Η έρευνα των Γερμανών αρχαιολόγων αφορμή για την αποψίλωση του αρχαιολογικού χώρου

Της Ρούλας Χρήστου

Ήρθαν στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο αρχαίο Όρραον για να μελετήσουν τον φωτισμό των αρχαίων οικημάτων και αναγκάστηκαν να κάνουν εργασίες αποψίλωσης σαν τους αλλοδαπούς εργάτες υπαίθρου.


Ο λόγος για τους επιστήμονες αρχαιολόγους- αρχιτέκτονες του Γερμανικού πανεπιστημίου Technische Universitat Darmstadt. Είναι η Claudia Machler και ο Andreas Noback. Για πρώτη φορά ήρθαν πέρυσι στην περιοχή μας, όταν το Μολλοσικό Όρραον μεταξύ των χωριών Αμμοτόπου, Γυμνοτόπου, Γοργομύλου, επιλέχθηκε απ΄όλη την Ελλάδα λόγω των καλύτερα διατηρημένων αρχαίων κτισμάτων του.
Γνώριζαν το Όρραον από παλιές αποτυπώσεις. Η πυκνή βλάστηση που σκέπαζε τον αρχαιολογικό χώρο ήταν μια ψυχρολουσία γι΄αυτούς. Άρχισαν από μόνοι τους τις εργασίες αρχαιολογικού καθαρισμού των κτιρίων ώσπου κινητοποιήθηκε και η οικεία Εφορεία Αρχαιοτήτων, μετά από παρέμβαση ανθρώπων του Δήμου Ζηρού προς την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας για την έγκριση κονδυλίου 20.000. Με το ποσό αυτό έγινε την Άνοιξη αποψίλωση μέρους του αρχαιολογικού χώρου. Έτσι, μελετήθηκε το μοναδικό στον ελλαδικό χώρο από εκείνη την εποχή, σωζόμενο, διώροφο σπίτι Α. Έγιναν αποτυπώσεις και αναπαραστάσεις με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας για να έρθει η σειρά των οικιών Β και Γ πριν λίγες ημέρες.
Νέα ψυχρολουσία περίμενε και πάλι τους Γερμανούς επιστήμονες αφού ερχόμενοι από την Ιταλία να συνεχίσουν εδώ την έρευνά τους, βρήκαν τα κομμένα πουρνάρια μέσα στα κτίρια, με τα χόρτα να έχουν ψηλώσει πάνω απ΄ αυτά και να κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την απομάκρυνσή τους. Πιθανότατα λόγω κακού προγραμματισμού μεταξύ αρχαιολογίας, εργολάβου και Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας που χρηματοδοτεί τον καθαρισμό του κάστρου.
Έτσι, η Κλαούντια κι ο Ανδρέας, άρχισαν πάλι να απομακρύνουν κομμένα ξερά κλαδιά και να κόβουν ασφάκες με τα χέρια. Τρεις ημέρες μετά, τους συνέδραμε και ο Συμεών Γεσαφίδης ως φίλος τους που αξιοποίησε την περίοδο διακοπών του από την Διεύθυνση Αναστηλώσεων του υπουργείου Πολιτισμού. Ανέλαβε στη συνέχεια και ο εργολάβος του έργου, όμως οι Γερμανοί αρχαιολόγοι δεν άφηναν το χρόνο να κυλήσει αναξιοποίητος.
Τα ξερά κλαδιά δεν μπορούν να καταστραφούν πριν τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου και η Αρχαιολογία δεν ήταν ενήμερη για τον χρόνο επανόδου των ξένων ερευνητών ώστε να απομακρύνει έγκαιρα τα κλαδιά, όπως μας διευκρίνισε η προϊσταμένη της αρχαιολογικής υπηρεσίας Ανθή Αγγέλη.
Σημασία πάντως έχει ότι Γερμανοί επιστήμονες βρίσκουν ενδιαφέρον σε μνημεία της χώρας μας που το δικό μας κράτος δεν μπορεί να συντηρήσει σε αξιοπρεπή επίπεδα. Όσο υπήρχε κτηνοτροφία στα χωριά του Ξηροβουνίου, ο αρχαιολογικός χώρος διατηρούνταν καθαρός από βλάστηση. Τώρα η πολιτεία αδυνατεί να καθαρίζει θάμνους και χόρτα με την απαιτούμενη συχνότητα, με αποτέλεσμα να επιταχύνεται η φθορά και η απαξίωση των απομεινάντων αρχαιολογικών μνημείων.
Η ερευνητική εργασία, ωστόσο, του Γερμανικού Πανεπιστημίου ισοδυναμεί με ανέλπιστο δώρο για τη συγκεκριμένη περιοχή και την φήμη του ίδιου του μνημείου, οπότε κάθε διευκόλυνση προς τους ερευνητές αρχαιολόγους θα πρέπει να παρέχεται αγόγγυστα από τον οποιοδήποτε. Ιδιώτη ή εκπρόσωπο θεσμικού φορέα.
Οι Γερμανοί αρχαιολόγοι και αρχιτέκτονες ήρθαν να μελετήσουν το φως στο Όρραον και τελικά έφεραν οι ίδιοι το φως στα απομεινάρια του αφού έγιναν αφορμή για την αποψίλωση που χώρου μετά 20 χρόνια!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ