Πρόταση για παρεμβάσεις με στόχο την βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος και του δημόσιου χώρου αλλά και δημιουργία πολιτιστικών διαδρομών για την σύνδεση αρχαιολογικών χώρων και μνημείων στην πόλη της Άρτας, διατυπώνει ο Δήμος Αρταίων προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, διεκδικώντας την διασφάλιση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο Δήμος υπέβαλε πρόταση, προϋπολογισμού 17εκατ. ευρώ, περιλαμβάνοντας την αντικατάσταση του πεζοδρομημένου κέντρου της πόλης. Πρόκειται για έργο που υπολογίζεται να κοστίσει 10, 5 εκατ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο αυτό υποέργο του Open Mall αφορά αντικατάσταση πλακοστρώσεων, νέα φωτιστικά led, σιντριβάνια σε διάφορα σημεία, υδραυλικές μπάρες στις εισόδους των πεζοδρόμων, νέες φυτεύσεις, βυθιζόμενους κάδους απορριμμάτων, κοινόχρηστα ποδήλατα, παγκάκια, ασύρματο δίκτυο wifi, έργα τέχνης, ενημερωτικές πινακίδες, έξυπνες διαβάσεις πεζών, αστικός εξοπλισμός και πολλά ακόμα. «Πρόκειται -όπως τονίζεται σε ανακοίνωση Τύπου- για ένα πλήθος παρεμβάσεων, που θα τονώσουν τα καταστήματα και την τοπική οικονομία, βελτιώνοντας παράλληλα την εικόνα της πόλης».
Το δεύτερο υποέργο της χρηματοδότησης αφορά την δημιουργία πολιτιστικών διαδρομών και ειδικότερα την δημιουργία ενός ενιαίου δικτύου επισκέψιμων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, με 2,5 χιλιόμετρα ποδηλατόδρομο. Ο προϋπολογισμός αυτού του έργου ανέρχεται στο ποσό των 6,5 εκατ. ευρώ.
«Πρόκειται -προστίθεται στην ανακοίνωση- για ένα ενιαίο δίκτυο επισκέψιμων αρχαιολογικών χώρων, το οποίο θα περιλαμβάνει εκτός από το μουσείο, την οχύρωση της Αμβρακίας, τους ναούς Αγίου Βασιλείου και Αγίας Θεοδώρας, το μικρό θέατρο, τον Ναό του Απόλλωνα, τον Ναό της Παναγιάς Παρηγορήτισσας, το Πολυάνδριο, την Δυτική Νεκρόπολη της Αμβρακίας και το Γεφύρι της Άρτας.
Επιπλέον θα δημιουργηθούν οι απαιτούμενες υποδομές για την πρόσβαση στο δίκτυο των επισκέψιμων αρχαιολογικών χώρων, με τον συνδυασμό μέσων ήπιας αστικής μετακίνησης, δημιουργία ποδηλατόδρομων με κατάλληλα διαμορφωμένων διαδρομών διέλευσης ποδηλάτων και πεζών, δίνοντας έμφαση στην πεζοπορία και το ποδήλατο. Την πολιτιστική αυτή διαδρομή θα μπορεί να την διασχίσει κάποιος είτε πεζός, είτε με το ποδήλατο χρησιμοποιώντας παράλληλα τα Δημοτικά παρκινγκ».

Open Mall
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται από τον Δήμο, για το Open Mall υπάρχουν ήδη εξασφαλισμένα πακέτα για την άμεση δημοπράτησή του.
Κάνει λόγο για πακέτο χρηματοδότησης 2 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ που αφορά την άμεση δημοπράτηση σε τμήμα της οδού Σκουφά από πλατεία Μονοπωλίου έως τον Άγιο Γεώργιο, περιλαμβάνοντας τα εξής:
Νέα πλακόστρωση. Νέα παγκάκια. Φυτεύσεις. Σύστημα wifi. Υδραυλικές μπάρες στις εισόδους των πεζοδρόμων. Κοινόχρηστα ποδήλατα.

Και led με 1,5 εκατ. ευρώ
«Μετά από την εξασφάλιση χρηματοδότησης από την Περιφέρεια Ηπείρου και το ΠΕΠ (ΕΣΠΑ) -τονίζεται- προχωρά άμεσα η δημοπράτηση με ποσό 1,5 εκατ. ευρώ, το οποίο θα δαπανηθεί για την τοποθέτηση νέων φωτιστικών τύπου led σ’ όλο το πεζοδρομημένο κέντρο της πόλης μας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ