Εντυπωσίασε το κοινό με την ομιλία της η ιστορικός Μαρία Ευθυμίου, σε μια άκρως επιτυχημένη εκδήλωση που διοργάνωσαν ο Σύλλογος «ΣΚΟΥΦΑΣ» και το φροντιστήριο «Αστρολάβος» το βράδυ του Σαββάτου.

Επί δυόμιση ώρες η καθηγήτρια του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ανέπτυξε το θέμα «Αντέχοντας μέσα στο χρόνο. Ο ελληνισμός το 1821 και στη διαχρονία» με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο, διατηρώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού που γέμισε ασφυκτικά την πνευματική στέγη του Συλλόγου και ταυτόχρονα παρακολουθούσε ακόμα και υπο βροχή στο ισόγειο όπου είχε στηθεί γιγαντοοθόνη.
Ακόμα κι όταν η βροχή δυνάμωσε ήταν πολλοί εκείνοι που δεν αποχώρησαν αλλά παρέμειναν να παρακολουθούν ανοίγοντας ομπρέλες. Το ακροατήριο αποτελούνταν από όλες τις ηλικίες. Αίσθηση προκάλεσε ο μεγάλος αριθμός νέων ανθρώπων ακόμα και μαθητών που την παρακολουθούσε με αυστηρή προσήλωση. Στο τέλος της εκδήλωσης μάλιστα έσπευσαν πολλά νέα παιδιά να την συγχαρούν και να την γνωρίσουν από κοντά.
«Επιτέλους ήρθε ένας άνθρωπος να μας ανεβάσει ψυχολογικά και να μας θυμίσει ότι είμαστε περήφανοι Έλληνες», είπε ο Γιώργος, μαθητής α’ τάξης λυκείου, ενώ ο Κωνσταντίνος μας δήλωσε «εντυπωσιασμένος από όσα άκουσε και κυρίως από τον τρόπο που η κ. Ευθυμίου διδάσκει».
«Ήταν η καλύτερη εμπειρία τελειώνοντας το ιστορικό τμήμα στο Πανεπιστήμιο» ανέφερε η Αφροδίτη και πρόσθεσε: «Απίστευτη! Καθηλωτική. Τα συνδυάζει όλα με απλό τρόπο. Είναι φοβερή». Στην έξοδο ένας κύριος σημείωσε: «Μετά απ’ αυτό νιώθω ότι είμαι αγράμματος». Όσοι γνώριζαν και παρακολουθούν τις διαλέξεις της στην διαδικτυακή πλατφόρμα «mathesis» και στο κανάλι της Βουλής, την απόλαυσαν δια ζώσης, ενώ εκείνοι που την άκουσαν για πρώτη φορά αισθάνθηκαν την μεγαλύτερη και πάντως ευχάριστη έκπληξη.
Σε κάθε περίπτωση η συνεργασία «ΣΚΟΥΦΑ» και «Αστρολάβου» απέδωσε καρπούς και μάλιστα προς όλες τις κατευθύνσεις. Κι αυτό διότι αντίστοιχα εντυπωσιασμένη από την φιλοξενία, το κοινό της Άρτας και τις ομορφιές της πόλης, δήλωσε στον «Τ» και η κ. Ευθυμίου.
«Η Άρτα με έχει εκπλήξει θετικότατα-είπε. Οι άνθρωποι του ΣΚΟΥΦΑ και του “Αστρολάβου” που με δεξιώθηκαν είναι θαυμάσιοι, όπως βέβαια και το κοινό. Ωωω… το κοινό αυτό είναι σπουδαίο! Με μεγάλη προσοχή, με ευγένεια, με φιλομάθεια. Η Άρτα νομίζω επειδή και στην Τουρκοκρατία είχε σχολεία, είχε τη λογιοσύνη, κρατάει αυτή την παράδοση. Είναι μια σπουδαία πόλη.
Είδα εξαιρετικούς ανθρώπους, γνώρισα τον “ΣΚΟΥΦΑ” αυτόν τον ιστορικό Σύλλογο με βιβλία του 16ου και του 17ου αιώνος. Εντυπωσιακά. Είδα ότι τα ξαναστήνει, είναι δραστήριος και αυτοί οι άνθρωποι τον κρατούν πάνω από 100 χρόνια. Δεν είναι αστείο αυτό. Στην Ελλάδα δεν διαρκούν πολλά πράγματα…».
Μπράβο Άρτα
Εν συνεχεία η συζήτησή μας επεκτάθηκε και σε άλλες πτυχές από την επίσκεψή της στην Άρτα. «Στην Παρηγορήτισσα-ανέφερε- έμεινα άναυδη!» και πρόσθεσε σχετικά με την εικόνα που πήρε από την πόλη μας: «Στον λίγο χρόνο που είχαμε στην διάθεσή μας είδα ορισμένα πράγματα. Κοιτάξτε, οι περισσότερες Ελληνικές πόλεις δεν είναι όμορφες, τις έχουμε δομήσει άναρχα, άσχημα. Αλλά έχουν ομορφιές σε σημεία τους. Η Άρτα όμως έχει μεγάλες ομορφιές σε πολλά σημεία. Δεν είναι μόνο το Κάστρο ή η ιστορική της γέφυρα. Έχει ομορφιές στο εσωτερικό της πολλές. Είδα πλατάνια, τρεχούμενα νερά, όμορφους πεζόδρο- μους. Μπράβο Άρτα! Και είναι μία πόλη κοντά αναλογικά στην θάλασσα και κοντά στα βουνά. Για οποιανδήποτε αγαπά την φύση ή έναν πεζοπόρο είναι ιδανικό μέρος».
«Να σας περιμένουμε ξανά όταν δοθεί η πρώ- τη ευκαιρία;», ρωτήσαμε. «Ποιος ξέρει… μακάρι, πρώτα ο Θεός. Θα χαρώ πάρα πολύ».
Παρόντες
Την εκδήλωση μεταξύ άλλων παρακολούθησαν ο πρώην μητροπολίτης Άρτης κ. Ιγνάτιος, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτής Άρτας ΝΔ Γιώργος Στύλιος, ο βουλευτής Άρτας του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Γκόκας, ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστας Τράμπας, ο αντιδήμαρχος Σωτήρης Χρηστούλης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Αναστασία Σίμου και Φώτης Φώτης, ο επικεφαλής του συνδυασμού «Γέφυρα στο Μέλλον» Γιάννης Παπαλέξης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας Μιχάλης Νικολάου, ο πρώην υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ και βουλευτής Άρτας Θεόδωρος Κολιοπάνος, ο πρώην δήμαρχος Νικ. Σκουφά Ευστάθιος Γιανούλης, ο πρώην περιφερειακός σύμβουλος Ντίνος Παπαδημητρίου, η επίκουρος καθηγήτρια Βυζαντινολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ευσταθία Συγκέλου, η πρόεδρος του Συλλόγου «Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας» Νάντη Νικολάου, ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής και τέως αντιδήμαρχος Άλκης Παπαχρηστάκης, ενώ στο ισόγειο της αίθουσας υπό βροχή είδαμε να παρακολουθούν την εκδήλωση στην γιγαντοοθόνη, μεταξύ άλλων, την πρώην κοσμήτορα της Γεωπονικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αθηνά Τζώρα, τον επίσης καθηγητή του ίδιου Τμήματος Γιάννη Σκούφο, την διοικητική υπάλληλο του Πανεπιστημίου Κυριακούλα Κουτσούμπα, την πρόεδρο του Συλλόγου Ξενώνων και Ενοικιαζόμενων Δωματίων νομού Άρτας Γεωργία Πατέντα και άλλους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ