Του Φώτη Χαχούλη *

Δυσάρεστη είναι η πρώτη είδηση από τα Τζουμέρκα. Αιφνίδια η καρδιά πρόδωσε τον δημοτικό σύμβουλο και αρχηγό της δημοτικής παράταξης της ελάσσονος αντιπολίτευσης Παναγιώτη Σκαλτσογιάννη.

Η κηδεία του τελέστηκε το Σάββατο, 5 το απόγευμα, στην γενέτειρά του, στο χωριό Ανεμορράχη. Εκατοντάδες Τζουμερκιώτες και φίλοι από την Άρτα ήλθαν να απευθύνουν το ύστατο χαίρε στον αγαπητό Παναγιώτη. Παρόντες ήταν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι, ο δήμαρχος Κεντρ. Τζουμέρκων Χρήστος Χασιάκος που απηύθυνε και τον επικήδειο λόγο, οι πολιτικοί της περιοχής, βουλευτές και οι κάτοικοι της Ανεμορράχης. Όλοι αποχαιρέτισαν με δάκρυα τον εκλιπόντα.
Ο Παναγιώτης Σκαλτσογιάννης (φωτο) ήταν η ψυχή της Ανεμορράχης για αρκετές δεκαετίες, αλλά και της ευρύτερης περιοχής με το υπέρμετρο ενδιαφέρον που έδειχνε γι’ αυτή. Άσκησε καθήκοντα αντιδημάρχου για δύο τετραετίες επί δημαρχίας Οδυσσέα Δράκου και στις επόμενες δύο δημοτικές περιόδους υπήρξε αρχηγός της ελάσσονος αντιπολίτευσης με ξεχωριστό αντιπολιτευτικό λόγο και ρόλο. Θα έλεγα επιγραμματικά «ως χαρίειν άνθρωπος όταν άνθρωπος ει» και ο Πάνος υπήρξε ο δημιουργικός, ο πράος, ο ευγενής, ο καλοσυνάτος, ο προικισμένος με πολλές αρχές και περνά στην αιωνιότητα.
Αφήνει την επιμελημένη εικόνα πολλών έργων στην κοινότητα Ανεμορράχης που θα θυμίζει στις επόμενες γενιές ότι όλα αυτά έγιναν και προχώρησαν με τον αγώνα ενός μπροστάρη, προοδευτικού και αγωνιστή Τζουμερκιώτη, του Πάνου Σκαλτσογιάννη. Τα θερμά συλλυπητήρια στην αγαπημένη του γυναίκα, στα αδέλφια του και στους συγγενείς είναι τα ελάχιστα που όλοι οι Τζουμερκιώτες έχουν να δώσουν για τον εκλιπόντα αυτή την ώρα στην αιωνιότητα της μνήμης του.
Μια δεύτερη είδηση έρχεται από την συμμετοχή του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων για πρώτη φορά στην 8η Πανελλήνια Γενική Έκθεση Άρτας, που άνοιξε χθές 27 Σεπτεμβρίου και θα παραμείνει ανοιχτή έως 3 Οκτωβρίου.
Ο Δήμος θα έχει δικό του περίπτερο, θα προβάλλει τοπικά προϊόντα και την τουριστική προβολή. Θα επισκεφθούμε την έκθεση και τα σχόλιά μας θα περάσουν στο επόμενο φύλλο.
Στην έκθεση Άρτας γίνεται προβολή και ανάδειξη τοπικών προϊόντων που έχει σκοπό την τόνωση της αγοράς, σύναψη νέων εμπορικών συνεργασιών, ανάδειξη νέων τεχνολογιών και σύγχρονων εφαρμογών, προωθημένες ιδέες για καινοτομίες, προϊόντα και υπηρεσίες.
Οι παντός είδους εκθέσεις είναι χρήσιμες και αποτελούν τρόπον τινά ένα νέο τρόπο ανάπτυξης και προβολής ενός νομού. Επομένως, η αντίθετη άποψη των Εμπορικών Συλλόγων δεν έχει έρεισμα και η διχαστική πολιτική δεν ωφελεί τον τόπο μας. Πρέπει –επιτέλους- κάποιοι να καταλάβουν ότι πρώτα πρέπει να δίνουμε και μετά θα πρέπει να παίρνουμε.
Στα τοπικά δρώμενα και ιδιαίτερα στην περιοχή Σκοτωμένο (αδόκιμος όρος) αντί Εκκλησία Αγίων Αποστόλων ή Μνημείο Διβελέγκα ή Σταυροδρόμι Κουκούλια, Μηλιά – Καταρράκτη, υπάρχει πληθώρα πινακίδων ενημερωτικών με κατεύθυνση και τοπωνύμια. Υπάρχουν και πρόσθετες πληροφοριακές πινακίδες σε μνημεία, λαογραφικά μουσεία, ξενοδοχεία, εστιατόρια κλπ. Όλα αυτά είναι στοιχεία πολιτισμού, ενημέρωσης και γνώσης. Δυστυχώς άγνωστοι κυνηγοί έχουν πυροβολήσει και έχουν κάνει διάτρητες τις περισσότερες πινακίδες με βαρβαρότητα και με κακεντρεχή διάθεση και νοοτροπία. Το ίδιο έγινε και στην πινακίδα της γέφυρας Τζαρή.
Επιτέλους, οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι ας ενημερώσουν τα μέλη τους ότι δεν μπορεί μια μικρή μειοψηφία να ντροπιάζει την συμπαθή τάξη των κυνηγών με αυτές τις ενέργειες. Η ίδια τοποθεσία Σκοτωμένο ταλαιπωρείται για χρόνια εξαιτίας της αλόγιστης συμπεριφοράς των Τζουμερκιωτών με την εναπόθεση μεγάλων αντικειμένων δίπλα από τους κάδους. Γράφουμε, ξαναγράφουμε, αλλά αυτοί το βιολί βιολάκι τους. Δεν καταλαβαίνουν τίποτα μα τίποτα απολύτως.
Άρχισε και η προεκλογική περίοδος των υποψηφίων δημάρχων και συμβούλων, κατεβαίνω δεν κατεβαίνω. Έχουμε ένα χρόνο μπροστά μας και πολλά αναμένεται να συμβούν. Διεθνής συγκυρία, γειτονικός κίνδυνος, ενεργειακή λαίλαπα, πανδημία ιού, ακρίβεια και λοιπά. Είναι γεγονότα που θα προσδιορίσουν πολλές μελλοντικές καταστάσεις και θα φέρουν πολλές ανατροπές. Τίποτε δεν είναι δεδομένο και τα πάντα ρευστά.
Έτσι αρκετοί Τζουμερκιώτες, έως τώρα υποψήφιοι αυτοχρίστηκαν σωσίες του τόπου και άρχισαν να περιφέρονται ως υποψήφιοι δήμαρχοι με έναν υπασπιστή, υποσχόμενοι με άκρατη βερμπολογία ότι αυτοί θα δώσουν λύσεις στα προβλήματα του τόπου.
Θα ήθελα να υπενθυμίσω στους καλοδεχούμενους νέους γυρολόγους, αερολόγους και συμφεροντολόγους ότι ο Δήμος Κεντρ. Τζουμέρκων με 96 οικισμούς έχει χιλιάδες προβλήματα και δεν θα τα λύσουν με προϋποθέσεις των ταινιών του ’60 «κατεβαίνω για δήμαρχος».
Αυτός που θα δώσει λύσεις δεν γεννήθηκε ακόμα. Μόνη ελπίδα θα είναι μια Παντζουμερκιώτικη Δημοκρατική Προοδευτική Συμμαχία «Οραματιστών Ορίζοντες» με καταστατική διάταξη και από ανθρώπους από όλες τις παρατάξεις.
Η πρωτότυπη δημοκρατία στα Κεντρικά Τζουμέρκα με συλλογική ηγεσία και με εκτελεστική βάση αποτελεί μονόδρομο. Ο ένας, ο αυθαιρετών και κανείς άλλος και όλοι οι άλλοι νεροκουβαλητές και κομπάρσοι, τελείωσε.
Οι ορεινοί Τζουμερκιώτες περιμένουν αλλά και όσοι σκέπτονται σοβαρά για το μελλοντικό Δήμο, καλόν είναι να μην δεσμεύονται ακόμα με τους αερολόγους.
* Ο Φώτης Χαχούλης είναι δικηγόρος, πρώην πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Κεντρικών Τζουμέρκων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ