Παρέμβαση για την κακοποίηση που είχε ως αποτέλεσμα την ευθανασία στο γαϊδουράκι στο χωριό Γραμμένο των Ιωαννίνων ώστε να γλιτώσει από τους αφόρητους πόνους, κάνει ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος – Παράρτημα Ηπείρου.


Σημειώνει: «Στις 28 Αυγούστου του 2022 καταγγέλθηκε ο βασανισμός ζώου σε περιοχή του Δήμου Ζίτσας και όλοι είδαμε σκληρές σκηνές βίας και κακοποίησης στα ΜΜΕ και στο διαδίκτυο. Με αφορμή αυτό το θλιβερό γεγονός και τώρα που ο “τηλεοπτικός θόρυβος” κοπάζει ας επιτραπεί στον Σύλλογό μας μια παρέμβαση.
Η κακοποίηση ζώων είναι ένα φαινόμενο που απασχολεί την επιστημονική μας κοινότητα, η οποία παρεμβαίνει συχνά προκειμένου να διασφαλίσει τα δικαιώματα των ζώων και την ευζωία τους αλλά και να επισημάνει πως οι θύτες τέτοιων περιστατικών αποτελούν κίνδυνο για το σύνολο της κοινωνίας.
Πριν τέσσερα χρόνια (Φεβρουάριος 2018) το Παράρτημα του Συλλόγου μας σε συνεργασία με το ΓΕΩΤΕΕ οργάνωσαν ημερίδα με θέμα την κακοποίηση των ζώων όπου επιστήμονες μίλησαν για την κτηνιατροδικαστική, για το ψυχολογικό προφίλ των δραστών, για την συνεχώς αυξανόμενη τάση του φαινομένου, για την κατάσταση των δομών της περιοχής κλπ.
Στην ημερίδα προσκλήθηκαν συνάδελφοι αλλά και η Περιφέρεια, οι Δήμοι και οι βουλευτές της Ηπείρου, αρμόδιες διωκτικές υπηρεσίες, οργανώσεις και άλλοι. Εκτός του μεγάλου αριθμού των συναδέλφων κτηνιάτρων (δημόσιων και ιδιωτών) που παρακολούθησαν την ημερίδα, μας τίμησαν (απ’ όσο θυμόμαστε) με την παρουσία τους ελάχιστοι αυτοδιοικητικοί, ενώ μόνο δύο δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Ιωαννιτών έκαναν και παρέμβαση.
Πριν ένα χρόνο η κυβέρνηση διαφήμισε τον καινούργιο (αναπαλαιωμένο) νόμο για τα δικαιώματα των ζώων. Και τότε οι κτηνίατροι συμμετείχαμε στην δημόσια διαβούλευση (ως ΠΚΣ, ΠΕΚΔΥ, ΓΕΩΤΕΕ), τονίζοντας πως είναι ένας νόμος που: Διαλύει τις κτηνιατρικές υπηρεσίες (κομμάτι των υπηρεσιών φεύγει από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και πηγαίνει στο υπουργείο Εσωτερικών). Εστιάζει στον σκύλο, αγνοώντας σχεδόν τα άλλα ζώα. Φαίνεται να ενδιαφέρεται μόνο για το ποιος θα διαχειρίζεται τα κονδύλια των δημοτικών καταφυγίων. Επιδιώκει μόνο την τιμωρία χωρίς να προάγει την εκπαίδευση και άλλα.
Παρά τις αντιδράσεις ο νόμος ψηφίστηκε και σιγά – σιγά θα αρχίσουμε να βλέπουμε τις συνέπειες της εφαρμογής του και τις ανακολουθίες που αυτός περιέχει. Σήμερα ο πρωτοφανής βασανισμός του γαϊδουριού έφερε στο προσκήνιο με τον πιο βίαιο τρόπο το θέμα της κακοποίησης των ζωών. Ως επιστημονικός Σύλλογος φροντίσαμε να ενημερωθούμε από συναδέλφους κτηνιάτρους που χειρίστηκαν το περιστατικό έχοντας εκ των προτέρων την βεβαιότητα πως οι συνάδελφοι (δημόσιοι λειτουργοί αλλά και ιδιώτες) θα είχαν πράξει σύμφωνα με την κτηνιατρική δεοντολογία και τις αρχές της επιστήμης.
Ως παράρτημα του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, γνωρίζουμε πως τα μέλη μας είναι καθημερινά παρόντα στις μάχες για την διασφάλιση της υγείας και των δικαιωμάτων των ζώων, την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας και την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά επιλέγουν να απουσιάζουν από “τηλε-επιστημονικές διαλέξεις” και “τηλε-δίκες”.
Ως επιστήμονες, τα μέλη μας, γνωρίζουν πως η γνώση κατακτιέται μέσα από σκληρή και μοναχική δουλειά, η προσφορά στο κοινωνικό σύνολο είναι μια σιωπηλή και συνεχής προσπάθεια και η αγάπη και ο σεβασμός προς τα ζώα όπως και προς το περιβάλλον και την κοινωνία δεν επιβάλλεται μόνο νομοθετικά αλλά καλλιεργείται ως παιδεία. Ας στρέψουμε, λοιπόν, το βλέμμα μας και το ενδιαφέρον μας και σ’ αυτή!».

Για το ΔΣ υπογράφουν ο πρόεδρος Ιωάννης
Καρακούσης και η γραμματέας Ηλιάνα Τσολιού

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ