Πολλή συγκίνηση κρύβει μέσα του κάθε χρόνο ο μήνας Σεπτέμβρης για τα πρωτάκια του δημοτικού σχολείου. Ένα μείγμα προσμονής και αγωνίας ξεσηκώνει γονείς και παιδιά. Το άγνωστο στις παιδικές ψυχές προκαλεί πρωτόγνωρα ισχυρά συναισθήματα και τα τυλίγει με μια περίεργη μοναξιά στην καινούργια τους ζωή εκτός σπιτιού.


«Κάθε αρχή και δύσκολη», μονολογεί η μητέρα, για να ηρεμήσει η ίδια και να διατηρήσει τον αυτοέλεγχο. Είναι υποχρεωμένη από τη θέση της να δείξει ψύχραιμη και να συμπαρασταθεί στο βλαστάρι της. Αναλογίζεται το δικό της ξεκίνημα και θυμάται εκείνη την αγωνιώδη αίσθηση μπροστά από ένα επιβλητικό κτίριο. Το παιδί σε κάθε περίπτωση πρέπει να νιώσει ασφάλεια, να εισπράξει αγάπη για να είναι ανώδυνη η ένταξη στο καινούργιο σχολικό περιβάλλον.
Κοριτσάκια και αγοράκια θα βιώσουν έντονα μια αμηχανία, και σ’ αυτή τη νέα αναγκαστική συνύπαρξη το κάθε παιδί θα έχει διαφορετική αντίδραση. Όλα καινούργια. Εικόνες, λέξεις, πρόσωπα, εμπειρίες, συναισθήματα θα «γράψουν» στον μέσα κόσμο τους. Έφτασε η ώρα που το παιδί θα μάθει ότι ο δάσκαλος δεν είναι σαν τον πατέρα του, οι συμμαθητές του δεν είναι σαν τα αδέλφια του και η θέση του στην τάξη δεν είναι η ίδια όπως είναι στην οικογένεια. Κι ο εκπαιδευτικός έχει βαθύτατη υποχρέωση να κάνει τα πάντα για να γοητεύσει το παιδί, να το αγκαλιάσει και να του μεταδώσει τη γνώση και την παιδεία.
Η καλή γονεϊκή φροντίδα από το σπίτι είναι προϋπόθεση για να κουβαλά το παιδί μια γερή και ασφαλή συναισθηματική βάση μέσα του. Μπορεί να κλάψει και μπορεί να δηλώσει άρνηση τις πρώτες μέρες, με απώτερο σκοπό να επιστρέψει στην ασφάλεια της βάσης του, γιατί είναι εκρηκτικά τα συναισθήματα που το πλημμυρίζουν.
Οι παιδοψυχολόγοι συμβουλεύουν ότι το άγουρο νιάτο δε θέλει βιαστικές παρηγοριές κι ούτε πρόχειρες διαβεβαιώσεις ότι όλα θα πάνε καλά, γιατί τις στιγμές αυτές τις βιώνει με σκληρό τρόπο. Του φτάνει να νιώσει ότι αυτοί που χρειάζεται και τους έχει ανάγκη θα είναι πάντα δίπλα του και η σκέψη τους θα το ακολουθεί στο άγνωστο ταξίδι που μόλις ξεκίνησε. Οι στερεότυπες ευχές και οι προσφωνήσεις από διάφορους «επισήμους» με την έναρξη της σχολικής περιόδου μπορεί και να μην ωφελούν. Τα παιδιά, ενδεχομένως, θα κρατήσουν μόνο τις «ψιχάλες» από το αγιασμένο νε- ρό του ιερέα.
Από τον «Ταχυδρόμο» θερμές ευχές για καλό ξεκίνημα, πρόοδο τόσο στα πρωτάκια όσο και στους μαθητές των άλλων τάξεων. Τους γονείς και τους δασκάλους τούς περιμένει μια σκληρή χρονιά και θα πρέπει να αντέξουν στις πολύ δύσκολες σημερινές οικονομικές συνθήκες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ