«Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Κληρονομιά – Γέφυρα Κοράκου – Κοιλάδα Αχελώου» ήταν το θέμα της εκδήλωσης που διοργάνωσε το περασμένο Σάββατο στην Κοιλάδα του Αχελώου, δίπλα από τα απομεινάρια της ιστορικής Γέφυρας Κοράκου, η Πρωτοβουλία Πολιτών και Φορέων για την Προστασία και Ανάδειξη της Κοιλάδας και η Διανομαρχιακή Επιτροπή Καρδίτσας – Άρτας με την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.


Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγιναν τα αποκαλυπτήρια μικρογραφίας της ιστορικής Γέφυρας που κατασκευάστηκε από τον πρωτομάστορα Θανάση Πόραβο και τον Λεωνίδα Κατσούγκρη. Ακολούθησε το παραδοσιακό έθιμο «Μανδηλώματα» και η ηθοποιός Αλεξία Πετροπούλου απήγγειλε αποσπάσματα από το νέο βιβλίο του Θανάση Πόραβου «Δεύτερο ταξίδι στην αιωνιότητα».
Για τους διοργανωτές, όπως ειπώθηκε, η μικρογραφία της γέφυρας θα αποτελέσει μια «Γέφυρα προς το Μέλλον» μέσα από την ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και της ιστορίας της Κοιλάδας Αχελώου. Το μήνυμα πως πρέπει «να αναστηλωθεί και να στηριχθεί η πολιτιστική κληρονομιά της» έστειλαν κάτοικοι, αυτοδιοικητικοί, και πολιτικοί φορείς της περιοχής.
«Πρέπει να στηριχθεί η ανεκτίμητη πολιτιστική κληρονομιά της και να αναστηλωθεί η ιστορική γέφυρα Κοράκου» δήλωσαν, μεταξύ άλλων, με παρεμβάσεις τους ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης.
Ο Μαρκ Ταραμπέλλα, Βέλγος ευρωβουλευτής, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Υπάρχουν κονδύλια για την ανάπτυξη της υπαίθρου που βοηθούν μαζί με συγχρηματοδότηση εθνικών και περιφερειακών κονδυλίων… Όταν πρόκειται για ένα σχέδιο αποκατάστασης ενός μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς πρέπει να το στηρίξουμε γιατί είναι η μνήμη των προγόνων μας, η τεχνογνωσία των περασμένων γενεών που πρέπει να αναστηλώσουμε και να είναι ελκυστική για να προσελκύσουμε τουρίστες που θα έρθουν και έχουν ανάγκη να πάνε σε όμορφες περιοχές…».
Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης, τόνισε: «Το ιστορικό γεφύρι Κοράκου το γκρέμισε η μισαλλοδοξία και οι έχθρες την περίοδο του εμφυλίου, γι’ αυτό πρέπει να αναστηλωθεί και ως τόπος εθνικής συμφιλίωσης. Σε συζήτηση που είχα για το θέμα με την υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη, συμφώνησε να υιοθετηθεί το αίτημα…».
Ο Κώστας Τσουτσοπλίδης, επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα επισήμανε: «Ως Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα στηρίζουμε διαχρονικά αυτή τη μεγάλη πρωτοβουλία… Με αυτή την ευκαιρία θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω για την προσπάθεια και τον καλό μας συνάδελφο Αντώνη Κοσσυβάκη ο οποίος πρωτοστατεί τόσα χρόνια και μας έχει γνωρίσει την ομορφιά αυτού του τόπου…».
Το στέλεχος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επικεφαλής της Πρωτοβουλίας για την Προστασία και Ανάδειξη της Κοιλάδας Αχελώου Αντώνης Κοσυβάκης, στη δήλωσή του τόνισε: «Σήμερα ήταν μια ιδιαίτερη μέρα για εμάς εδώ στην Κοιλάδα του Αχελώου. Παρουσιάσαμε ένα πιστό αντίγραφο της γέφυρας Κοράκου, το οποίο ελπίζουμε να γίνει πόλος έλξης για την περιοχή μας, ώστε να αποτελέσει μια “Γέφυρα προς το Μέλλον” μέσα από την ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και της Ιστορίας της Κοιλάδας του Αχελώου. Εμείς ως πολίτες κάναμε το χρέος μας. Τώρα είναι η ώρα της πολιτείας να κάνει το δικό της χρέος με την ανακατασκευή της ιστορικής γέφυρας. Ανήκει στην πολιτιστική μας κληρονομιά και έχουμε υποχρέωση να την προστατεύσουμε τόσο αυτή όσο και το φυσικό περιβάλλον γιατί δεν μας ανήκουν! Ανήκουν στις επόμενες γενιές! Ως περιοχή έχουμε το “προνόμιο” της καθυστέρησης στην ανάπτυξη που μπορεί να γίνει η δική μας ευκαιρία. Αυτό θα επιτευχθεί αν διδαχθούμε από τα λάθη των άλλων και πάρουμε τα καλά τους. Είμαστε η φτωχή περιοχή του σήμερα και ευελπιστούμε να γίνουμε η πλούσια περιοχή του αύριο».
Εκ μέρους των διοργανωτών έγιναν παρεμβάσεις από τον εκπρόσωπο της Αδελφότητας Πηγιωτών Άρτας Χρήστο Καπερώνη και τον εκπρόσωπο της Διανομαρχιακής Επιτροπής Καρδίτσας – Άρτας Μενέλαο Παπαδημητρίου.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν οι: Περικλής Μίγδος, (δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη), Βασίλης Ψαθάς (αντιπεριφερειάρχης), Μάκης Κιάμος (πρόεδρος Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας), Στέφανος Κούτρας (πρόεδρος Πανθεσσαλικής Στέγης) και Χρήστος Γκόκας (βουλευτής ΠΑΣΟΚ Άρτας). Οι διοργανωτές ευχαριστούν τον χορηγό για τη στήριξη στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης που είναι η βιομηχανία γάλακτος Ηπείρου «Καράλης».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ