Είναι πάρα πολύ μεγάλο το κενό που δημιουργείται στο νοσοκομείο Άρτας από την αφαίρεση της θέσης ιατροδικαστή, καθώς ο έως τώρα Γιώργος Σιώζος σε σχετική προκήρυξη έγινε μόνιμος και τοποθετήθηκε στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πατρών.


Από το 2016 όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του στο νοσηλευτικό μας ίδρυμα παρείχε τις πολύτιμες υπηρεσίες με σύμβαση που ανανεώνονταν, όμως αυτό συνιστούσε αβεβαιότητα και ανασφάλεια για τον ίδιο, οπότε έπραξε αυτό που θα έπραττε ο καθένας. Πήρε μέρος στην προκήρυξη θέσεων για μόνιμο διορισμό, η υποψηφιότητά του κρίθηκε ευμενώς και τουλάχιστον απαλλάχθηκε από το λαϊκώς λεχθέν «σήμερα είμαι, αύριο δεν είμαι…».
Με καταγωγή από τα Ιωάννινα, ο Γιώργος Σιώζος δήλωσε στην εφημερίδα μας πως αν στο νοσοκομείο Άρτας δημιουργηθεί οργανική θέση και τα φέρουν έτσι οι εξελίξεις ώστε να επανέλθει, θα δεχτεί να το κάνει με μεγάλη χαρά: «Εννοείται» ήταν η λέξη που μετήλθε όταν τον ρωτήσαμε σχετικά.
Σύμφωνα με τα όσα πληροφορούμαστε, η διοίκηση του νοσοκομείου Άρτας έκανε γνωστή στους υψηλά ιστάμενους την αναγκαιότητα ύπαρξης ιατροδικαστή, ψάχνοντας τρόπους για επαναφορά του Γιώργου Σιώζου χωρίς βεβαίως να διαταραχθεί η μονιμότητα που απέκτησε. Ποιό είναι το ακριβές περιεχόμενο των συνομιλιών δεν μάς έχει αποκαλυφθεί, εικάζουμε, ωστόσο, ότι η συζήτηση ενδεχομένως να περιστρέφεται σε ενδεχόμενη απόσ- πασή του.
Προκειμένου να αναδειχθεί η προσφορά του μέσω της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου, την οποία οργάνωσε ο ίδιος και λειτούργησε άψογα έως 31 Αυγούστου 2022, αλλά και να καταδειχθεί η αναγκαιότητα διατήρησης της θέσης, ο «Τ» εξασφάλισε τα στοιχεία εκείνα που επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές.
Ο Γ. Σιώζος τοποθετήθηκε Νοέμβριο του 2016, ξεκινώντας να «στήνει» το Ιατρείο προκειμένου να ελέγχει τα κλινικά περιστατικά και να προβαίνει σε νεκροτομές. Ταυτόχρονα άρχισαν οι διαδικασίες παρεμβάσεων στο νεκροτομείο και από τέσσερις δημιουργήθηκαν επιπλέον έξι ψυκτικοί θάλαμοι. Γνωρίζουμε καλά ότι κατά το πρώτο διάστημα τόσο με προσωπική του δαπάνη όσο και με την συνεισφορά φίλων αγοράστηκαν ιατρικά εργαλεία. Όσον αφορά την δημιουργία των επιπλέον ψυκτικών θαλάμων υπήρξε χορηγία και από Γραφεία Τελετών.
Τα σημειώνουμε όλα αυτά για να γίνει γνωστό ότι μερίμνησε έτσι ώστε η λειτουργία του Ιατρείου να ξεκινήσει πάραυτα. Διότι αν ακολουθούνταν διαδικασίες μέσω του δημοσίου για την προμήθεια υλικών, η καθυστέρηση θα ήταν βέβαιη.
Νοέμβριο, λοιπόν, τοποθετήθηκε και στις 23 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους διενήργησε την πρώτη νεκροτομή. Μέχρι τέλος εκείνου του έτους εξετάστηκαν επίσης 12 κλινικά περιστατικά. Από τους πλέον ειδικούς θεωρείται επίτευγμα ότι το Ιατρείο οργανώθηκε και λειτούργησε μέσα σ’ ένα μήνα.
Έτος 2017. Εξετάστηκαν 135 κλινικά περιστατικά και διενεργήθηκαν 62 νεκροτομές. Όταν αναφερόμαστε σε κλινικά περιστατικά, να διευκρινιστεί ότι πρόκειται για σωματικές βλάβες από τροχαία, από κακοποίηση, περιστατικά ξυλοδαρμών, ενδοοικογενειακής βίας, σεξουαλικής κακοποίησης γυναικών και ανηλίκων.
Έτος 2018. Εξετάστηκαν 167 κλινικά περιστατικά και διενεργήθηκαν 70 νεκροτομές.
Έτος 2019. Εξετάστηκαν 163 περιπτώσεις κλινικών περιστατικών και διενεργήθηκαν 61 νεκροτομές.
Έτος 2020. Εξετάστηκαν 150 περιπτώσεις κλινικών περιστατικών και διενεργήθηκαν 99 νεκροτομές.
Έτος 2021. Εξετάστηκαν 117 κλινικά περιστατικά (περίοδος covid-19) και διενεργήθηκαν 86 νεκροτομές.
Έτος 2022 έως τέλος Αυγούστου. Εξετάστηκαν 120 κλινικά περιστατικά και διενεργήθηκαν 73 νεκροτομές. Αυτή η χρονιά, εν τω μεταξύ, δείχνει αύξηση των ξυλοδαρμών και αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι παρατηρείται και στο φαινόμενο ενδοσχολικής βίας καθώς σημειώθηκαν έως τώρα τέσσερα έως πέντε περιστατικά.
Στα έξι χρόνια εξετάστηκαν 865 συνολικά κλινικά περιστατικά και διενεργήθηκαν 452 νεκροτομές. Κι όλα αυτά από έναν άνθρωπο! Τον ιατροδικαστή Γιώργο Σιώζο, ο οποίος όπως πληροφορούμαστε ποτέ δεν αρνήθηκε να προσφέρει τις υπηρεσίες του και σ’ άλλους τομείς λειτουργίας του νοσοκομείου. Αποδέχθηκε, φερ’ ειπείν, την θέση υπεύθυνου στο Εμβολιαστικό Κέντρο, εργασία που εν μέσω εκρήξεως της πανδημίας έκανε κάθε Τετάρτη και τα Σαββατοκύριακα. Ούτε επίσης είπε «όχι» όταν του ζητήθηκε να τοποθετηθεί ως γιατρός στην επιτροπή αναρρωτικών αδειών που αφορούσαν άμεσα Αστυνομία και Πυροσβεστική. Από την εδώ Αστυνομική Διεύθυνση τού είχε ζητηθεί, εξάλλου, να εξετάζει, να εγκρίνει ή να παραπέμπει περιπτώσεις που έπρεπε να εξεταστούν σε ανωτέρω βαθμό σε επιτροπές στην Αθήνα. Ποτέ δεν το αρνήθηκε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ