Μπορεί μεν τα στοιχεία της απογραφής 2021 να μην έχουν δοθεί ακόμα στην δημοσιότητα ώστε να γνωρίσουμε τον πληθυσμό της Ελλάδας, της κάθε Περιφέρειας, των νομών και των χωριών, όμως όλα δείχνουν ότι στην Άρτα η μείωση θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.


Αναμένοντας τις επίσημες ανακοινώσεις, οι οποίες είναι άγνωστο πότε θα γίνουν, ο «Τ» αξιοποιώντας έγκυρες και πάντως αποκλειστικές πηγές είναι εις θέση να δώσει μια πρώτη εικόνα για το νομό μας. Στην απογραφή του 2011 ο πληθυσμός ήταν 67.877, ενώ με την απογραφή του 2021 εμφανίζεται μειωμένος. Δεν μάς προσδιορίστηκε πόσο ακριβώς, εκτιμάται ωστόσο ότι κυμαίνεται περίπου στο μέσον από τις 5.000 έως 10.000 κατοίκους.
Αν λάβουμε υπόψη, κι αυτό είναι επίσημο στοιχείο, ότι οι γεννήσεις σε σύγκριση με τους θανάτους είναι μειωμένες κατά 10% ανά έτος, υπολογίζεται πως υπάρχει μια σταθερή βάση 500 λιγότεροι κάτοικοι κάθε χρόνο. Εάν το πολλαπλασιάσουμε επί 10 έτη που αποτελούν την απόσταση μεταξύ των απογραφών, εμφανίζονται 5.000 λιγότεροι κάτοικοι. Αυτό θεωρείται και το κρίσιμο σημείο μείωσης του πληθυσμού. Επομένως η υπογεννητικότητα είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα που βέβαια απασχολεί όλη τη χώρα, κυρίως όμως την Άρτα και την Ήπειρο συνολικότερα.
Άλλωστε, σύμφωνα με την απογραφή πληθυσμού του 2011, η Ήπειρος κατατάσσεται πρώτη στην Ελλάδα στην αυξημένη μέση ηλικία καθώς ανέρχεται στα 44,2 έτη. Αρνητικό, εξάλλου, είναι και το στοιχείο που φέρνει δύο Δήμους του νομού Άρτας στους 10 γηραιότερους της χώρας. Πρόκειται για τον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων, ο οποίος εμφανίζεται με την μεγαλύτερη μέση ηλικία (57,9 έτη) και τον Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη με 53,3 έτη. Εν τω μεταξύ αυτό μάλλον δεν θα αλλάξει ούτε με την απογραφή του 2021, καθώς είναι οι Δήμοι που αναμένεται να έχουν την μεγαλύτερη μείωση πληθυσμού στο νομό μας.
Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από την απογραφή του 2021 αφορά τους Αλβανούς, τους Πακιστανούς και άλλους οικονομικούς μετανάστες από τρίτες χώρες. Σ’ όλες τις περιπτώσεις παρατηρείται μείωση του πληθυσμού τους στην Άρτα σε σύγκριση με την αντίστοιχη του 2011.
Σύμφωνα με τα όσα μάς μεταφέρονται από τις αξιόπιστες πηγές μας, με την προηγούμενη απογραφή οι Αλβανοί εμφάνιζαν πληθυσμό στην Άρτα περίπου 2.000 και σήμερα ανέρχονται σχεδόν σε 1.300. Άλλοι απ’ αυτούς επέστρεψαν στη χώρα τους, άλλοι μετακινήθηκαν σε διαφορετικές πόλεις και χωριά εκτός νομού και άλλοι απέκτησαν Ελληνική υπηκοότητα.
Εις ότι αφορά τους Πακιστανούς και οικονομικούς μετανάστες από τρίτες χώρες, στην απογραφή του 2011 καταμετρήθηκαν γύρω στους 400, ενώ στην διάρκεια της δεκαετίας αυξήθηκαν για ένα διάστημα, σήμερα όμως ο πληθυσμός τους εμφανίζεται μειωμένος. Στην απογραφή του 2021 καταγράφονται λιγότεροι από 200 με τον αριθμό να βαίνει μειούμενος.
Από την Περιφερειακή Υπηρεσία Στατιστικής Άρτας έγινε παρ’ όλα αυτά μεγάλη προσπάθεια για την απογραφή τους, η οποία έφερε ένα αποτέλεσμα κι αυτό οφείλεται κυρίως στους απογραφείς καταγόμενους από τα χωριά του κάμπου, που είχαν ως ένα βαθμό εικόνα της παραμονής τους.
Αυτό που επίσης μάς αναφέρεται είναι ότι η πανδημία επηρέασε σε μικρό ποσοστό την απογραφή, καθώς ήταν λίγοι έως ελάχιστοι εκείνοι που δεν άνοιγαν την πόρτα στους απογραφείς. Εν τω μεταξύ χαμηλό είναι και το ποσοστό αυτών που αρνήθηκαν συνειδητά να απογραφούν, αν και υπήρξαν και τέτοιες περιπτώσεις, που όμως δεν επηρεάζουν την γενική εικόνα.
Στην Άρτα η απογραφή από την Περιφερειακή Υπηρεσία Στατιστικής ολοκληρώθηκε μέσα στις επιβαλλόμενες προθεσμίες κι απ’ ότι είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τα στοιχεία απεστάλησαν στα κεντρικά της υπηρεσίας κάπου κοντά στο Πάσχα. Ενώ είχε ειπωθεί ότι οι ανακοινώσεις για την απογραφή σ’ όλη την Ελλάδα θα δίνονταν στην δημοσιότητα εντός του Μαΐου, εντούτοις παρατηρείται καθυστέρηση, η οποία σύμφωνα με τα όσα μαθαίνουμε οφείλεται στον έλεγχο που γίνεται.
Για παράδειγμα παρατηρείται το φαινόμενο διπλοεγγραφών, δηλαδή υπάρχουν πολίτες που απογράφηκαν τόσο στον τόπο διαμονής όσο και στην πόλη που γεννήθηκαν ή τα χωριά τους. Με μόνο το ΑΜΚΑ ή το ΑΦΜ μπορούν να εντοπιστούν ώστε να μην προκύψει πλασματικό αποτέλεσμα. Είναι κάτι που διερευνάται, ωστόσο σ’ όποιες αρμόδιες πηγές κι αν απευθυνθήκαμε ουδείς ήταν εις θέση να μας μιλήσει με σιγουριά για τον χρόνο που θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις.
Βασίλης Παππάς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ