΝΠΔΔ (Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου) και πως ιδρύονται με Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύεται στο ΦΕΚ (Φύλλο Εφημερίδας Κυβέρνησης). Από αυτές οι τρεις είναι Γυναικείες και μια Ανδρώα. Στην Άρτα Γυναικείες είναι οι Ιερές Μονές Κάτω Παναγιάς, Θεοτοκίου και Ροβελίστης και Ανδρώα η Ιερά Μονή Μελατών, που όμως δεν λειτουργεί συνοδιακά, ωστόσο είναι εγγεγραμμένοι κάποιοι μοναχοί, άρα δεν είναι ενεργή.
Καθεμιά έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στοιχεία, των οποίων ο πρόεδρος αποδεικνύεται – και ως προς αυτό – άριστος γνώστης και νομίζουμε ότι θα είχε ενδιαφέρον σε κάποια άλλη στιγμή να παρατεθούν, διότι οι τόποι προσκυνήματος προσλαμβάνουν την δική τους θρησκευτική ιστορική αξία, προσελκύοντας βεβαίως μια μεγάλη πλειοψηφία συνανθρώπων μας.
Ιστορικότερη όλων, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η Ιερά Μονή Κάτω Παναγιάς που ιδρύθηκε το 1250 με Ηγουμένη σήμερα την γερόντισσα Χαριτίνη. Στο Θεοτοκιό, που θυμίζουμε ότι επιλέχθηκε από τον αείμνηστο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια για να την επισκεφθεί, Ηγουμένη είναι η γερόντισσα Κεχαριτωμένη. Στη Ροβέλιστα Ηγουμένη είναι η γερόντισσα Θεοκλήθη και πρόκειται για Ιερά Μονή που διακρίνεται για την αυστηρότητα των εγκαταβιουσών μοναχών και ως ένα παράδειγμα μπορεί να θεωρηθεί ότι δεν τρώνε ποτέ κρέας.
Αν μη τι άλλο χρήσιμα όσα μάς μετέφερε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας Μιχάλης Νικολάου, διότι – πέραν των άλλων – βοηθούν στη γνώση της «Κιβωτού της Ορθοδοξίας» στο νομό μας ώστε να ενισχυθεί από τον θρησκευτικό τουρισμό που αποτελεί επιλογή πολλών όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ