Από την εμφάνιση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το περασμένο Σάββατο αποκομίσαμε πολλά θετικά για το μέλλον σε μια ιδιαίτερα δύσκολη και ευμετάβλητη περίοδο. Μια εποχή ανακατατάξεων κατά την οποία όλοι μας αναζητούμε στήριξη και αναμένουμε λύσεις σ’ ένα περιβάλλον πολλαπλών κρίσεων.


Και όμως η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη δικαιώνει τις προσδοκίες όλων μας, καθώς η Πολιτεία με τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ από το βήμα της ΔΕΘ μάς γεμίζει αισιοδοξία για τα μελλούμενα. Η Ελλάδα σταδιακά γίνεται – και αυτό φαίνεται καθαρά από τις ενέργειες της παρούσας κυβέρνησης της ΝΔ – μια πιο δίκαιη χώρα με περισσότερες ευκαιρίες, πόρους και δυνατότητες προς τους νέους και τις νέες Ελληνίδες, ώστε να μπορούν να ζήσουν και να δημιουργήσουν στην πατρίδα μας.
Αρκεί κανείς να δει ψύχραιμα τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού προ ημερών και να θυμηθεί και τις πολιτικές που εφάρμοσε η παρούσα κυβέρνηση στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τους νέους. Φέτος έρχεται να συμπληρώσει αυτό το Σχέδιο ένα ειδικό πρόγραμμα για την απόκτηση ή τη μίσθωση φθηνής στέγης από νέους έως 39 ετών, ύψους 1,8 δις ευρώ.
Οι σημαντικότερες πολιτικές αυτού του σχεδίου -που θα εμπλουτίζεται συνεχώς- είναι οι εξής: Α) Φθηνότερη φοιτητική στέγη με αύξηση φοιτητικού επιδόματος συν 5 νέες φοιτητικές εστίες. Β) Φθηνότερη αγορά κατοικίας με συγχρηματοδοτούμενα στεγαστικά δάνεια που εξασφαλίζουν σχεδόν μηδενικό επιτόκιο και μηνιαία δόση κάτω από 300 ευρώ. Γ) Αύξηση ιδιοκατοίκησης με ειδικό πρόγραμμα «Εξοικονομώ – ανακαινίζω παλιά διαμερίσματα» για νέους. Δ) Κίνητρα και ενισχύσεις σε ιδιώτες για ανακαίνιση και φθηνότερη μακροχρόνια μίσθωση κλειστών ιδιωτικών διαμερισμάτων με το πρόγραμμα «ανακαινίζω -μισθώνω». Ε) Νέο κρατικό πρόγραμμα «Εστ-ία» για μίσθωση (ή/και ανακαίνιση) και διάθεση ιδιωτικών ακινήτων σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. ΣΤ) Κατασκευή νέων κατοικιών για φθηνή στέγη με θέσπιση νέου τύπου «κοινωνικής αντιπαροχής» για διάθεση αδρανών δημοσίων ακινήτων σε κατασκευαστές και μίσθωση 50% των νέων κατοικιών με φθηνό μίσθωμα.
Είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον και αυτό έχει μεγάλη σημασία εάν εστιάσει κανείς περισσότερο και στα μέτρα που αφορούν τη νέα γενιά. Εξάλλου, η οικονομία «τρέχει» καλύτερα τόσο με μόνιμο όσο και με μη μόνιμο τρόπο, καταγράφοντας υψηλότερη ανάπτυξη και μεγαλύτερο δημοσιονομικό περιθώριο, καθώς και καλύτερη εκτέλεση του προϋπολογισμού με αυξημένα έσοδα λόγω της ακρίβειας. Όμως παράλληλα με τον δημοσιονομικό χώρο αυξάνονται και οι ανάγκες και το συνολικό πακέτο στήριξης θα υπερβεί «κατά πολλά δισεκατομμύρια» τα 10 δις ευρώ, με το 80% να αποτελεί επιδοτήσεις για ρεύμα και φυσικό αέριο.
Όσον αφορά την προέλευση των κονδυλίων, το 1/3 προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό ενώ τα υπόλοιπα 2/3 από τα υπερκέρδη των επιχειρήσεων ενέργειας. Η βοήθεια έχει κατευθυνθεί με ποσοστό 65% – 35% προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά αντίστοιχα, ενώ οι παρεμβάσεις διαιρούνται σε μόνιμες (κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης, μόνιμες αυξήσεις συντάξεων) και μη μόνιμα (στοχευμένη βοήθεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις).
Υπάρχουν στοιχεία που μας ενισχύουν την αισιοδοξία, όπως η υψηλή ανάπτυξη, η συρρίκνωση της ανεργίας, η αύξηση του κατώτατου μισθού (νέα αύξηση το 2023), καθώς και η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής, ενώ ουδείς πρέπει να ξεχνά τις τουριστικές εισπρά- ξεις που έχουν φτάσει στο 95% του 2019.
Η παρούσα κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι στο πεδίο της μάχης τα καταφέρνει. Αρκεί κανείς να θυμηθεί ότι την τελευταία τριετία οι επιχειρήσεις έχουν βοηθηθεί σημαντικά από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και τώρα, με βάση και όσα είπε ο Πρωθυπουργός θα ενισχυθούν και οι συνταξιούχοι, καθώς και οι δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ επειδή είμαστε και αγροτικός νομός να τονίσουμε και την εξαγγελία του πρωθυπουργού ότι θα καταβληθεί επιδότηση στους αγρότες 60 εκατ. ευρώ ως άμυνα στο κόστος των λιπασμάτων και 50.000 κτηνοτρόφοι θα λάβουν 89 εκατ ευρώ για να αντιμετωπίσουν αυξημένες τιμές στις ζωοτροφές.
Είναι όλα τέλεια και δεν υπάρχουν προβλήματα; Προφανώς και όχι. Όμως αυτά τα στοιχεία, αν και δεν αρκούν για να διασφαλίσουν ότι η Ελλάδα θα βγει αλώβητη από την κρίση, αποτελούν «ισχυρές γραμμές άμυνας». Το σίγουρο όμως είναι ότι πλέον υπάρχει πλήρης εφαρμογή του Σχεδίου, θα το ονόμαζα, «Δίκαιη Ελλάδα για όλους» ως συνέχεια του συνθήματος του συνεδρίου της ΝΔ, «δίπλα στους πολίτες». Και αυτό το αποδεικνύει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη καθημερινά.
* Ο Ντίνος Παπαδημητρίου είναι
πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας Άρτας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ