Την επαναλειτουργία βασικών Κέντρων Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων όπου έως το 2018 παρουσιάζονταν στρατιώτες στο ξεκίνημα της θητείας τους, εξετάζει σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» το υπουργείο Άμυνας για τον στρατό Ξηράς.


Αυτή ακριβώς την πληροφορία έλαβαν υπό- ψη τόσο ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης όσο και ο αντιπεριφερειάρχης Άρατς Βασίλης Ψαθάς, αποστέλ- λοντας σχετική επιστολή προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο.
Με την επιστολή τους ζητούν «την επανασύσταση και λειτουργία του ΚΕΝ (Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων) Άρτας» με τον κ. Ψαθά να διευκρινίζει στον «Τ» ότι το αίτημα αφορά την λειτουργία ως Κέντρου Κατάταξης. Να μην πηγαίνουν δηλαδή πρώ- τα στα Ιωάννινα και μετά να έρχονται για λίγες ημέρες στο εδώ στρατόπεδο, και φυσικά όχι όλοι.
Ως εκ τούτου αυτό που επιχειρείται είναι να εκπαιδεύονται εδώ όσες ημέρες απαιτούνται (σχεδόν δυο μήνες) και κατόπιν να μετατίθενται σε άλλες μονάδες της ειδικότητάς τους.
Στην επιστολή επισημαίνεται, εξάλλου, ότι το στρατόπεδο στην Άρτα διαθέτει άριστες εγκαταστάσεις, έχει μικρό λειτουργικό κόστος, είναι ένας ιστορικός θεσμός που λειτουργεί αδιαλείπτως από το 1897 με την σύσταση του 3/40 Συντάγματος Ευζώνων Άρτας και είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ιστορία της περιοχής.
«Είναι θεσμός -προστίθεται- που όλη η τοπική κοινωνία τον θέλει και συνδράμει με κάθε τρόπο για την βελτίωση και αναβάθμισή του». Τονίζεται ακόμα ότι απαίτηση όλης της τοπικής κοινωνίας είναι να λειτουργήσει στην Άρτα το Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων που δικαιούται να έχει η Περιφέρεια Ηπείρου.
Τις αλλαγές ο Στρατός Ξηράς μελετά μετά τα λειτουργικά προβλήματα που διαπιστώθηκαν στις μονάδες όπου παρουσιάζονται σήμερα περίπου 35.000 φαντάροι ετησίως. «Από τη Β’ ΕΣΣΟ του 2018 -σημειώνουν στο δημοσίευμα “ΤΑ ΝΕΑ” -οι νέοι παρουσιάζονται κατευθείαν στις μονάδες, στα 23 Σημεία Υποδοχής Οπλιτών (ΣΥΠΟ), χωρίς δηλαδή να κάνουν το δίμηνο της βασικής εκπαίδευσης στα Κέντρα, όπου και ορκίζονταν, όπως συνέβαινε παλαιότερα.
Όμως τέσσερα χρόνια μετά την εφαρμογή του νέου τρόπου κατάταξης των νεοσυλλέκτων, το ΓΕΣ (Γενικό Επιτελείο Στρατού) προχώρησε σε μια επανεκτίμηση των δεδομένων. Διερευνά την πιθανότητα μερικής επιστροφής στην παλιά μορφή κατάταξης για έναν βασικό λόγο.
Διαπιστώθηκε ότι κάποιες μονάδες στα σύνορα δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν ικανοποιητικά στη μαζική κατάταξη και την αρχική εκπαίδευση των νεοσυλλέκτων. Κι αυτό διότι είχαν το βάρος της κύριας εκπαίδευσης, της εκπαίδευσης ειδικότητας και τις υπόλοιπες υψηλές απαιτήσεις που έχουν τέτοιες μονάδες της παραμεθορίου.
Επισημαίνεται ότι κάθε χρόνο κατατάσσονται περίπου 35.000 νεοσύλλεκτοι και εκτιμάται ότι σχεδόν οι μισοί προτιμούν τις δύο φθινοπωρινές ΕΣΣΟ από τις συνολικά έξι στον Στρατό Ξηράς».
Οι πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι γίνεται διερεύνηση για τα παλιά Κέντρα Νεοσυλλέκτων σε Καλαμάτα, Τρίπολη, Σπάρτη. Εξάλλου τρία από τα παλιά Κέντρα-στρατόπεδα σε Θήβα, Λαμία, Ρέθυμνο έχουν παραμείνει (ως ΣΥΠΟ) και θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στον νέο σχεδιασμό για την κατάταξη των νεοσυλλέκτων.
Και το ερώτημα που μας αφορά είναι: Γιατί όχι και της Άρτας, το οποίο όπως επισημαίνουν οι κ. Καχριμάνης και Ψαθάς με τις επαρκείς και σύγχρονες υποδομές πληροί το κριτήριο επιλογής από το ΓΕΣ;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ