Του Βασίλη Κατσώτη *

Το τριήμερο από 16 έως 18 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε το Πανελλήνιο συνέδριο για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή με τίτλο: «Από την καταστροφή στην Αναγέννηση», που συνδιοργάνωσε ο Μουσικοφιλολογικός Σύλλογος Άρτης «Ο ΣΚΟΥΦΑΣ», με το τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Στο συνέδριο συμμετείχαν εξαιρετικοί επιστήμονες τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό με ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, που στηρίχθηκαν σε σημαντική έρευνα για την τραγική περίοδο του 1922 για τον Ελληνισμό. Το κοινό της πόλης μας – και όχι μόνο – ανταποκρίθηκε και παρακολούθησε τις εισηγήσεις των ομιλητών αλλά και συμμετείχε ενεργά με ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις στις εργασίες του συνεδρίου.
Ένα συνέδριο που δεν είχε να ζηλέψει τίποτα από άλλα που πραγματοποιούνται σε μεγάλα αστικά κέντρα. Ωστόσο, το μεγάλο κέρδος από το εγχείρημα αυτό ήταν διττό και το στοιχειοθετώ. Ο Μουσικοφιλολογικός Σύλλογος Άρτης «Ο ΣΚΟΥΦΑΣ» κατάφερε κατά την γνώμη μου να κάνει κάτι πολύ σημαντικό, που πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε και να το λάβουμε όλοι υπόψη μας. Κάτω από την σκέπη του συγκέντρωσε όλες τις δυνάμεις του τόπου και όχι μόνο, για ένα κοινό σκοπό, την αναζήτηση της ιστορικής αλήθειας, την προώθηση του πολιτισμού, αλλά και την διαφήμιση της πόλης μας, της Άρτας, σε πανελλαδικό επίπεδο αλλά και στο εξωτερικό. Είναι γεγονός ότι για να πραγματοποιηθεί το συνέδριο χρειάστηκε πολύμηνη προετοιμασία, συνεργασία του Συλλόγου με πάρα πολλούς φορείς, με εξειδικευμένους επαγγελματίες σε διάφορους κλάδους και πολύ μεγάλη διάθεση προσφοράς.
Παραθέτω τους φορείς που εμπλέκονται στην πραγματοποίηση του εγχειρήματος αυτού, που κατά την γνώμη μου είναι από τις λίγες φορές που έχει συμβεί στην πόλη μας. Η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, ο Δήμος Αρταίων, η Ιερά Μητρόπολη Άρτας, το Επιμελητήριο Άρτας, το Μουσικό σχολείο Άρτας, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ιδιωτικές επιχειρήσεις ως χορηγοί του συνεδρίου, όλα τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας με εκτενείς αναφορές, το «Βήμα της Κυριακής» ως χορηγός επικοινωνίας, ο «Ελεύθερος Τύπος» με αφιέρωμα στο συνέδριο. Παρεμπιπτόντως, πότε άλλοτε στο παρελθόν εφημερίδες Αθηναϊκού Τύπου έγιναν χορηγοί επικοινωνίας μιας εκδήλωσης στην πόλη μας με ολόκληρες σελίδες στα φύλλα τους όχι μόνο μια φορά αλλά σε συνεχόμενες Κυριακές ή έκαναν αφιέρωμα για μια δράση που θα γινόταν στην περιοχή μας; Όλα αυτά αποδεικνύουν περίτρανα ότι κάτι σημαντικό έγινε με την συνένωση τόσων φορέων υπό την εποπτεία του Συλλόγου «Ο ΣΚΟΥΦΑΣ» με αποτέλεσμα την βέλτιστη διεξαγωγή του συνεδρίου.
Το έτερον του διττού κέρδους είναι ότι η πόλη μας με «γεγωνυία τη φωνή» προς όλους, δήλωσε παρόν στα πολιτιστικά δρώμενα και ειρήσθω εν παρόδω διαφήμισε την πολιτιστική της κληρονομιά και την ιστορία της. Όλοι αυτοί οι εκλεκτοί εισηγητές που ήρθαν στην πόλη μας με την επιστημονική τους ιδιότητα, με αποκορύφωμα τον πρώην πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κύριο Προκόπη Παυλόπουλο, θα είναι οι διαφημιστές της πόλης μας. Συνεπώς, είναι απόλυτα φυσιολογικό αυτό όταν από την υποδοχή του, την φιλοξενία του, την ξενάγησή του στα μνημεία της πόλης, την συμμετοχή του σε ένα οργανωμένο συνέδριο μένει κάποιος απόλυτα ικανοποιημένος, θα είναι και κοινωνός της πολιτιστικής ταυτότητας της περιοχής μας.
Εμείς οι Αρτινοί και το αναφέρω με υπερηφάνεια, ξέρουμε τι θα πει φιλοξενία και αδιαμφισβήτητο παράδειγμα ο κύριος Άλκης Μιχάλης που άνοιξε διάπλατα με μεγάλη χαρά και προθυμία το Αρχοντικό του, μετά από πρόταση του Συλλόγου για να υποδεχθεί τον πρώην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας .
Από το Πανελλήνιο, λοιπόν, αυτό συνέδριο είναι πασίδηλο ότι ο πολιτισμός και η πολιτισμική κληρονομιά της περιοχής έχει την δύναμη να ανυψώσει την πόλη μας, έχουμε τις δυνάμεις και τις γνώσεις εκ των ενώντων να το πράξουμε και σε εμάς εναπόκειται να συνεργαστούμε για το πετύχουμε.
* Ο Βασίλης Κατσώτης
είναι χημικός – ιστορικός

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ