Καταγγελία από τον Σύλλογο Επιστημόνων Μαιών-Μαιευτών Εφετείου Ιωαννίνων (ΝΠΔΔ) των νομών Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας, Ηγουμενίτσας και Κέρκυρας, που εδρεύει στα Ιωάννινα (συστάθηκε 28 Δεκεμβρίου 1955).


Ο εν λόγω Σύλλογος με σκοπό την ανάδειξη και εξύψωση του μαιευτικού επαγγέλματος και την συμβολή του στη γυναίκα, το παιδί και την οικογένεια καταγγέλλει την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας για αφαίρεση τριών κενών οργανικών θέσεων του κλάδου ΤΕ Μαιών από το Οργανόγραμμά του.
Συγκεκριμένα τονίζει: «Στο Νοσοκομείο Άρτας λειτουργεί Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική με δύναμη 22 κλινών (κάλυψη Μαιευτικών και Γυναικολογικών περιστατικών), αίθουσα τοκετών με δύναμη 4 κλινών (με άνω των 300 τοκετών ετησίως), εξωτερικά ιατρεία (εξετάστηκαν πάνω από 3.000 τακτικά και έκτακτα περιστατικά το έτος 2021), οικογενειακό προγραμματισμό (Τεστ Παπ).
Το Οργανόγραμμα του Νοσοκομείου περιλαμβάνει 12 οργανικές θέσεις ΤΕ Μαιών, εκ των οποίων καλυμμένες είναι μόνο οι 9, που δεν επαρκούν. Ενδεικτικό του ότι δεν επαρκούν είναι η έκτακτη πρόσληψη 6 επιπλέον μαιών με συμβάσεις εργασίας επικουρικού προσωπικού και μέσω ΟΑΕΔ, για να ανταποκριθεί το Νοσοκομείο στις υπάρχουσες ανάγκες.
Με την απόφαση αυτή, αποκλείεται η δυνατότητα πρόσληψης μόνιμου προσωπικού παρά μόνο έκτακτου, το οποίο δεν αποτελεί λύση στις πάγιες και διαρκείς ανάγκες της Μ/Γ Κλινικής. Επίσης, σε περίπτωση μη πρόσληψης έκτακτου προσωπικού θα παραμείνουν μόνο 9 μαίες για την κάλυψη όλων των αναγκών.
Διαμαρτυρόμαστε γιατί η απόφαση αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στον πληθυσμό της τοπικής κοινωνίας. Ήδη, στην περίοδο της πανδημίας, παροχές όπως το καθημερινό ιατρείο λήψης Τεστ Παπ περιορίστηκε σε δυο φορές εβδομαδιαίως, ενώ το ιατρείο κολποσκόπησης και το τμήμα Προετοιμασίας Γονεϊκότητας σταμάτησαν την λειτουργία τους, περιορίζοντας την πρόσβαση των γυναικών στην δημόσια και δωρεάν υγεία.
Διαμαρτυρόμαστε γιατί η απόφαση αυτή αντί να διευκολύνει την αυξημένη προσέλευση πολιτών, λόγω της οικονομικής κρίσης, καθώς και την έκτακτη και διαρκώς αυξανόμενη προσέλευση γυναικών μεταναστών στο Νοσοκομείο, θα δυσχεράνει τις συνθήκες για τους πολίτες που θα αναγκαστούν να στραφούν στον ιδιωτικό τομέα.
Διαμαρτυρόμαστε γιατί η απόφαση αυτή αντί να οδηγήσει στην βελτίωση των συνθηκών εργασίας του προσωπικού το οποίο εργάζεται στα όρια ασφαλείας με τις συνεχόμενες βάρδιες και το φόρτο εργασίας, θα οδηγηθεί στην εξάντληση και την πιθανότητα ανθρώπινου λάθους με όλες τις συνέπειες για εργαζόμενους και ασθενείς.
Συνεπώς, ζητούμε την άμεση ανάκληση της απόφασης αυτής ώστε να αποφευχθεί η αποδυνάμωση-υποβίβαση των Γυναικολογικών-Μαιευτικών υπηρεσιών εις βάρος των πολιτών και των εργαζομένων».
Υπογράφουν η πρόεδρος του Συλλόγου Δέσποινα Χαλάτση και η γραμματέας
και η γραμματέας Μαρία Λεοντάρη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ