Μαύρα είναι φέτος τα μαντάτα για τα ακτινίδια (και) της Άρτας, καθώς προβλέπεται ότι θα «χτυπηθούν» σκληρά κυρίως λόγω της ενεργειακής κρίσης, αναγκάζοντας την Διεπαγγελματική του προϊόντος, πρόεδρος της οποίας είναι ο Χρήστος Κολιός, να αποστείλει επιστολή στον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων με την οποία ζητά έμπρακτη στήριξη και ενίσχυση.


Το πλήγμα που θα δεχτούν επηρεάζει άμεσα ολόκληρο τον κύκλο που ξεκινά από την παραγωγή και φτάνει έως την διακίνηση εκτός συνόρων της Ελλάδας. Οι παραγωγοί θα δουν για παράδειγμα την τιμή να πέφτει δραματικά σε σχέση με πέρυσι όταν έφτασαν να πωλούνται ακόμα και πάνω από ένα ευρώ. «Θα θεωρηθεί μεγάλη επιτυχία» μάς ανέφερε τοπικός εξαγωγέας «αν διαμορφωθεί γύρω στα 60 λεπτά» με τον ίδιο να εκτιμά ότι θα πέσει πιο κάτω. Κι όλα αυτά την στιγμή που σύμφωνα με την Διεπαγγελματική Ακτινιδίων το κόστος της πρωτογενούς παραγωγής έχει αυξηθεί τουλάχιστον 40% σε σχέση με πέρυσι.
Ταυτόχρονα επισείεται ο κίνδυνος μέρος της παραγωγής να παραμείνει αδιάθετη, γεγονός που οφείλεται στην χαμηλότερη ζήτηση από προηγούμενα χρόνια όπως και την έλλειψη εργατών γης. «Οι εργάτες γης» σημειώνει χαρακτηριστικά στην επιστολή της η Διεπαγγελ- ματική «είναι δυσεύρετοι, έπεται μια δύσκολη συγκομιδή και οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση, αφού αντιλαμβάνονται ότι φέτος το προϊόν τους κινδυνεύει να μείνει αδιάθετο».
Χαριστική βολή από ενέργεια
Σοβαρό, εν τω μεταξύ, είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Ομάδες Παραγωγών, οι Σύλλογοι αλλά και οι ιδιώτες που διατηρούν υποδομές για την αποθήκευση σε ψυκτικούς θαλάμους.
Απ’ ότι μας μεταφέρεται αυτό το διάστημα σε ψυκτικούς θαλάμους οδηγούνται στην Άρτα ακτινίδια σε αναλογία ένα προς πέντε. Δηλαδή αν η συνολική παραγωγή στο νομό ανέρχεται σε 50.000 τόνους, οι 10.000 αγοράζονται από τους ντόπιους αγρότες με σκο- πό να συντηρηθούν στα ψυγεία ώστε να πουληθούν αργότερα και πάντως σε διάρκεια έως έξι μήνες με την προοπτική να πολλαπλασιαστεί το κέρδος.
Απ’ ότι φαίνεται, ωστόσο, κάτι τέτοιο φέτος συναντά υψηλό βαθμό δυσκολίας λόγω της εκτόξευσης του κόστους αποθήκευσης. Η Διεπαγγελματική Ακτινιδίων κάνει λόγο για τιμή δεκαπλάσια συγκριτικά με την περίοδο 2020 – 2021 εξαιτίας της ιλιγγιώδους αύξησης του ηλεκτρικού ρεύματος. «Από 0,02 λεπτά το κιλό ανά μήνα αποθήκευσης – επισημαίνει – φτάνει σήμερα στα 0,22 λεπτά το κιλό ανά μήνα αποθήκευσης» προσθέτοντας: «Το ακτινίδιο είναι φρούτο με εμπορική περίοδο έξι μηνών που πρέπει να διατηρηθεί στο ψυγείο». Και το πλέον συγκλονιστικό από την ίδια: «Αυτή τη στιγμή με βάση το κόστος της ενέργειας αδυνατούμε να αποθηκεύσουμε το προϊόν».
Δεν αγοράζουν φρούτα…
Η αλήθεια είναι ότι τα προηγούμενα χρόνια παρατηρήθηκε μια έντονη στροφή στην καλλιέργεια ακτινιδίου σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και βεβαίως πολύ περισσότερο στην Άρτα, καθώς διαβλέπονταν ευοίωνες προοπτικές τόσο ως προς την διάθεση όσο και ως προς τις τιμές.
Στην επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, η Διεπαγγελματική αναφέρει ότι «η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι η δεύτερη σε πα- ραγωγή χώρα παγκοσμίως στο ακτινίδιο, με έναν όγκο που φέτος θα αγγίξει τους 350.000 τόνους και σε βάθος πενταετίας θα ξεπεράσει τους 700.000 τόνους».
Ταυτόχρονα, όμως, τονίζει ότι «την κατάσταση επιβαρύνει η μείωση της κατανάλωσης στα φρούτα, η οποία παγκοσμίως ξεπερνά το 35%», ενώ στην ζοφερή εικόνα που δημιουργείται προσθέτει την αύξηση των μεταφορικών και των υλικών συσκευασίας. «Κινδυνεύουμε άμεσα να μην είμαστε πια βιώσιμοι, να μη μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στο παγκόσμιο εμπόριο, αφήνοντας στους άμεσα ανταγωνιστές μας (Ιταλούς, Ισπανούς, Γάλλους) την εμπορία των ακτινιδίων», προσθέτει.
Εν μέσω αυτού του ταραγμένου κλίματος αλλά και της αβεβαιότητας που επικρατεί μεταξύ των λαών της Ευρώπης είναι πολύ δύσκολο για τις εξαγωγές να κινηθούν ομαλά, επομένως δυσχεραίνει συνάμα τις κινήσεις και των εμπόρων – εξαγωγέων.
Σε κάτι λιγότερο από ένα μήνα ξεκινά η συγκομιδή των ακτινιδίων χωρίς να έχει διαμορφωθεί επίσημα μια τιμή για την αγορά του, επιτείνοντας έτσι την αγωνία των παραγωγών που βλέπουν ότι η φετινή σε καμία περίπτωση δεν μοιάζει με τις προηγούμενες χρονιές. Κάτι που αποτελεί ένα επιπλέον καμπανάκι.
Χάνονται θέσεις εργασίας
Ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Ακτινιδίων Ελλάδας Χρήστος Κολιός που δραστηριοποιείται στην Άρτα σ’ αυτόν τον τομέα, σε δήλωσή του προς τον «Τ» μιλά για πολλά σύν- νεφα της φετινής παραγωγικής χρονιάς.
Οι επιπτώσεις δεν αγγίζουν μόνο τους παραγωγούς και όσους διατηρούν υποδομές για την εμπορία του προϊόντος. Το ίδιο σοβαρές είναι και για τους εργαζόμενους καθώς ο κύκλος περικλείει πολλές θέσεις. Η Διεπαγγελματική γίνεται ως προς αυτό περισσότερο σαφής, υπογραμμίζοντας: «Απαιτούνται επτά ημερομίσθια ανά τόνο συσκευασμένου ακτινιδίου (ένα ημερομίσθιο ανά τόνο για την συσκευασία και έξι ημερομίσθια ανά τόνο για την παραγωγή του στον αγρό). Αν συνυπολογιστούν οι άνθρωποι που εργάζονται στην παραγωγή υλικών συσκευασίας καθώς και στον κλάδο των μεταφορών, εύκολα μπορεί κανείς να συμπεράνει τη σημασία του κλάδου για την Ελληνική οικονομία».
Τι ζητά
Με την επιστολή της στην πολιτική ηγεσία της χώρας η Διεπαγγελματική ζητά κίνητρα με γενναίες επιδοτήσεις της τάξεως του 80% έως 85% σε επιχειρήσεις και παραγωγούς για να στραφούν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για ίδια χρήση, αποκτώντας ενεργειακή αυτονομία. «Σε περίπτωση που το δίκτυο σε κάποιες περιοχές της χώρας δεν μπορεί να αντα- πεξέλθει – τονίζεται – μπορούν να χρησιμοποιηθούν μπαταρίες».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ