Στις 286 λιγότερες από πέρυσι είναι οι θέσεις εισαχθέντων στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.


ΟΙ θέσεις μειώθηκαν σε εφτά από τα 23 Τμήματα, ήτοι: Ιστορίας-Αρχαιολογίας (Ιωάννινα) κατά 87, Γεωπονίας (Άρτα) 65, Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (Πρέβεζα) 65, Μηχανικών Επιστήμης Υλικών (Ιωάννινα) 31, Μαθηματικών (Ιωάννινα) 23, Φιλοσοφίας (Ιωάννινα) 10, Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης (Ιωάννινα) 5.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2021 οι εισακτέοι στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ήταν 4.626 και φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Κυριακή θα εισαχθούν 4.347.
Στο σύνολο της χώρας οι εισαχθέντες θα είναι λιγότεροι κατά 9.021, κάτι που γίνεται δεκτό με έντονη κριτική από κόμματα της αντιπολίτευσης. Η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, Μερόπη Τζούφη, σε δήλωσή της, μεταξύ άλλων, επισημαίνει: «Λίγες μόλις ημέρες πριν τις πανελλήνιες εξετάσεις, το υπουργείο Παιδείας δεν διστάζει να αναστατώσει τους μαθητές και τις μαθήτριες, τις οικογένειές τους, αλλά και τα ίδια τα ΑΕΙ, στέλνοντας μήνυμα πως ήδη έχει καταστρώσει τον αποκλεισμό χιλιάδων υποψηφίων. Μάλιστα, η μείωση των θέσεων κατά 9.021 πρόκειται να αυξήσει περαιτέρω τον αριθμό των νέων που θα μείνουν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Η υπουργός Παιδείας, με θράσος και μανία απέναντι στα δημόσια ΑΕΙ, έχει δηλώσει πως στόχος είναι “να απεγκλωβιστούν οι νέοι από τα Πανεπιστήμια”. Όμως έφτασε η ώρα να απεγκλωβιστεί η δημόσια Παιδεία από την ίδια και την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Πρώτο μέλημα της επόμενης προοδευτικής διακυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είναι η κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και η αποκατάσταση των συσσωρευμένων αδικιών που επιβλήθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια στο χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης.
«Μετά την περσινή εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, τον αποκλεισμό 20.000 υποψηφίων και τις χιλιάδες κενές θέσεις ειδικά στα περιφερειακά Πανεπιστήμια, το υπουργείο Παιδείας “επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος”. Η ανακοίνωση του αριθμού εισακτέων για το 2022, δηλαδή των διαθέσιμων θέσεων, επιφύλασσε μια μείωση-ρεκόρ από το 2011 μέχρι σήμερα. Πρόκειται για μείωση της τάξης του -11,2% σε σχέση με την προηγούμενη ακαδημαϊκή χρονιά».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here