Στις περιοχές της Ευρώπης με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής συγκαταλέγεται η Περιφέρεια Ηπείρου, της οποίας οι κάτοικοι φθάνουν κατά μέσον όρο στην ηλικία των 83,8 ετών, κάτι που αποτελεί την τρίτη υψηλότερη επίδοση στην Γηραιά Ήπειρο.


Τα στοιχεία προέρχονται από την Eurostat και αφορούν το 2020. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία αυτά, το προσδόκιμο ζωής στην Ευρώπη καθορίζεται στα 80,4 έτη, με τις γυναίκες να φθάνουν τα 83,2 έτη και τους άνδρες στα 77,5 έτη. Μάλιστα, οι γυναίκες έχουν υψηλότερο προσδόκιμο ζωής σ’ όλες -ανεξαιρέτως- τις Περιφέρειες της Ηπείρου.
Σε σχέση με το 2019, βέβαια, προκύπτει μια μέση μείωση της τάξεως του 0,9 έτους, με την πτώση για τους άνδρες να διαμορφώνεται στο 1 έτος και στις γυναίκες στο 0,8 έτος. Ωστόσο, όπως διευκρινίζει η Eurostat, η εν λόγω μεταβολή οφείλεται στην ξαφνική αύξηση
της θνησιμότητας ως απόρροια της πανδημίας του
κορωνοϊού.
Οι τρεις περιοχές που ξεχωρίζουν
Η Ήπειρος συγκαταλέγεται στο top-3 της Ευρώπης με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής (83,8 έτη), καθώς βρίσκεται πίσω μόνο από την Κορσική στη Γαλλία (84 έτη) και τις Βαλεαρίδες Νήσους στην Ισπανία (83,9 έτη).
Όσον αφορά τις γυναίκες, το υψηλότερο προσδόκιμο καταγράφεται και πάλι στην Κορσική (86,7 έτη). Στα 86,4 έτη είναι και ο μέσος όρος στην Ήπειρο, η οποία φιγουράρει στην δεύτερη θέση μαζί με τις Γαλλικές περιοχές Λίγηρας και Μέσα Πυρηναία, αλλά και την Φινλανδική Άλαντ.
Την ίδια στιγμή, το μεγαλύτερο προσδόκιμο για τους άνδρες είναι τα 81,4 έτη και σημειώνεται σε τρεις διαφορετικές περιοχές της Ευρώπης: Ήπειρος, Ούμπρια (Ιταλία), Βαλεαρίδες Νήσοι (Ισπανία).
Στον αντίποδα, το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής (για άνδρες και γυναίκες) συναντάται στη Βουλγαρία. Ειδικότερα στα βορειοδυτικά της χώρας, οι κάτοικοι φθάνουν έως τα 72,1 έτη, στα κεντρικά και βόρεια στα 72,8 έτη και στα ανατολικά στα 72,9 έτη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ