Την θαυμάσαμε ως εικόνα στο πρόσφατο άρθρο του φίλου και συνεργάτη του «Τ» Φώτη Βράκα, με θέμα «Μάχη του Πέτα από Οθωμανικά αρχεία».


Πρόκειται για την απεικόνιση της ιστορικής Μάχης (4 Ιουλίου 1822) σε γνωστή σειρά πορσελάνινων πιάτων των Φιλελλήνων, που κυκλοφόρησε πρωτίστως στη Γαλλία, αλλά και σ’ άλλες χώρες της Ευρώπης (Glen Geofroy το 1844, Porcelaine).
Ωστόσο, δεν γνωρίζαμε την ιστορία πίσω από την εικόνα. Η πορσελάνη αυτή υπάρχει και είναι ένα από τα σπάνια κομμάτια της προσωπικής συλλογής του Φώτη Βράκα, καθώς φίλος του και μέγας συλλέκτης, του την χάρισε ως δώρο γενεθλίων. «Ο Παύλος Μαλάμος την είχε εκποιήσει σε δημόσια δημοπρασία και πέρυσι που έστειλα την εικόνα αυτή για το περιοδικό του Συλλόγου «ΣΚΟΥΦΑΣ», σημείωνα ότι ανήκει στο προσωπικό του αρχείο. Όμως, εκείνος, γνωρίζοντας την αγάπη μου για την ιστορία και ιδιαιτέρως του τόπου μας, μου την χάρισε στα γενέθλιά μου και πλέον ανήκει στο προσωπικό αρχείο μου από σπάνια αντικείμενα και ντοκουμέντα της επανάστασης», μας εξήγησε.
Ένα στοιχείο που κάνει ιδιαίτερο το κομμάτι αυτό είναι το γεγονός ότι οι Τούρκοι στρατιώτες φορούν τις νέες στολές. Ο Φώτης μάς έκανε γνωστό ότι ο Τουρκικός Στρατός άλλαξε τις φορεσιές του κάπου στα 1850, οπότε το συγκεκριμένο κομμάτι της πορσελάνινης συλλογής χρονολογείται περίπου σε εκείνη την περίοδο. Το ψάχνει πολύ ο Φώτης, ο οποίος αποτελεί τον ορισμό του ιστοριοδίφη. ΒΚ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here