Του Βασίλη Παππά
ΔΕΝ είναι μόνο ότι το υπουργείο Υγείας και η 6η ΥΠΕ (Υγειονομική Περιφέρεια) έλαβαν την απόφαση να μεταθέσουν τον ιατροδικαστή Γιώργο Σιώζο από το νοσοκομείο Άρτας στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πατρών, η ενέργεια αυτή αποκαλύπτει συνάμα και την πολιτική με την οποία αντιμετωπίζονται «μικρότερα» νοσηλευτικά ιδρύματα, αλλά – ιδιαίτερα – την πολιτική συμπεριφορά έναντι του νομού μας.


Ο Γιώργος Σιώζος τοποθετήθηκε σ’ αυτή τη θέση το 2017 με διετή σύμβαση, η οποία έκτοτε ανανεώνονταν συνεχώς και η προσφορά του, κατά κοινή ομολογία, ήταν πάρα πολύ μεγάλη. Πρώτα και κύρια σταμάτησε η μεταφορά των αποδημησάντων εις Κύριον για νεκροψία – νεκροτομή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, γεγονός που συνιστούσε μεγίστη ταλαιπωρία (κυρίως ψυχική) για τις οικογένειες και τους συγγενείς, αλλά και οικονομικό κόστος.
Δεν ήταν επίσης λίγες οι περιπτώσεις που όταν απουσίαζε ιατροδικαστής στα Ιωάννινα η μεταφορά γίνονταν στην Πάτρα, ενώ δεν θα πρέπει να διαφεύγουν της προσοχής περιστατικά για τα οποία παρατηρούνταν ακόμα και ανεπίτρεπτες καθυστερήσεις όταν επιβάλλονταν να έρθει ιατροδικαστής από τα Ιωάννινα για αυτοψίες. Και δεν αντιμετωπίζονταν περιστατικά μόνο από την Άρτα αλλά απ’ όλη την ευρύτερη περιοχή. Επομένως, η θέση ιατροδικαστή στο νοσοκομείο Άρτας αποδείχθηκε κάτι παραπάνω από αναγκαία και χρήσιμη και ένεκα τούτου επιβαλλόμενη. Πολύ σωστά το είχε σκεφτεί ο τότε διοικητής Βασίλης Μπαλάσκας, οδοντίατρος.
Από τον Μάρτιο του 2017 πέρασαν έξι χρόνια και ενώ όλοι νομίζαμε ότι επήλθε οριστική λύση, εντελώς ξαφνικά έγινε γνωστό ότι ο ιατροδικαστής Γιώργος Σιώζος, που παρεμπιπτόντως είναι ένας σπουδαίος επιστήμονας, μετατίθεται στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πατρών. Όσοι γνώριζαν τα αποτελέσματα των προσφερόμενων υπηρεσιών συναισθάνονται καλύτερα απ’ όλους το κενό που δημιουργείται, ενώ ένας μεγάλος αριθμός πολιτών προβληματίζεται έντονα για την πολιτική ελαφρό- τητα με την οποία αντιμετωπίζεται τόσο το νοσοκομείο όσο και ο νομός.
Μα τόσοι ιατροδικαστές υπάρχουν στο ΕΣΥ, την Άρτα βρήκαν αλήθεια για να χτυπήσουν; Κι αν δεν είναι πολλοί, τί θα στοίχιζε στο κράτος μια επιπλέον πρόσληψη για να καλύψουν το κενό της Πάτρας; Απάντηση δεν περιμένουμε και δεν την περιμένουμε από τη στιγμή που ενώ διαπιστώνεται ένα «τσουνάμι» αυθαιρεσιών σε πολλά επίπεδα, επικρατεί ο… νόμος της σιωπής. Καλού κακού όμως, έτσι για την τιμή των όπλων, επειδή το θέμα είναι πολύ σοβαρό, ας υποβληθεί σχετική ερώτηση από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης του νομού μπας και δεήσουν να μας λύσουν την απορία!
Από την άλλη, όμως, υπάρχει κι άλλο ένα, εξίσου σοβαρό ερώτημα. Πώς επιτρέπουν οι εκπρόσωποι του τοπικού δημόσιου βίου να καθίσταται ο νομός μας ο εύκολος στόχος, επί του προκειμένου, της νυν κυβέρνησης και γιατί εμφανίζονται σαν τα «καλά παιδιά» που δεν θα διαμαρτυρηθούν ό,τι κι αν γίνει, όσο άσχημο κι αν είναι; Το λέμε διότι παρατηρούμε μια αφωνία, μια παράδοση των «όπλων», μια στάση παθητική, σάμπως όλα όσα μας αφορούν και αποτελούν κατάκτηση, είναι αναμενόμενα. Στο «ντούκου» κι αυτή, το δεχόμαστε αδιαμαρτύρητα; Γιατί; Υποτελείς της εκάστοτε εξουσίας θα καταστούμε;
Δεν είναι, ωστόσο, μόνο το τοπικό πολιτικό και αυτοδιοικητικό σώμα που μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν έβγαλε άχνα για την κατάργηση της θέσης ιατροδικαστή στο νοσοκομείο, αφωνία παρατηρείται και από τους εκπροσώπους διαφόρων φορέων, ακόμα και από τον Σύλλογο Εργαζομένων του νοσηλευτικού ιδρύματος και των Κέντρων Υγείας, όπως και από την τριμελή επιτροπή γιατρών. Αλλά ούτε, εξάλλου, και από τα τοπικά πολιτικά κόμματα είδαμε επίσης κάποια αντίδραση…
Να έχουν, εν τω μεταξύ, όλοι υπόψη ότι ήταν να μην αρχίσει το… ξήλωμα του πουλόβερ. Τώρα που ξεκίνησε ούτε τα μανίκια δεν θα μας αφήσουν, καθώς βλέπουν ότι δεν μιλάμε… Ο Γιώργος Σιώζος μετατέθηκε ήδη και από αύριο 1η Σεπτεμβρίου το νοσοκομείο Άρτας μένει χωρίς ιατροδικαστή, γυρίζοντάς το πολλά χρόνια πίσω. Αντί για μπροστά δηλαδή εμείς πάμε πίσω και Κύριος οίδε τι μας περιμένει ακόμα!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ