Την Δευτέρα 4 Ιουλίου εκδικάστηκε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Άρτας η υπόθεση της φερόμενης ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως που είχε συγκλονίσει την περιοχή του Πωγωνίου Ιωαννίνων τον Ιούλιο του 2021.


Τότε είχε βρεθεί το πτώμα 69χρονης γυναίκας εγκιβωτισμένο σε ένα μπαούλο στο υπόγειο της οικίας που διέμενε με τον 56χρονο ανιψιό της. Μετά από αναφορά των κατοίκων του χωριού, οι αστυνομικές αρχές ανακάλυψαν το στεγανοποιημένο μπαούλο με το πτώμα μέσα, ο δε σύνοικος ανιψιός ισχυρίστηκε ότι βρήκε την θεία του νεκρή το δεύτερο δεκαήμερο του Μαΐου και την έκρυψε για να εισπράττει την σύνταξή της. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο ανιψιός ήταν σεσησμασμένος. Το Δικαστήριο που διεξήχθη στην Άρτα έκρινε τον κατηγορούμενο αθώο.
Σε δήλωσή της προς τον «Τ» η συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου Ναταλία Χρ. Γρέβια (φωτο), ανέφερε: «Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Άρτας έκανε δεκτό τον ισχυρισμό της υπεράσπισης του κατηγορουμένου ότι ο θάνατος της άτυχης γυναίκας επήλθε από φυσικά αίτια και ο κατηγορούμενος προέβη στην πράξη του εγκιβωτισμού για να λαμβάνει την σύνταξη.
Ο κατηγορούμενος αθωώθηκε λόγω αμφιβολιών καθώς από την ακροαματική διαδικασία και κυρίως από την διεξοδική εξέταση της βασικής μάρτυρος-ιατροδικαστού, δεν αποδείχτηκε μετά βεβαιότητας ότι ο θάνατος επήλθε από εγκληματική ενέργεια.
Εφαρμόστηκε η αρχή In dubio pro reo, δηλαδή η αρχή η αμφιβολία υπέρ του κατηγορουμένου. Είναι γνωστό ότι για να παραπεμφθεί κανείς χρειάζονται ενδείξεις. Για να καταδικαστεί όμως πρέπει να υπάρξει πλήρης απόδειξη, η οποία ταυτίζεται με την πλήρη και σθεναρή δικανική πεποίθηση του δικαστή στηριγμένη σε ατράνταχτα αποδεικτικά στοιχεία. Αν, λοιπόν, δεν έχουμε απόλυτη δικανική πεποίθηση ότι ο κατηγορού- μενος τέλεσε το έγκλημα, οφείλει βάσει της αρχής αυτής να τον αθωώσει. Αυτό ισχύει όχι μόνο όταν ξεκάθαρα αποδεικνύεται ότι δεν τελέστηκε η πράξη, αλλά και τότε όταν αυτό απλώς δεν μπορεί να αποκλειστεί».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ