Με αναμόρφωση του προϋπολογισμού που ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμος Αρταίων ενέκρινε ποσό ύψους 100.000 ευρώ για την κατασκευή πτυσσόμενης κερκίδας στο ανοιχτό Θέατρο του Κάστρου ώστε να καταστεί ξανά λειτουργικό, αποτελώντας πόλο έλξης δημοτών και επισκεπτών στις εκδηλώσεις του καλοκαιριού.


Ο λόγος που δεν άνοιξε φέτος τις πύλες του είναι διότι πολλές από τις βάσεις της σημερινής κερκίδας αιωρούνται με αποτέλεσμα να μην παρέχουν καμιά ασφάλεια για τους θεατές, που όντως θα πρέπει να είναι το πρωταρχικό μέλημα για κάθε Δημοτική Αρχή. Η βλάβη επήλθε κυρίως από τις ανασκαφικές εργασίες της Εφορείας Αρχαιοτήτων στο πλαίσιο προγράμματος που όντως άλλαξε την όψη του χώρου.
Το φετινό καλοκαίρι θα περάσει δίχως την χρήση του εν λόγω Θεάτρου που όλα τα προηγούμενα χρόνια έδινε λύσεις στην διοργάνωση εκδηλώσεων. Άρα μιλάμε για χρήση το επόμενο, του 2023, υπό μια προϋπόθεση ωστόσο. Αν δηλαδή συναινέσει και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας (άραγε το θέμα θα φτάσει και στο υπουργείο Πολιτισμού;), στην οποία ο Δήμος απέστειλε σχετικό έγγραφο με το οποίο ζητά την «σύμφωνη γνώμη της για την προμήθεια και εγκατάσταση της νέας κερκίδας».
Η συναίνεση ζητείται διότι το Θέατρο του Κάστρου ανήκει στην αρμοδιότητά της, ελπίζοντας πως θα δοθεί το «πράσινο φως» καθώς γνωρίζει ότι δεν αποτελεί αίτημα μόνο του Δήμου αλλά και πάνδημη λαϊκή απαίτηση. Οι λόγοι έχουν εξηγηθεί πολλές φορές και κάθε επανάληψη νομίζουμε ότι είναι περιττή. Άλλωστε η χρήση ως υπαίθριου Θεάτρου είναι η μοναδική που διασυνδέει εμφατικά την τοπική κοινωνία με τον ιστορικό αυτό χώρο. Οι έντονες διαμαρτυρίες που ακόμα, έστω και σε υποβόσκουσα μορφή, εξακολουθούν να υπάρχουν από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι μπαίνουν «τίτλοι τέλους», αποτελεί απόδειξη για του λόγου το αληθές.
Άλλωστε αυτό προτάσσει με το έγγραφό του προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, ώστε να πείσει για την αναγκαιότητα κατασκευής των νέων πτυσσόμενων κερκίδων. «Το Κάστρο καθώς και το Θέατρο της Ακρόπολης, δύο από τα ωραιότερα και σημαντικότερα μνημεία – σημεία της περιοχής – τονίζει – μπορούν και πρέπει να αποτελούν λειτουργικό κομμάτι της ζωής μας και πόλο έλξης επισκεπτών. Κι αυτό προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και της ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».
«Οι χώροι πολιτισμού – προσθέτει ο δήμαρχος – πρέπει να είναι βιώσιμοι, ασφαλείς και ενταγμένοι στην καθημερινότητά μας. Στόχος μας είναι να μην υπάρξει άλλο καλοκαίρι χωρίς Θέατρο. Το Θεατράκι, το οποίο πρωτολειτούργησε το 1987 να “ζωντανέψει” ξανά και να είναι έτοιμο να φιλοξενήσει πολιτιστικές εκδηλώσεις το καλοκαίρι του 2023».
Καταλήγοντας ο δήμαρχος ζητά από την Εφορεία Αρχαιοτήτων να ληφθούν σοβαρά υπόψη όσα παραθέτει, τα οποία προφανώς συνυπογράφει το σύνολο της τοπικής κοινής γνώμης, με την παράκληση να δοθεί η σύμφωνη γνώμη της Υπηρεσίας, προκειμένου να προχωρήσει η προμήθεια και εγκατάσταση κερκίδας.
Επεξηγεί ταυτόχρονα ότι θα συνάδει με τον περιβάλλοντα χώρο, ενώ δεκτές θα είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, οι προτάσεις και υποδείξεις από πλευράς της Εφορείας, φέροντας όλα τα πιστοποιητικά ασφάλειας για την καταλληλότητα χρήσης του χώρου του Θέατρου, από θεατές.
Ανταποκρινόμενη στο αίτημα αυτό η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει ανακούφιση στον Αρτινό λαό, αποδεικνύοντας εν τοις πράγμασι ότι αφουγκράζεται τον παλμό της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ