Θα συμμετέχει και η Χριστίνα Παπαδημητρίου αρχιτέκτονας – αρχαιολόγος

Ο φορέας Aka ARCHITECTURE KIDS ATHENS θα είναι την εβδομάδα 4-8 Ιουλίου στην Άρτα διοργανώνοντας σειρά εργαστηρίων με θέμα την Πολυκατοικία για παιδιά 8-12 ετών με στόχο την ευαισθητοποίησή τους για το ρόλο που παίζει η τυπολογία αυτή στη διαμόρφωση τόσο του δομημένου όσο και του κοινωνικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε.
Ο ιστός όλων των πόλεων ορίζεται από την επικρατούσα εγχώρια οικιστική αρχιτεκτονική. Οι σύγχρονες ελληνικές πόλεις, μητροπολιτικές και περιφερειακές, ορίζονται από τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα μιας συγκεκριμένης αρχιτεκτονικής τυπολογίας, της περίφημης πολυκατοικίας. Η πολυκατοικία πολλαπλασιάστηκε στις ελληνικές πόλεις μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και αντιπροσώπευε ένα νέο ιδανικό για τη σύγχρονη ζωή και την ελληνική ταυτότητα. Ενώ οι ένοικοί της συχνά δεν αναγνωρίζουν τα πλεονεκτήματά της, οι αρχιτέκτονες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, αγαπούν και εγκωμιάζουν αυτόν τον κτιριακό τύπο. Ο διάσημος Βρετανός κριτικός αρχιτεκτονικής Kenneth Frampton, για παράδειγμα, έχει υποστηρίξει ότι η Αθήνα είναι η «πιο σύγχρονη» πόλη στον κόσμο, λόγω της ευρείας χρήσης της πολυκατοικίας και του ενστερνισμού των μοντερνιστικών αρχών που αντιπροσωπεύει.
Αυτή η σειρά εργαστηρίων στοχεύει στην εξοικείωση των παιδιών με το πιο κοινό σύγχρονο εγχώριο μοντέλο οικιστικής τυπολογίας και το αστικό περιβάλλον που διαμορφώνεται από αυτό. Βασικός μας στόχος είναι να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά για την ιστορική εξέλιξη αυτής της τυπολογίας, τα ελαττώματα και τα πλεονεκτήματά της, τη γοητεία και τα δεινά της, αλλά και να ενισχύσουμε την κατανόηση ότι αυτού του είδους η αρχιτεκτονική είναι η βασικότερη κινητήρια δύναμη της αστικής ανάπτυξης των περισσότερων πόλεων στην Ελλάδα. Με την απόκτηση δύναμης επιλογής και ελέγχου στη διαδικασία αυτής της εξέλιξης κάποια στιγμή τα παιδιά θα καθορίσουν το μέλλον της πόλης τους. Αυτό το εργαστήριο έχει σχεδιαστεί για να τα βοηθήσει να κάνουν τα πρώτα τους βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.
Δευτέρα 4 Ιουλίου: Το ίδιο και το διαφορετικό: Φτιάχνοντας πολυκατοικίες (Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός για παιδιά 8-12 ετών με τη Χριστίνα Παπαδημητρίου, Αρχιτέκτονας – Αρχαιολόγος)
Διάρκεια 90’. 17:00-18:30 Α’ ΤΜΗΜΑ. 19:00-20:30 Β’ ΤΜΗΜΑ
Τετάρτη 6 Ιουλίου: Ο ήρωάς μου στην είσοδο μιας πολυκατοικίας (Θεατρικό Παιχνίδι στην Πόλη για παιδιά 8-12 ετών με την Δόμνα Ζαφειροπούλου, Ηθοποιός) και «Μια πόλη, μια πολυκατοικία και οι νεαροί συγγραφείς τους» (Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής στην Πόλη με τη Μάνια Ζούση, Δημοσιογράφος)
Διάρκεια 180′, 9:00-12:00 Α’ ΤΜΗΜΑ, 17:00-20:00 Β’ ΤΜΗΜΑ.
Πέμπτη 7 Ιουλίου: Η πολυκατοικία μέσα από την τέχνη (Εικαστικό Εργαστήρι με τη Ράνια Μπέλλου, Εικαστικός). Διάρκεια 90’. 17:00-18:30 Α’ ΤΜΗΜΑ. 19:00-20:30 Β’ ΤΜΗΜΑ
Η δράση θα προσφέρεται στα παιδιά δωρεάν και είναι υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Συνεργάτης μας στην Άρτα είναι ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ο Μακρυγιάννης» στο χώρο του οποίου θα διεξαχθούν τα εργαστήρια.
Όποιος ενδιαφέρεται για περισσότερες πληροφορίες ή για κράτηση θέσης μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο 6946331327 ή στο info@architecturekidsathens.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ