Στις 16 Ιουλίου 2022 ημέρα Σάββατο και από ώρας 18.30 στις Πηγές ΄Αρτας της Κοιλάδας του Αχελώου Ιστορική έδρα του Δήμου Γ.Καραισκάκη και στο χώρο της Θρυλικής Γέφυρας Κοράκου, διοργανώνεται εκδήλωση αφιερωμένη σε αυτή και στις προσπάθειες που γίνονται για την αναστήλωση της.


Η εκδήλωση εντάσσεται στον κύκλο της Ευρωπαϊκης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και διοργανώνεται με πρωτοβουλία του συμπατριώτη μας -στελέχους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Αντώνη Κοσσυβάκη με την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα .
Χαιρετισμούς θα απευθύνουν οι Καπερώνης Χρήστος και Μενέλαος Παπαδημητρίου εκ μέρους των διοργανωτών ,ο Αντιπεριφερειάρχης Αρτας κ. Βασίλης Ψαθάς και ο Δήμαρχος Γ, Καραισκάκη Περικλής Μίγδος και εκλεκτοί ομιλητές σύμφωνα με το πρόγραμμα της πρόσκλησης.
Την εκδήλωση συντονίζει ο δημοσιογράφος Γιάννης Πομώνης.
Με την έναρξη της εκδήλωσης θα γίνουν και τα αποκαλυπτήρια του Ομοιώματος –Μικρογραφίας της Θρυλικής Γέφυρας Κοράκου που είχαμε την τύχη να το κατασκευάσει ο Πρωτομάστορας της Αναστηλωσης της Γέφυρας Πλάκας Αθανάσιος Ποραβος με τον Λεωνίδα Κατσούγκρη. Η υλοποίηση της ιδέας αυτής θα ενισχύσει περαιτέρω το διαχρονικό αίτημά μας για την Αναστήλωση της γέφυρας αφού η μικρογραφία της κατά 1:12 με την ίδια τεχνοτροπία θα αποτελεί πάντα τον κήρυκα της προσπάθειάς μας ότι τίποτε δεν είναι ακατόρθωτο. Ελπίζουμε ότι θα βρούμε ΄΄ώτα ευήκοα,΄΄ και σήμερα. Θα ακολουθήσουν τα παραδοσιακά μανδηλώματα έθιμο των πετράδων.
Η Πρωτοβουλία φορέων και Πολιτών για την Ανάδειξη και Προστασία της Κοιλάδας του Αχελώου και η Διαπεριφερειακή Οργανωτική Επιτροπή για την Αναστήλωση της γέφυρας Κοράκου χαιρετίζουν την πρωτοβουλία αυτή και στηρίζουν ένθερμα την παραπάνω εκδήλωση. Εκφράζουμε την χαρά μας και την ικανοποίηση για την διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης στα απομεινάρια της Ιστορικής Γέφυρας Κοράκου. Θεωρείται βέβαιο ότι αυτή θα συμβάλει αποφασιστικά στην υπόθεση της Αναστήλωσης,
«Μετά το γεφύρι της Πλάκας, που αναστηλώθηκε επιτυχώς με πρωτομάστορα Θανάση Πόραβο και την ομάδα του είναι η σειρά της Γέφυρας Κοράκου με το δεδομένο πλέον της τεχνογνωσίας από αυτό. Είναι Ιστορική υποχρέωση όλων να βοηθήσουν για την πολιτιστική κληρονομιά, και τις ιστορικές μνήμες που έχουν αυτά τα μνημεία» Εξ άλλου η πρωθυπουργική δέσμευση πριν από δύο χρόνια στη Γέφυρα της Πλάκας πρέπει να έχει και έμπρακτη επιβεβαίωση……
Ευχαριστούμε θερμά το Πρωτομάστορα Θανάση Πόραβο και τον Λεωνίδα Κατσούγκρη με την ομάδα του για την κατασκευή της καταπληκτικής μικρογραφίας .Για έναν επιπλέον λόγο αφού τα έξοδα του πρόσφατου βιβλίου του ΄΄ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΙΩΝΙΩΤΗΤΑ-ΓΕΦΥΡΑ ΠΛΑΚΑΣ θα διατεθούν για την αναστήλωση της Γέφυρας Κοράκου. Είχαμε την τύχη να γνωρίσουμε αυτόν τον υπέροχο Άνθρωπο που συστρατεύθηκε μαζί μας στην προσπάθεια για την Αναστήλωσή της
Συγχαίρουμε τον εκλεκτό συμπατριώτη μας από τη Μεγαλόχαρη Άρτας στέλεχος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντώνη Κοσσυβάκη για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης αυτής της εκδήλωσης που αποτελεί συνέχεια των προηγουμένων εκδηλώσεων και δράσεων ενημερωτικού και πολιτιστικού περιεχομένου που έγιναν και γίνονται σε όλη την Κοιλάδα του Αχελώου τα τελευταία χρόνια. Για μια ακόμη φορά αποδεικνύει έμπρακτα την μεγάλη του προσφορά στην υπόθεση της Αναστήλωσης και στην ανάδειξη της περίφημης και ξακουστής πλέον Κοιλάδας του Αχελώου με τις σπάνιες φυσικές ομορφιές της και τα σπουδαία ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία της. Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι η συλλογική προσπάθεια χωρίς προαπαιτούμενα, πέρα από κόμματα ή πολιτικές ιδεολογίες, χωρίς υπολογισμούς ιδιοτελούς οφέλους, φέρνουν θετικά αποτελέσματα. Μοναδικός γνώμονας η προσφορά στον τόπο των γονιών μας που μας γέννησαν και μας μεγάλωσαν με στερήσεις και φτώχεια. Χρέος όλων μας να προστατευσουμε αυτή την πανέμορφη Κοιλάδα με κάθε τρόπο και να εμποδίσουμε την καταστροφή της.
Καλούμε όλους τους συμπατριώτες μας, ενθεν και ένθεν Κοιλάδας του Αχελώου Αργιθεάτες-Ραδοβιζινούς, τους κρατικούς φορείς, Ο.Τ.Α και πολιτιστικούς συλλόγους να στηρίξουν αυτή την εκδήλωση τιμώντας την με την παρουσία τους. Καλούμε όλους να συνδράμουν την κοινή προσπάθεια. Σήμερα είμαστε αισιόδοξοι ότι σιγά σιγά αλλά σταθερά φτάνουμε στην επίτευξη του στόχου της Αναστήλωσης της Ιστορικής Γέφυρας Κοράκου. Είναι ένα Χρέος στον κτήτορά της Άγιο Βησσαρίωνα, στην Ιστορική μνήμη και τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό. Η πολιτιστική κληρονομιά συνδέει τους λαούς της Ευρώπης μέσα από την κοινή ιστορία και τις κοινές αξίες τους. Αντιπροσωπεύει τον πλούτο και την ποικιλομορφία των πολιτιστικών μας παραδόσεων. Έχουμε υποχρέωση να την κατανοούμε, να την τιμούμε, να την προστατεύουμε και να την διαφυλάσσουμε για να την παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Ήρθε ο καιρός να κλείσει επιτέλους και η τελευταία πληγή του αιματηρού εμφυλίου και να γίνει η Γέφυρα Κοράκου παράδειγμα ενότητας ομόνοιας και εθνικής συμφιλίωσης.
Αισιόδοξοι όσο ποτέ και ενωμένοι συνεχίζουμε την Κοινή προσπάθεια.

ΓΙΑ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΔΙΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΚΟΡΑΚΟΥ-

Χρήστος Β.Καπερώνης

Πρόεδρος της Αδελφότητας Πηγιωτών Αρτας

μέλος της

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΛΑΔΑΣ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ